Witam Prosze o informację kiedy powinna (na podstawie jakich przepisów) nastapić pierwsza ocena urzednika służby cywilnej?? Czy jest on traktowany tak samo jak członkowie SC czy moze inne zasady tutaj rządzą?? Pozdrawiam K
29 wrz 2010, 12:20
Pierwsza ocena urzędnika
Ja właśnie czekam na swoją pierwszą. Mianowanie miałam w 10/2008. Z tego, co pamiętam, to dodatkową ocenę jako "pracownik" SC będę mieć na wiosnę.
29 wrz 2010, 13:13
Pierwsza ocena urzędnika
eve
Ja właśnie czekam na swoją pierwszą. Mianowanie miałam w 10/2008. Z tego, co pamiętam, to dodatkową ocenę jako "pracownik" SC będę mieć na wiosnę.
Faktem jest, że te "spece" od POpsucia wszystkiego, "lekko" skopali sprawę ocen. Z art. 81 ust. 1 ustawy, wynika jednak jasno, że ocenie podlega urzędnik oraz pracownik. Jesteś albo urzędnikiem (skoro napisałaś o mianowaniu) albo pracownikiem. Nie wiem, czy może wystąpić sytuacja jednoczesnego bycia pracownikiem i urzędnikiem (kto wie lecz wątpię) ale z pewnością nie w jednym urzędzie. Kogoś w twojej firemce musiało zdrowo popieścić, a możne był na organoleptycznej kontroli dopalaczy
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 wrz 2010, 20:08
Pierwsza ocena urzędnika
Czyli - jeśli otrzymałem jako zwykły pracownik kryteria oceny i międzyczasie uzyskałem urzędnika - to termin oceny nie ulega zmianie i jestem /podlegam ocenie wg. kryteriów starych tak jak pozostali "zwykli" pracownicy??
29 wrz 2010, 20:40
Pierwsza ocena urzędnika
Nie ukrywam że pytam ponieważ chciałbym aby ocena była przeprowadzona wcześniej niż w marcu 2011r. "Dwie oceny pozytywne - awans stopień wyżej" - dodatkowa kasa. Więc proszę wszystkich urzędników o informacje - co z waszymi ocenami - czy już je macie??
29 wrz 2010, 21:03
Pierwsza ocena urzędnika
kosmos
Nie ukrywam że pytam ponieważ chciałbym aby ocena była przeprowadzona wcześniej niż w marcu 2011r. "Dwie oceny pozytywne - awans stopień wyżej" - dodatkowa kasa. Więc proszę wszystkich urzędników o informacje - co z waszymi ocenami - czy już je macie??
Ty Kosmos sie tak nie rozpędzaj Przed nami reorganizacja, wsadzą Cie np. gdzieś, o czym nie masz pojęcia i się będziesz musiał z lekka przekwalifikować i za 3 miesiące Cię ocenią, jak otrzymasz ocenę na jednym z dwóch najwyższych poziomów, to Ci szczerze gratuluję kierownictwa i zdradź, który to urząd, to rozważę przeniesienie
30 wrz 2010, 06:43
Pierwsza ocena urzędnika
bez wnikania w szczegóły, choć z treści postów wynika, że wypadałoby zacząć od przypomnienia treści ustawy o sc, kosmos musisz uzbroić się w cierpliwość, bo musisz być dwukrotnie oceniony jako urzędnik.
30 wrz 2010, 07:18
Pierwsza ocena urzędnika
Bafomet - "dwukrotnie oceniony jako urzednik" ale w jakim terminie ?/ co ile m-cy (czy co 24 a moze mozna wczesniej??)
30 wrz 2010, 10:46
Pierwsza ocena urzędnika
kosmos
Bafomet - "dwukrotnie oceniony jako urzednik" ale w jakim terminie ?/ co ile m-cy (czy co 24 a moze mozna wczesniej??)
drogi Kosmosie, proponuję sie zapoznać (na nowo ) z lekturą art. 4 i nast. ustawy o sc wniosek się nasuwa jeden, co do zasady co 24 m-ce, ale jak Cię przy reorganizacji przemieszczą w nieznanym kierunku i będzie się to wiązało ze zmianą stanowiska pracy, wiążacą się z istotną zmianą zakresu obowiązków, możesz liczyć na wcześniejszą ocenę, jak od ostatniej upłynęło więcej niż 6 miesięcy, tak w przepisach, a w praktyce to nie wiem, bo nikt z nas nie był dotąd oceniany, oceny (wszystkich pracowników i urzędników) mają się odbyć dopiero w 2011, więc marne szanse na tę Twoją wcześniejszą ocenę i wcześniejsze 0,65 zreszta się nie przejmuj, zanim się obejrzysz, zabiorą nam i tak dodatki Ale może wymyślą jakiś nowy odpłatny egzamin???
