Teraz jest 04 wrz 2025, 06:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post Re: Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej
ajed                    

Myślę, że najnormalniej w świecie, ktoś w kadrach przeoczył termin Twojej oceny. Na początek radziłbym pójść do kadr i się "przypomnieć". Jak nie poskutkuje, to albo wizyta u NUS'a, albo skarga do PIP. Tyle, że wtedy nie spodziewałbym się zbyt wysokiej oceny.

Nadir                    

Też odradziłem te ostatnie wyjście. Siedzieć cicho i czekać :nonono:
:D

Dzięki za rady :piwo:

Ja tam się nie martwię. Dla mnie może wcale nie być tej oceny, ale moja koleżanka, która jest usc ostatnią ocenę też miała już ponad 3 lata temu, a że była ona "powyżej oczekiwań", to teraz denerwuje się, bo gdyby była oceniana w terminie czyli tok temu i gdyby ponownie została oceniona powyżej to od roku miałaby II stopień.

A najzabawniejsze jest to, że kryteria oczekiwania ustalał (a może określal? :lol: ) nam iny kierownik, a teraz te oczekiwania będzie wyceniał inny. A ściślej - inna, bo kierowniczka.
Czy ona może wiedzieć jak zostały zrealizowane jego oczekiwania ?   :P

12 gru 2013, 07:06

REJESTRACJA15 kwi 2008, 12:57

POSTY        90
Nadir                    

Ale to są stopnie z czasów terroru IV RP i kiedy o Zielonej Wyspie nam się nawet nie marzyło

Mianowanie miałem za czasów AWS (końcówka), II st. za czasów SLD (końcówka), III st. za czasów PiS/PO (2010 r.), może IV st. nastąpi też na jakąś końcówkę (mam na myśli najpóźniej wiosnę 2014 r.)?

12 gru 2013, 08:55
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
bisti                    

Mianowanie miałem za czasów AWS (końcówka), II st. za czasów SLD (końcówka), III st. za czasów PiS/PO (2010 r.), może IV st. nastąpi też na jakąś końcówkę (mam na myśli najpóźniej wiosnę 2014 r.)?

Gratuluję! :brawa:
A za PO bida, kryzys i bryndza.
I ni ma pinindza.  <_<

Może IV stopień nastąpi za... "Gowina"?  pije-===[

Ostatnio edytowano 13 gru 2013, 07:06 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

13 gru 2013, 07:05
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
W mojej firemce, mimo kilkudziesięciu USC, NIKT nie dostąpił zaszczytu awansu choćby o jeden stopień.
Ale cóż tam, ostatnio usłyszałem od przełożonego, że w mojej firemce istnieje równość i sprawiedliwość, kadry są odpowiednio zarządzane a zjawisko mobbingu nie występuje. A jeśli komukolwiek się wydaje że jest inaczej, to powinien wziąć  :dupa:  w troki sp... na drzewo :wysmiewacz:

13 gru 2013, 20:20
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lis 2013, 20:03

POSTY        34
Badman                    

Ja tam się nie martwię. Dla mnie może wcale nie być tej oceny, ale moja koleżanka, która jest usc ostatnią ocenę też miała już ponad 3 lata temu, a że była ona "powyżej oczekiwań", to teraz denerwuje się, bo gdyby była oceniana w terminie czyli tok temu i gdyby ponownie została oceniona powyżej to od roku miałaby II stopień. ... :P

Nikt nie rozlicza z tych ocen. Moje dwie ostatnie oceny były piękne: "powyżej oczekiwań". Wszystkie wcześniejsze także ok. i więcej niż ok., a w podsumowaniu wniosek kier. "do awansu".  Niestety, od ostatniego awansu upłynęło 12 lat, więc czemu służą te oceny, wartościowanie? O awansach słyszy się tu i ówdzie, np. w OB, ale PP pod tym względem jest dyskryminowane. Nam musi wystarczyć, że nas docenili.
No, ale ileż można czerpać z nadziei i jako czynnik motywacyjny postrzegać "docenianie" obowiązkami. W świetle tych realiów i samoocena słabnie ...

07 maja 2014, 20:41
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
U mnie wygląda to tak: I ocena po mianowaniu (czas łaski) - powyżej oczekiwań; II ocena - na poziomie oczekiwań (podpadłam ...) a mówią, że myślenie nie boli.
Boli, tylko nie zawsze fizycznie :); następna będzie powyżej oczekiwań. I tak gonię króliczka

08 maja 2014, 07:19
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
U nas szef odrzucił wszystkie oceny okresowe urzędników SC "powyżej oczekiwań" i kazał kierownikom pozmieniać na "na poziomie oczekiwań". W związku z powyższym II stopień przeszedł mi koło nosa. Świństwo!

09 maja 2014, 14:00
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
ddd                    

U nas szef odrzucił wszystkie oceny okresowe urzędników SC "powyżej oczekiwań" i kazał kierownikom pozmieniać na "na poziomie oczekiwań". W związku z powyższym II stopień przeszedł mi koło nosa. Świństwo!

