Re: Wpis hipoteki przymusowej
No i właśnie w takich przypadkach zaczynają się schody... My mieliśmy rok temu podobny problem, napisaliśmy do sądu o zwrot TW, ponieważ są nam one potrzebne do skierowania wniosku do komornika sądowego o egzekucję z nieruchomości. Po dłuższej korespondencji, rachunkowość wystawiła duplikaty TW i takie dokumenty przesłane zostały do komornika.
Dlatego też u nas praktyka jest taka, że do naszego rodzimego sądu wysyłamy odpisy tytułów wykonawczych wraz z kserokopiami oryginalnych tytułów. Tak było od zarania dziejów i tak jest nadal. Moja szefowa ma upoważnienie do naczelnika do podpisywania wniosków o wpis hipoteki. Wykreślenia podpisuje zastępca naczelnika, pod którego nasz referat podlega. Podpisuje też zgodę wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
Do ościennych sądów, bo wielu bataliach i wysyłaniu na "czuja" wniosków, wszystkie wnioski do innych sądów podpisuje teraz radca prawny, do wniosków dołączone jest powołanie naczelnika i pełnomocnictwo dla radcy. Dla uzdrowienia własnej psychiki

Na "czuja", ponieważ doszło do takiej absurdalnej sytuacji, że każdy sąd wymagał czegoś innego, generalnie odpisy odpadały, ale oryginalny tytuł lub duplikat załączony to jeszcze za mało. Były problemy nawet z tym, kto ma podpisywać takie wnioski, kto ma podpisywać wnioski o wykreślenie itp. Sądy żądały aktu powołania naczelnika, upoważnienia do podpisywania wniosków, pełnomocnictwa, oj, różne różności były wymyślane. Szkoda było tylko mojej pracy, bo wnioski były cofane z tylu różnych powodów, że trudno było to wszystko ogarnąć.
Trzeba było ujednolicić jakoś to wszystko, bo doszło już do takiego stanu, że miałam w notesie odnotowane co do jakiego sądu jest wymagane

I teraz póki co jest ok.
Wczoraj rozpisywałam się na temat usprawnienia działań wierzyciela w zakresie składanych wniosków o wpis hipoteki. Rozpisywałam się... Ciekawe, czy ktoś w ogóle weźmie na poważnie te nasze uwagi...