Teraz jest 05 wrz 2025, 21:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Kasy fiskalne 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2012, 10:50

POSTY        3
Post Kasy fiskalne
Witam!
Ostatnio dołożono mi do zakresu obowiązków, w zastępstwie za nieobecną koleżankę, kasy fiskalne.
W związku z tym, że w ostatnim czasie dostaje na maila dużo informacji z innych urzędów dot. wykreślenia z ewidencji kas, które nie zostały zgłoszone do likwidacji, wygenerowałam raport o aktywnych kasach dla zlikwidowanych podatników. Większośc z tych podatników zlikwidowała działalność gospodarczą, a część zmieniła właściowść urzędu.
W związku z tym mam kilka pytań do osób, które być może zajmowały się tym tematem:
1. Czy informowaliście podatników, że nie dokonali likwidacji kas?
2. Odnośnie podatników, którzy zmienili właściwość urzędu- czy informowaliście o tym fakcie właściwy urząd, tzn. czy dokonywaliście przekazania kasy zgodnie z właściwością miejscową?
W moim przypadku jest tak, że w 2003 roku rozdzielono urząd, ponieważ w sąsiednim powiecie utworzono drugi us i część podatników należy teraz już do tego drugiego us, z tym, że przeanalizowaniu danych wiem, że podatnicy Ci nie prowadzą już działalności.

Poza tym zauważyłam, że część urzędów robi to w ten sposób, że wykreśla kasy z ewidencji i informuje pozostałe urzędy o tym fakcie, a inne urzędy informują tylko, że kasy nie zostały zlikwidowane.

W moim raporcie widnieją aktywne kasy dla podatników, którzy zlikwidowali działalność nawet w 2000 r., a kasa do tej pory "wisi" w bazie.

Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc i rady!
Pozdrawiam

28 lis 2012, 08:38
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Kasy fiskalne
Dodaj jeszcze jedną możliwość. Podatnik zgłasza się w US z likwidacją kasy, tyle, że zapomniał po kilku latach działalności, że była rejestrowana w innym US na terenie , którego była prowadzona działalność a nie na tym gdzie rozlicza się corocznie.

03 gru 2012, 23:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]