w moim us jest tak: wczasy pod gruszą dostają pracownicy i emeryci wraz z rodzinami. Dzieci do 20 roku życia. W konsekwencji ja nie dostaję na studiującego syna, który jest bezsprzecznie na moim utrzymaniu, ale koleżanka emerytka dastaje na siebie i prowadzącego niezły biznes męża. Dlaczego?! Bo taki jest zapis w regulaminie!
U mnie większość świadczeń dla dzieci jest do ... 15 roku życia! Moim zdaniem świadczenia powinny przysługiwać - dla dzieci pozostających na utrzymaniu rodziców i uczących się - tak jak odliczenie podatkowe na dziecko. Ale co ja tam mogę. Ktoś kiedyś głupio zapisał i jest głupio. A jest też masa bezpłodnych... przepraszam - bezdzietnych pracowników, którzy nie rozumieją dlaczego ICH środki mają iść na czyjeś dzieci. Co ciekawe podobnie myślą ci, których dzieci już są za stare... Nie rozumiem dlaczego u Ciebie dofinansowuje się rodziny emerytów? U mnie nie ma dofinansowania dla rodzin - jest dla DZIECI pracownika. Trudno aby emeryt miał nastoletnie lub studiujące dziecko... no chyba, że policjant...
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
20 cze 2013, 09:47
Re: Świadczenia z ZFŚS dla emerytów, rencistów
supersaper
Co do emerytów do od kilku lat nie ma na nich odpisu, a więc ich świadczenia muszą finansować pozostali pracownicy. Czy to jest uczciwe?
Tak to jest uczciwe. Tym bardziej, że żaden pracownik złotówki do emerytów nie dokłada. Do świadczeń z funduszu są uprawnione określone osoby i emeryci do nich ewidentnie należą. Emeryci z rękawa nie wylecieli i byli pracownikami i również wtedy na wcześniejszych emerytów były świadczenia z FŚS... Osobiście bardzo bym chciał, żebyśmy przestali robić z siebie większe świnie niż jesteśmy. Każdy z nas będzie emerytem - niezależnie czy będzie miał kto te emerytury płacić, wielu z nas ma, miało lub będzie miało dzieci - które zresztą będą zapiepr.ać na nasze emerytury (być może...) tak więc przestańmy się głowić jakby tu zabrać świadczenia emerytom lub dzieciom. A może odbierzmy emerytom od razu emerytury - bo na nich idą nasze składki! Czy to uczciwe?
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
20 cze 2013, 09:59
Dajcie już spokój, kolezanka zapytała niewinnie a tu zaczyna się jakaś mała jatka. Co do tych którzy mają "pretensje" polecam jedną rzecz: sami napiszcie regulamin (z pewnością będzie najlepszy z najlepszych) , wdrożcie go i podziałajcie troche w komisji zfśs zobaczymy czy wtedy będziecie tacy "sprawiedliwi". Naprwdę czasem trzeba się nagłowić jak zrobic preliminarz żeby na wszystko starczyło i wszcyscy dostali świadczenia
20 cze 2013, 13:06
biela7
Problem że w moim urzędzie po kontroli ZUS, musieliśmy zmienić Regulamin, gdzie musimy przyznawać świadczenia dla ww. w takiej samej kwocie jak dla pracownika
Emeryci są uprawnieni do świadczeń socjalnych, ale w takim zakresie w jakim zapisano w Regulaminie ZFŚS. Nie znam szczegółów, ale o jakie konkretnie świadczenia chodzi? Generalnie wysokość świadczenia winna być uzależniona od sytuacji materialnej. W przypadku zapomóg decydują jeszcze inne kryteria; zapomoga jest uznaniowa.A inna sprawa: czy ZUS ma kompetencje do kontroli w tym zakresie, o którym piszesz? Czy raczej tylko w zakresie "oskładkowania" świadczeń?
supersaper
Tzw. "dyrektorskie" zz w mojej firemce wymyśliły, że wartość (a więc i zawartość) paczek dla dzieci też musi być zróżnicowana. Mikołaj będzie miał problem pytając dziecko o zarobki jego mamusi i wybierając jedną z kilku paczek
Zgodnie z ustawą o ZFŚS każde świadczenie winno być zróżnicowane w zależności od sytuacji materialnej osoby uprawnionej. My, niestety od 2 lat paczki też różnicujemy, choc radca prawny sam miał kwaśną minę akceptując Regulamin. Ale, jak sam przyznał - taki wymóg ustawowy.
supersaper
Czy u ciebie do wniosku o dofinansowanie czegokolwiek np. 20 zł biletu do kina również trzeba dołączyć zeznania podatkowe swoje i współmałżonka?
