Teraz jest 06 wrz 2025, 17:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Wezwanie - ZAP-3 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2014, 16:42

POSTY        4
Post Wezwanie - ZAP-3
Witam serdecznie, mam do was forumowicze pytanie.
Wczoraj dostałem wezwanie - "aktualizacyjne ZAP-3". Z tego co przeczytałem na internecie wynika, że dotyczy to osób, które się przeprowadziły - a moja przeprowadzka miała miejsce ~~ 4 lata temu.
Mam 7 dni na stawienie się w urzędzie skarbowym. Jestem na wakacjach i nawet po powrocie nieszczególnie się kwapie, aby się tam udać.

Możecie mi powiedzieć, czy da się to załatwić telefonicznie/elektronicznie ? Co się stanie, jeżeli oleje wezwanie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

14 cze 2014, 10:23

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Re: Wezwanie - ZAP-3
Może to jakieś nieporozumienie. Złożenie ZAP-3 związane ze zmianą adresu jest pozostawione do uznania podatnika i z pewnością nie jest jego obowiązkiem. Możesz podać jakie artykuły i jakich ustaw przytoczono w wezwaniu ?

14 cze 2014, 19:50
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Tak, oczywiście.

"Naczelnik pierwszego urzędu Skarbowego w Katowicach na podstawie art. 155 & 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (dz.U poz. 749 z 2012r) oraz art 9/art5 ustawy z dnia 13 października 1995r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. Nr 269 poz 2681 z 2004r. Tekst jednolity z późn.zm)  wzywa w terminie 7 dni od taty doręczenia niniejszego wezwania w celu:
3. Dostarczenia zgłoszenia aktualizacyjnego ZAP-3 w celu zarejestrowania się w tut. Urzędzie w związku ze złożoną deklaracją PIT40A za 2013.
"

Dodam, że mam 19 lat, dostaję rentę rodzinną.

Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Miłej niedzieli!

15 cze 2014, 11:36

POSTY        624
Jestem mocno zdziwiony. Pisząc tak zwyczajnie po ludzku, wskazane przepisy nijak nie przystają do przedstawionego żądania. Wyjścia masz dwa. Pierwsze jest oczywiste czyli możesz zapomnieć o sprawie. Ja osobiście doradzam wyjście drugie czyli pisemną i bardzo krótką odpowiedź, że wobec braku podstaw prawnych nie widzisz potrzeby stosowania się do wezwania. W piśmie podaj swój aktualny adres zamieszkania i sprawę masz załatwioną.

15 cze 2014, 19:33
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dzięki serdecznie za odpowiedź :).

Czy w przypadku wyboru pierwszego wariantu to, czy  grożą mi jakieś konsekwencje? Śmiesznym jest dla mnie fakt,iż mają mój aktualny adres bo przecież wysłali go tam,gdzie jestem zameldowany.

Może to ma jakiś związek z zeszłorocznym PIT'em? Sprawą zajmowała się moja mama,więc może coś schrzaniła przy wypełnianiu go.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 15 cze 2014, 21:37 przez Elgahir, łącznie edytowano 1 raz

15 cze 2014, 21:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Elgahir                    

Czy w przypadku wyboru pierwszego wariantu to, czy  grożą mi jakieś konsekwencje ?

Śmiesznym jest dla mnie fakt, iż mają mój aktualny adres bo przecież wysłali go  tam gdzie jestem zameldowany.

Jeśli masz w wezwaniu pouczenie o sankcjach grożących Ci w przypadku niezgłoszenia się, to tak, ale jestem przekonany, że takiego pouczenia nie ma, więc...

Mają Twój adres zameldowania, ale właściwość miejscowa urzędu dla pdof jest określana według adresu zamieszkania.
Mają Twój adres, ale nie wiedzą czy jest aktualny.

Dla czystości sprawy warto skontaktować się z urzędem i zwyczajnie wyjaśnić wątpliwości.

15 cze 2014, 21:42
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Nie było by problemu, gdyby nie to, że jestem na wakacjach, wracam za ok. 2 tygodnie - a piszą, że mam tydzień -

Co do pouczenia to jest tylko wzmianka:
" Niewypełnienie warunków wskazanych w niniejszym wezwaniu w wyznaczonym terminie spowoduje zgodnie z  Art 169 & 1 ustawy Ordynacja podatkowa pozostawienie sprawy bez rozpatrzenia"

Boże, dopiero teraz przeczytałem to jak to przepisywałem - co pokazuje tylko moją głupotę -

Serdecznie przepraszam, że zająłem was czas - a wszystko przez mój debilizm :|.

Dziękuje za odpowiedzi i za czas!

15 cze 2014, 21:48

POSTY        624
Jeszcze tylko dla porządku - w sprawach związanych z rozliczeniem podatku dochodowego adres zameldowania jest bez znaczenia. Liczy się tylko i wyłącznie faktyczny adres zamieszkania. Wszystko wskazuje na to, że ZUS sporządzając twoje rozliczenie PIT-40A wskazał adres inny niż podałeś w ubiegłorocznym zeznaniu. Na tej podstawie zasadnie przyjęto tezę, że adres został zmieniony. Urząd może zarejestrować nowy adres ale tylko pod warunkiem, że to ty sam wskażesz go w jakiejkolwiek deklaracji bądź innym składanym dokumencie. Tutaj rozliczenie roczne złożył ZUS więc brak jest możliwości odnotowania takiego adresu w twoich podatkowych danych rejestracyjnych. Stąd moja propozycja pisemnej odpowiedzi ze wskazaniem adresu zamieszkania.

Dodam jeszcze, że nikt ci z pewnością nie chce ci zrobić żadnej krzywdy, a celem działania urzędu jest realizacja obowiązku nakazującego wyjaśniać powstałe wątpliwości i rejestrować zmiany adresów podawane w otrzymywanych dokumentach.

15 cze 2014, 22:21
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
A swoją drogą,
- masz dostęp do netu;
- guglasz ZAP-3 ( na stronie MF jest interaktywny);
- wypełniasz ( w zgodzie z faktami) drukujesz;
- wysyłasz pocztą do NIUS Katowice;
i gotowe.

Nie musisz wracać do aktualnego miejsca zamieszkania, ani tym bardziej do miejsca stałego zameldowania, które być może jest inne, żeby wysłać list, albowiem Poczta Polska posiada  punkty odbioru przesyłek pocztowych w wielu miejscach naszego kraju. Zapewne także w miejscu twych wakacji. A jeśli wypoczywasz poza granicami Polski to także i tam, jak mniemam, dotarło błogosławieństwo usług pocztowych.

16 cze 2014, 17:00
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
avacs                    

Jeszcze tylko dla porządku - w sprawach związanych z rozliczeniem podatku dochodowego adres zameldowania jest bez znaczenia. Liczy się tylko i wyłącznie faktyczny adres zamieszkania.

No nie dla wszystkich US, np US-y z woj.śląskiego mają zdanie odrębne :)

02 sty 2015, 10:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]