Czy w waszych urzędach rola kierownika komórki też została zredukowana do wypełniania sprawozdań, ankiet i innych głupich formularzy na polecenie izby/ministerstwa?
13 kwi 2014, 18:03
Re: Sprawozdania
Do tej roli jeszcze dojdzie poganianie i wyciskanie z pracowników"jeszcze więcej". Można popytać w innych instytucjach, takich które kiedyś były państwowe jak to dzisiaj wygląda
13 kwi 2014, 20:58
Uzasadnienie
Czy w waszych urzędach rola kierownika komórki też została zredukowana do wypełniania sprawozdań, ankiet i innych głupich formularzy na polecenie izby/ministerstwa?
Kierownicy sporządzają sprawozdania? W którym US? Na pewno nie w moim!
13 kwi 2014, 21:17
U nas kierownik nadzoruje sprawozdanie, a sporządza osoba, której kierownik przydzielił to zadanie do wykonania. Nie ma stałego stanowiska do sporządzania sprawozdań. Pod nieobecność kierownika, sprawozdanie sporządza osoba zastępująca. Gorzej z takimi dodatkowymi sprawozdaniami, które to obecnie życzy sobie IS i MF. Problem jest wtedy, gdy w tym samym czasie nie ma kierownika i osoby zastępującej, bo każdy zawalony swoimi sprawami. Wczoraj dowiedziałam się o sprawozdaniu z nieruchomości od 2009 roku, które sobie czeka na mnie od 7 sierpnia. Dosyć złożone to sprawozdanie i wymagające czasu i żmudnej analizy raportów z POLTAX i BA, bo trzeba podać dane w zakresie wszystkich przypisów z nieruchomości (PIT-23, PIT-39, odpowiednia rubryka w PIT-36 i decyzje za każdy rok od 2009 (to akurat można z POLTAX), w tym należy wyodrębnić przypisy na działanie organu (w tym i decyzje i korekty PIT j.w., no ale nie wszystkie korekty były na wezwanie, więc trzeba skonfrontować z czynnościami sprawdzającymi) w tym chcą informacje o czynnościach dokonanych w 5 roku od uzyskania przychodu i po terminie, a więc żmudna analiza w BA. Od okresu gdy wprowadzono ewidencję łatwiej, gorzej wcześniejsze lata. Oczywiście jest to do zrobienia, bo w BA jest powiązanie z wezwaniami i dokumentami z POLTAX. Problem w tym, że nie ma komu tego zrobić. Termin na wtorek. Kierownika nie ma, a ja na zastrzykach. Nikt z referatu poza kierownikiem i mną nie ma uprawnień do BA do innych czynności sprawdzających poza swoimi. Liczą na to, że przyjadę jak dawniej w trakcie urlopu czy zwolnienia. I tak bym zrobiła, ale nastąpił kryzys !). Kurczę, niech mi zainstalują aplikacje w domu, jak taki problem. Jak jest z tym w waszych urzędach.
____________________________________ "W życiu piękne są tylko chwile"