To jest paranoja. Jak napisałem wyżej: każde świadczenie winno być zróżnicowane w zależności od sytuacji materialnej osoby uprawnionej. A to znaczy, że nie samego dochodu. Dochód jest tylko jednym z czynników. My zrobiliśmy tak, że pracownik składa oświadczenie za cały poprzedni rok i ono obowiązuje przez cały bieżący rok. Chyba, że w trakcie komuś zmienily się dochody tak, że zmienił się przedział dochódów, to wtedy przy wejściu w wyższy ma obowiązek (przy niższym - prawo) do złożenia kolejnego oświadczenia. Przedziały mamy 3: do 2000 zł, 2001-4.000 zł i ponad 4.000 zł.
Majka2004
Nie, składa się na początku roku jedno oświadczenie o dochodach i ono obowiązuje do wszystkich świadczeń w danym roku typu dopłata do wycieczki, wczasy pod gruszą talony na święta itp.
Uściślając: nie ma takiej obowiązującej zasady. U nas przez wiele lat była zasada: do każdego świadczenia oświadczenie z ostatnich 3 miesięcy. Tak to funkcjonowało niemal wszędzie i wiem, że nadal fukcjonuje. Ja 3 lata temu wpadłem na pomysł i wprowadziliśmy roczne oświadczenia, aby zaoszczędzić wszystkim czasu i kłopotu.
natka77
od 1 września 2013r. idę na emeryturę i czytając Wasze wypowiedzi jest mi przykro, przepracowałam 42 lata w tym US 29 lat. W tego wynika, jak odchodzisz z urzędu to nie powinnam z niczego korzystać, żeby nie zabierać pracującym ?
Skoro jesteś uprawiona, a jesteś, bo ustawa tak stanowi, to nie zabierasz nikomu - jest tylko "więcej gęb do wyżywienia z tej samej miski". U nas emeryci mają uprawnienia m.in. do świadczeń "kulturalnych", sportowych (bilety, karnety) i zapomóg bezzwrotnych. Do pożyczek mieszkaniowych i wczasów pod gruszą nie...
lucy7
A wracając do wątku emerytów to w moim us oczywiście wspieramy ich bonami i póki co wczasami pod gruszą, wniosku o pożyczkę nikt nie złożył na moje szczęście.
Wniosek o pożyczkę to żaden problem - pożyczki za zwrotne. Inaczej jest z zapomogami - te już nie. Choć pożyczka też może być bezzwrotna. Jeśli sieją umorzy.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 cze 2013, 15:33
A właśnie sobie przypomniałem, że wczasy pod gruszą są w przypadku udzielenia tego świadczenie emerytom - nadużyciem. Bo jest to świadczenie związane z URLOPEM WYPOCZYNKOWYM... a ten emerytom nie przysługuje... Tak więc wszyscy możecie sobie poprawić regulaminy...
20 cze 2013, 18:11
Też mnie zastanowiły te wczasy pod gruszą dla emerytów. U mnie nie ma takiego świadczenia . Warunkiem nabycia prawa do świadczenia wczasy pod gruszą jest wykorzystanie urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 cze 2013, 18:21
Nadir
Warunkiem nabycia prawa do świadczenia wczasy pod gruszą jest wykorzystanie urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych
Na pewno tak? To jest niewykonalne! Urlop wypoczynkowy przysługuje za dni robocze. Nie ma urlopu za dni wolne (w tym niedziele i święta). Nie ma więc możliwości być na urlopie kolejne 14 dni kalendarzowych.
Art. 154(2) § 1 Kodeksu pracy
"Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy..."
20 cze 2013, 18:35
Oczywiście masz słuszną słuszność. To raczej niefortunne sformułowanie, które zacytowałem z Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 17 (772) z dnia 10.06.2012
Chodzi oczywiście o taki wymiar urlopu wypoczynkowego, który wraz z dniami wolnymi od pracy trwa nieprzerwanych 14 dni kalendarzowych.
Co do prawa emerytów i rencistów do "wczasów pod gruszą”, to jutro przyjrzę sie temu jeszcze raz. Według mnie wiążą się on, tak jak napisał Harakiri z urlopem wypoczynkowym. Natomiast we wspomnianym Biuletynie piszą tak:
Wartość dofinansowania wypoczynku pracownika, jak i członków jego rodziny (w tym dzieci i młodzieży do lat 18 korzystających np. z wczasów “pod gruszą”), pracodawca (płatnik) dolicza do wynagrodzenia pracownika wypłacanego w danym miesiącu i od łącznej wartości oblicza, pobiera i odprowadza podatek dochodowy według zasad przewidzianych dla opodatkowania przychodów ze stosunku pracy. Natomiast w przypadku byłych pracowników – emerytów i rencistów, przyznana im dopłata do wczasów “pod gruszą” jest opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym w wysokości 10 proc. należności (art. 30 ust. 1 pkt 4 ustawy o PIT).
