Teraz jest 06 wrz 2025, 21:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Oświadczenia majątkowe sędziów i prokuratorów 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA13 sie 2009, 08:38

POSTY        22
Post Oświadczenia majątkowe sędziów i prokuratorów
Witam, jestem na etapie analizy oświadczeń majątkowych i natrafiłam na problem. Z art 87 ustawy prawo o ustroju sądów powszechnych nic nie wynika. Pisze, ponieważ może ktoś z was spotkał się z taką sytuacją. Pani prokurator została zawieszona w pełnieniu funkcji nie złożyła w tym okresie oświadczenia majątkowego. Za 2013 rok złożyła oświadczenie w związku z przejściem w stan spoczynku. Posiadam oświadczenie za 2011 i 2013 rok brak za 2012. Moje pytanie brzmi czy w okresie zawieszenia prokurator ma obowiązek złożenia oświadczenia? Bo teraz nie wiem co dalej z tym zrobić? Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź

26 lis 2014, 12:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Post Re: Oświadczenia majątkowe sędziów i prokuratorów
Na szczęście to nie twój kłopot - chyba, że pracujesz w prokuraturze apelacyjnej.

26 lis 2014, 18:28
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
wiolunia20                    

... Moje pytanie brzmi czy w okresie zawieszenia prokurator ma obowiązek złożenia oświadczenia? Bo teraz nie wiem co dalej z tym zrobić? Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź

Nie mam do czynienia z oświadczeniami majątkowymi, ale wydaje mi się, że dopóki prokurator jest związany stosunkiem służbowym to taki obowiązek posiada.

Zawieszenie wywołuje taki skutek, że prokurator nie ma prawa (upoważnienia) do wykonywania czynności służbowych, lecz nie oznacza to, że już na nim nie ciążą pewne obowiązki albo że jest pozbawiony praw należnych prokuratorom.

Literalnie - zawieszenie dotyczy pełnienia funkcji, więc nie ma tu mowy o zawieszeniu w prawach i obowiązkach jako takich, jest tylko zwolnienie czy też przymuszenie do zaprzestania świadczenia pracy.

Nawet jeśli prokurator przejdzie w stan spoczynku, nadal podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej (z tym że nie wszystkie kary można zastosować) oraz ma obowiązek składania ośw. majątkowych.

Nie wiem czy nie powinno się zwrócić do przełożonych tego prokuratora, by zażądali od prokuratora złożenia oświadczenia.

26 lis 2014, 18:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 20:30

POSTY        8
Nie wiesz przecież, czy prokurator nie złożył oświadczenia, czy  tylko oświadczenie tego prokuratora nie zostało  przesłane do US. Natomiast zasada jest taka, że US analizuje oświadczenia przesłane. Naczelnik US nie jest organem właściwym do egzekwowania obowiązku złożenia oświadczeń przez sędziów i prokuratorów.

27 lis 2014, 11:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Też uważam, że za obowiązek złożenia oświadczenia majątkowego odpowiadają organy przyjmujące oświadczenie, (które zgodnie z odpowiednimi przepisami powinny je też analizować, ale często tego nie robią :P ) a urzędy odpowiadają za analizę wyłącznie nadesłanych oświadczeń :)

06 gru 2014, 14:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Mam pytanie, co robicie w przypadkach stwierdzenie błędów w zeznaniach prokuratorów i sędziów? nie mam na myśli braku pokrycia poniesionych wydatkach w wykazywanych dochodach :) mam na uwadze inne błędy, raczej formalne (nie wypełnienie jakiejś pozycji, nie wykazanie jakiegoś wydatku (który oczywiście ma pokrycie w dochodach wykazanych, nie podpisanie oświadczenia majątkowego itp.). Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

10 gru 2014, 17:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]