Teraz jest 06 wrz 2025, 21:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Przechowywanie i administrowanie danymi z PIT 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2015, 12:57

POSTY        2
Post Przechowywanie i administrowanie danymi z PIT
Witam,
chciałbym zadać pytanie ogólne. Nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie.
Gdzie przechowywane są dane z PIT podatników, kto nimi zarządza i jakie są możliwości pozyskania tych danych do prac naukowych? Do kogo się w tej sprawie zwrócić? Do Urzędów Skarbowych, czy innych jednostek administracji państwowej?
Z góry dziękuję za pomoc.

13 lut 2015, 16:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Post Re: Przechowywanie i administrowanie danymi z PIT
Jak można się domyślić dane przechowywane są w Urzędach Skarbowych, zarządzają nimi Naczelnicy Urzędów Skarbowych. Dane są objęte tajemnicą skarbową (dział VII Ordynacji Podatkowej). Szanse na uzyskanie danych z deklaracji na potrzeby pracy naukowej oceniam na zero.

13 lut 2015, 18:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2014, 17:31

POSTY        14
Dane z PIT wpisywane są do systemu POLTAX w każdym US. Zeznania składane drogą papierową dodatkowo przechowywane są przez 10 lat w archiwum, a następnie niszczone przez firmę, z którą zawarto umowę na tz. utylizację  :lol:  Wgląd do danych zawartych w zeznaniach ma wyłącznie podatnik (każdy w swoje) lub jego pełnomocnik oraz organy wymienione w Ordynacji podatkowej. Dla celów naukowych można uzyskać dane statystyczne np. ile wpłynęło ogółem zeznań, w tym PIT-37, 36, 28 itd. Każda deklaracja podatkowa zawiera dane osobowe: imię, nazwisko, nr pesel, adres zamieszkania a ujawnienie ich narusza ustawę o ochronie danych osobowych. Dodatkowo ujęte są w nich dochody a tu obowiązuje tajemnica skarbowa. Proszę zmienić temat lub rozdział, ponieważ szanse na uzyskanie danych wynoszą 0.

13 lut 2015, 21:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2015, 12:57

POSTY        2

Dla celów naukowych można uzyskać dane statystyczne np. ile wpłynęło ogółem zeznań, w tym PIT-37, 36, 28 itd.

Jeżeli te dane statystyczne okazałyby się wystarczające, to z odpowiednim wnioskiem należy zwrócić się, jak rozumiem, do Naczelnika właściwego US?

16 lut 2015, 12:50
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 09:58

POSTY        59
Do końca marca do naczelnika potem do dyrektora.

Ja jak pisałem to odniosłem się do danych podawanych przez ministerstwo finansów i wyliczałem sobie proporcje i inne rzeczy które były mi potrzebne / wszystkie dane o ulgach ilości zeznań wpłatach, zwrotach, odliczeniach  mf podaje w zbiorowej informacji, a dodatkowo w urzędzie gminy też dostałem informację o otrzymanych dochodach  z danym podatku (pit, cit, kp, sd, pcc)

16 lut 2015, 17:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]