20 cze 2013, 18:48
I tak oto ubóstwo urzędnicze doprowadza do wyalienowania jeszcze uboższych Gdyby ZFŚS POwstawał z naszych składek to wtedy emeryci nie mieliby nic do POwiedzenia Obecnie tylko POstawa właściwej komisji kształtuje wysokość skoku na nadprogramową kasę
20 cze 2013, 19:06
Nadir
Oczywiście masz rację. To raczej niefortunne sformułowanie. Vide: Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 17 (772) z dnia 10.06.2012 Chodzi oczywiście o taki wymiar urlopu wypoczynkowego, który wraz z dniami wolnymi od pracy trwa nieprzerwanych 14 dni kalendarzowych.
Jak zapewne się domyśliłeś - mój post powyżej to była tzw. "przygrywka".
Najczęściej owe 14 dni kalendarzowych to 10 dni urlopu wypoczynkowego.
Ale możemy sobie (zupełnie hipotetycznie) wyobrazić sytuację, że wzięcie np. 5-7 dni urlopu wypoczynkowego spowoduje to samo. A mniej? Też mało prawdopodobne w praktyce, ale niewykluczone. W skrajnym przypadku może być tak, że 14 kolejnych dni będzie dniami wolnymi od pracy, zwłaszcza w nowym rozwiązaniu rozliczania godzin pracy, forsowanym i uchwalonym przez - nazwijmy to nieprzyzwoicie kulturalnie - "takich i owakich", mających niemalże tyle wspólnego z "obywatelskością" co Milicja Obywatelska. A więc 0 (słownie: zero) dni urlopu byłoby "takim wymiarem urlopu wypoczynkowego, który wraz z dniami wolnymi od pracy trwa nieprzerwanych 14 dni kalendarzowych.".
Do czego zmierzam? Ano do tego, że emeryci i renciści - w myśl powyższego - bez brania urlopu wypoczynkowego, wraz z dniami wolnymi, znajdą się na wypoczynku, "który wraz z dniami wolnymi od pracy trwa nieprzerwanych 14 dni kalendarzowych.".
Rodzi to skutki oczywiste.
Dodam, że nie znam złotego środka, regulującego dofinansowania "wczasów pod gruszą" dla emerytów i rencistów. W tej chwili mamy zrównanie tych świadczeń dla pracowników i emerytów. Faktem jest, że odpis na emeryta jest sześciokrotnie niższy niż na pracownika. Dodatkowo jest fakultatywny http://www.wskazniki.gofin.pl/8,110,1,odpisy-na-zfss.html. Faktem jest też, że ilość emerytów i rencistów uprawnionych do świadczeń przybywa w odniesieniu do ilości pracowników (tu liczba od kilku lat jest w zasadzie stała).
Jak to wszystko pogodzić? Sześciokrotnie niższy odpis - to sześciokrotnie rzadsze dofinansowanie? Czyli 2 lata i 12 lat? Ta druga liczba wygląda bardzo dwuznacznie, zwłaszcza wobec kolejnego "obywatelskiego" rozwiązania: emerytura od 67 roku życia. "Wczasy pod gruszą" stałyby się niemalże świadczeniem jednorazowym, podobnie jak zasiłek porodowy, ale też i pogrzebowy...
20 cze 2013, 19:34
dj_toga
Nadir
Warunkiem nabycia prawa do świadczenia wczasy pod gruszą jest wykorzystanie urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych
Na pewno tak? To jest niewykonalne! Urlop wypoczynkowy przysługuje za dni robocze. Nie ma urlopu za dni wolne (w tym niedziele i święta). Nie ma więc możliwości być na urlopie kolejne 14 dni kalendarzowych.
Okazuje się, że to nie "przejęzyczenie"* Biuletynu.
W ustawie również widnieje takie sformułowanie!
Art. 3, ust. 5. Świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4, wypłaca pracodawca raz w roku każdemu pracownikowi korzystającemu w danym roku kalendarzowym z urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych.
Moim zdaniem powinno być raczej "w okresie" czy "w czasie". "Wymiar urlopu" to ilość dni urlopowych - dni wolnych od pracy - wynikających z karty urlopowej czyli tyle ile piszemy we wniosku o urlop.
* jeśli ktoś nie wie na czym polega "przejęzyczenie", to niech spyta mnie na PW...