30 wrz 2010, 10:59
Pierwsza ocena urzędnika
Art. 81. 1. Urzędnik służby cywilnej oraz pracownik służby cywilnej zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony podlega ocenie okresowej dokonywanej przez bezpośredniego przełożonego, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. Oceny okresowej, o której mowa w ust. 1, dokonuje: 1) Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, właściwy minister, przewodniczący komitetu wchodzącego w skład Rady Ministrów, kierownik urzędu centralnego organu administracji rządowej albo wojewoda, po zasięgnięciu opinii Szefa Służby Cywilnej - w przypadku dyrektora generalnego urzędu; 2) dyrektor generalny urzędu - w przypadku kierującego departamentem lub komórką równorzędną w urzędach, o których mowa w art. 52 pkt 2; 3) bezpośredni przełożony - w przypadku zastępcy osób, o których mowa w pkt 2; 4) wojewoda po zasięgnięciu opinii Głównego Lekarza Weterynarii - w przypadku osób, o których mowa w art. 52 pkt 3; 5) bezpośredni przełożony - w przypadku osób, o których mowa w art. 52 pkt 4. 3. Ocena okresowa dotyczy wykonywania przez członka korpusu służby cywilnej obowiązków wynikających z opisu zajmowanego przez niego stanowiska pracy. Ocenę okresową sporządza się na piśmie i niezwłocznie zapoznaje z nią ocenionego członka korpusu służby cywilnej. 4. Ocenę okresową członka korpusu służby cywilnej sporządza się co 24 miesiące. 5. Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej zawiera wnioski dotyczące indywidualnego programu rozwoju zawodowego. 6. Ocena okresowa jest sporządzana w razie zmiany stanowiska pracy, wiążącej się z istotną zmianą zakresu obowiązków, jeżeli od dnia sporządzenia ostatniej oceny okresowej upłynęło więcej niż 6 miesięcy. W przypadku osób ocenianych po raz pierwszy, ocenę sporządza się, jeżeli okres podlegający ocenie jest dłuższy niż 6 miesięcy. 7. W razie usprawiedliwionej nieobecności ocenianego w pracy, trwającej dłużej niż miesiąc, termin, o którym mowa w ust. 4, ulega przedłużeniu o czas tej nieobecności. 8. Oceniający może zmienić termin oceny, o którym mowa w ust. 4, w przypadku: 1) zmiany na stanowisku oceniającego w trakcie okresu, w którym oceniany podlega ocenie, 2) przewidywanej, dłuższej, usprawiedliwionej nieobecności w pracy ocenianego, która może uniemożliwić przeprowadzenie oceny, 3) przewidywanej, dłuższej, usprawiedliwionej nieobecności w pracy oceniającego, która może utrudnić przeprowadzenie oceny, 4) złożenia przez ocenianego wniosku o zmianę terminu przeprowadzenia oceny - jeżeli od dnia sporządzenia ostatniej oceny okresowej upłynęło więcej niż 6 miesięcy, a w przypadku osób ocenianych po raz pierwszy, jeżeli okres podlegający ocenie jest dłuższy niż 6 miesięcy. 9. W razie uzyskania negatywnej oceny okresowej członek korpusu służby cywilnej podlega ponownej ocenie po upływie 6 miesięcy od dnia zapoznania się z oceną.Art. 89. 1. Urzędnik służby cywilnej może otrzymać kolejny stopień służbowy po uzyskaniu pozytywnej oceny, o której mowa w art. 81, jeżeli zawiera ona umotywowany wniosek bezpośredniego przełożonego o przyznanie urzędnikowi służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego. 2. Urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową. Proponuję jeszcze lekturę rozporządzenia PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie warunków i sposobu przeprowadzania ocen okresowych członków korpusu służby cywilnej (Dz. U. z dnia 19 maja 2009 r.)
30 wrz 2010, 11:55
Pierwsza ocena urzędnika
a jak się nazywają stopnie urzędnicze? Wiem, że chyba jest ich dziewięć. Dostanę mianowanie teraz w grudniu (mam nadzieję, że nie wymyslą czegoś zeby nam nie dać podwyżki) jestem starszym komisarzem skarbowym a kim będę po mianowaniu?
30 wrz 2010, 13:46
Pierwsza ocena urzędnika
Będziesz starszym komisarzem skarbowym z I stopniem służbowym :)))
30 wrz 2010, 14:22
Pierwsza ocena urzędnika
Problem polega na tym, że w ustawie nie ma określonej daty startowej oceny urzednika. Owszem co 24 miesiące ale jeśli mamy juz ocenę. Praktycznie mogą nas ocenić np. w 2013 roku, nic nie stoi na przeszkodzie. Nie należy tutaj mylić oceny z pierwszą oceną zaznaczam. Dla osób które zdały egzamin w tym roku źle by było gdyby oceniono nas jak pracowników jeszcze do 30.11.2010 r. wtedy uciekają 2 lata!
30 wrz 2010, 14:56
Pierwsza ocena urzędnika
kandydat2007
Problem polega na tym, że w ustawie nie ma określonej daty startowej oceny urzednika. Owszem co 24 miesiące ale jeśli mamy juz ocenę. Praktycznie mogą nas ocenić np. w 2013 roku, nic nie stoi na przeszkodzie. Nie należy tutaj mylić oceny z pierwszą oceną zaznaczam. Dla osób które zdały egzamin w tym roku źle by było gdyby oceniono nas jak pracowników jeszcze do 30.11.2010 r. wtedy uciekają 2 lata!
Ocenie podlega wykonywanie obowiązków wynikających z opisu stanowiska pracy. Nie ma tu najmniejszego znaczenia status zatrudnienia: urzędnik sc, czy pracownik.
Jeżeli byłeś pracownikiem i załapałeś się na mianowanie w tym roku, to ocenę co do zasady będziesz miał w marcu 2011 r. Chyba, że po reorganizacji zmienisz stanowisko pracy, i będzie się to wiązało ze znaczną zmianą zakresu Twoich obowiązków. Wówczas ocenę będziesz miał szybciej.