Teraz jest 04 wrz 2025, 09:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Dzień wolny dla krwiodawców 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2015, 07:40

POSTY        6
Post Dzień wolny dla krwiodawców
Witajcie.
Nurtuje mnie pewne kwestia, a mianowicie jak wygląda w Urzędach Skarbowych kwestia oddawania krwi w Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa tzn. czy przysługuje nam dzień wolny za oddanie krwi?

29 sie 2016, 14:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2016, 07:50

POSTY        7
Post Re: Dzień wolny dla krwiodawców
Jak najbardziej. Zgłaszasz kierownikowi, potem donosisz zwolnienie do kadr. Przynajmniej u mnie w US nie ma z tym problemu :)

29 sie 2016, 15:01
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
U mnie tak samo. Przy oddawaniu krwi pytają Cię czy potrzebne będzie zwolnienie i jeśli tak to podajesz nazwę zakłądu pracy i z głowy. Trzeba jednak pamietać o uprzednim poinformowaniu przełożonego o planowanej nieobecności.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

29 sie 2016, 15:04
Zaawansowany

REJESTRACJA14 kwi 2016, 11:36

POSTY        98

LOKALIZACJASouth Mazowsze
Usprawiedliwiona nieobecność jeśli okaże się zaświadczenie. Należy pamiętać,ze obcinają jakiś tam % z ,,13" ale ile nie pamiętam dokładnie kadrowa jakoś dziwnie to tłumaczyła.

29 sie 2016, 17:49
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2016, 07:50

POSTY        7
Mnie tam nic nie obcinali.

30 sie 2016, 07:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2016, 15:09

POSTY        45
Dzień wolny, czekolada i korzyści podatkowe.

A do tego można komuś życie uratować :)

30 sie 2016, 13:25
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2009, 07:20

POSTY        95
Odcinają z 13 na pewno. Jest to dość skomplikowane do wyliczenia, na szczęście to wychodzą jakieś grosze (no bo i nasze 13nastki to nie jakiś majątek, przynajmniej moja ...) ;-)

22 wrz 2016, 07:10
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2010, 12:29

POSTY        5
No, no, szacunek za to że możecie oddawać krew.
Mi zawsze pan kierownik robił problemy. Zawsze jak informowałem, że chcę iść oddać krew i to zawsze 2-4 dni przed planowaną nieobecnością. Kierownik twierdził że nie wyraża zgody, bo "dawne" kadry ubzdurały sobie że dzień za oddawanie krwi, to urlop okolicznościowy i musiałem wypełniać wniosek urlopowy ze wskazaniem osoby zastępującej  :wacko:  
Ciągle słyszałem teksty "że chcę sobie dodatkowe wolne zrobić, i dobić dodatkowe dni do urlopu", a najlepiej jakbym oddał krew i od razu przyszedł do pracy, i miał w liście nieobecność. :wysmiewacz:
Było minęło, poświęciłem swój czas i oddawałem krew w soboty, szkoda mi było zdrowia i nerwów na dyskusje z przełożonym.
Na szczęście przyszły zmiany i jakoś nie mam z tym teraz problemu  pije-===[  :D
Mogę się pochwalić, oddane ponad 20 l  :rolleyes:

26 wrz 2016, 18:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Z trzynastki obcinają. Trzynastka jest naliczana jako 8,5% wynagrodzenia z roku poprzedniego. Ale tylko wynagrodzenia. Nie wchodzą w to zasiłki. A za nieobecność związaną z krwiodawstwem masz wypłacony zasiłek chorobowy a nie wynagrodzenie. Czyli za jeden dzień krwiodawstwa masz potrącone z trzynastki 8,5% dziennego wynagrodzenia. Przy wynagrodzeniu brutto 2000 zł to będzie ok 5-6 zł.
Dzień wolny i czekolada - nie do przecenienia.

A tak na marginesie jakość służb kadrowych faktycznie czasami woła o pomstę do nieba.
Wolny dzień (z obligatoryjnym zwolnieniem) przysługuje jak psu zupa.
Jeżeli sami obie nie potraficie tego sprawdzić w przepisach - to proszę mieć pretensje do siebie.
W czasach mojej pracy w US wszystko co powiedziały kadry z ostrożności procesowej weryfikowałem, kilka razy wyszło na moje.

Swoją drogą dziwi mnie skąd się biorą takie małe "wodzusie" które ograniczają prawa pracownika bo tak im się wydaje. A z drugiej strony drogi pracowniku:
Nigdy nie dowierzaj kierownikowi, sam sprawdź. Przecież w podatkach obowiązują przepisy a nie widzimisię kierownika. Stosujcie to do wszystkich zakresów. Krwiodawstwa również.

29 wrz 2016, 09:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Podstawą do usprawiedliwionej nieobecności pracownika oddającego krew jest par. 12 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 1996 r. Nr 60 poz. 281) - http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 632&type=2

Par. 16 ust. 1 ww. rozp. określa, że pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia z powodu takiej nieobecności.

Pracownik powinien uprzedzić pracodawcę o przyczynie i przewidywanym okresie nieobecności w pracy, jeżeli przyczyna tej nieobecności jest z góry wiadoma lub możliwa do przewidzenia - par. 2 ust. 1.

Nie powinno więc być kłopotu z dniem wolnym, jeśli tylko pracownik i pracownicy kadr zastosują się te przepisy.

29 wrz 2016, 11:02
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Kuraś1                    

Podstawą do usprawiedliwionej nieobecności pracownika oddającego krew jest par. 12 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 1996 r. Nr 60 poz. 281)

Nie poprawiłem miejsca publikacji - powinno być Dz.U. z 2014 r., poz. 1632 - http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 632&type=2

Ostatnio edytowano 29 wrz 2016, 11:38 przez Kuras1, łącznie edytowano 1 raz

29 wrz 2016, 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]