Zdecydowane świństwo!
To niestety norma w mojej firemce   :zygi:

09 maja 2014, 18:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 kwi 2012, 10:47

POSTY        44
W Wałczu oceny okresowe to odegranie się Naczelnika na niektórych pracownikach.
Znam taki przykład:
Naczelnik ocenił bardzo nisko pracownika (moim zdaniem jednego z najlepszych), pracownik dla świętego spokoju się nie odwoływał, bo czekałoby go piekło w Wałeckim wydaniu.
NUS ogłosił konkurs na komornika skarbowego (trochę dziwne i niezrozumiałe bo dotychczasowy Komornik był na chorobowym) ale co tam, na to stanowisko zgłosiła się Pani z Karnego Skarbowego oraz pracownik egzekucji najniżej oceniony (chociaż jest najlepszy).
NUS przy konkursie pracownika egzekucji wyśmiał i oznajmił, że wygrała konkurs Pani z Karnego. Mijały miesiące, ale NUS nie powoływał jej (nie mógł, bo był pełnoprawny dotychczasowy komornik), ale mógł powołać na zastępstwo, też tego nie zrobił. Po prostu była to zagrywka dość głupia i nie pasująca jak na dyrektora generalnego służby cywilnej. NUS myślał, że wystraszy komornika, który przerwie leczenie i poniżył jeszcze dwie osoby tj. z karnego oraz pracownika egzekucji. Po czasie w wyniku mobbingu komornika (nawet na chorobowym i rehabilitacji) komornik poszedł  na rentę. I co się dzieje?
Dziwnym trafem na stanowisko Komornika NUS powołuje pracownika egzekucji, który został przez niego najniżej oceniony i który rzekomo przegrał konkurs. To jest przykład manipulowania pracownikami, manipulowania faktami, poniżania pracowników i ich ośmieszania. W dziejach Wałcza tego nie było. Natomiast w urzędach Państwowych przepracowałem 40 lat i czegoś podobnego nie widziałem.
Jest to kolejny przykład sobiepaństwa.
Poprosimy Pana NUS, by w ramach informacji publicznej przedłożył wyniki konkursu i wytłumaczył się ze swoich dziwactw.
Dziwactw tych jest o wiele więcej, ale co tam Pan i władca, któremu wszystko wolno. Wałcz to nie Warszawa rzekomo nie ma na jego miejsce następcy - następne dziwactwo tym, razem odgórne, bowiem z Wałcza 2 osoby startowały do konkursu.
Teraz rozpoczyna się batalia odszkodowawcza przeciwko NUS, dla mobbingowanego przez niego.
Pożyjemy zobaczymy!

10 maja 2014, 15:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
Witam,
czy ktoś przeszedł sprzeciw od oceny i pozew do Sądu Pracy?
Miałem najlepsze wyniki z działu byłem w kontroli (piszę o wynikach zarówno realnych.jak i tych mniej wymiernych - namierzenie i zmierzanie do likwidacji dwóch grup przestępczych),
następnie natychmiastowe przeniesienie do Spadków i Darowizn bez żadnego uzasadnienia (ponoć dobro urzędu)
ocena na poziomie oczekiwanym,
sprzeciw i odpowiedź o nie uznaniu sprzeciwu bez uzasadnienia, pomimo szeregu argumentów z mojej strony.
W tym stanie tylko Sąd pozostał.

Z tego powodu poszukuję  osób które przeszły tą drogę.

28 cze 2014, 01:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
Witam. Proszę o małą wskazówkę. Pracuję w urzędzie 9 lat i... nadal jestem starszym referentem-żenada <_<                  ostatnią ''nominację'' miałam w 2011 roku. Ile czasu musi upłynąć, aby otrzymać awans na inspektora? Oceny mam zawsze na standardowym ''3,0''-na poziomie oczekiwań... :zly1:

06 sie 2014, 20:28

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Marikajs                    

Witam. Proszę o małą wskazówkę. Pracuję w urzędzie 9 lat i... nadal jestem starszym referentem-żenada <_<                  ostatnią ''nominację'' miałam w 2011 roku. Ile czasu musi upłynąć, aby otrzymać awans na inspektora? Oceny mam zawsze na standardowym ''3,0''-na poziomie oczekiwań... :zly1:

Upłynąć musi tyle czasu ile ktoś z decydentów potrzebował będzie by Ci taki awans łaskawie przyznać. Nie regulują tego żadne normy prawne i nic nie stoi na przeszkodzie byś odchodząc na emeryturę po 67 latach pracy dalej był/a starszym referentem.

06 sie 2014, 22:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
omg... i to nie żart... <_<  a mi wstyd np. udzielać informacji, bo podatnicy patrząc na plakietkę chcą rozmawiać z kimś ważniejszym (myślą, że pracuję ze 2 lata). :zly1:

07 sie 2014, 19:27
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Przed zmianą przepisów dot. USC, tj. kiedy kolejny stopień USC przysługiwał automatem po 2 kolejnych pozytywnych ocenach, załapałam się na II stopień (w ocenie były same superlatywy, "ochy" i "achy"). Przeoczyłam zmianę przepisów, nie zauważyłam, że w mojej ocenie pojawiło się coś takiego jak "na poziomie oczekiwań" i nie wiedziałam, z czym to się je - jakie są tego konsekwencje. Dopiero jesienią 2013r., jak miałam drugą ocenę wg nowych przepisów, zorientowałam się w zmianach  :zly1: . Oczywiście druga ocena była podobna - na poziomie oczekiwań. Wtedy dopiero zrozumiałam słowa naszego Wodza, wypowiedziane publicznie przy wszystkich pracownikach, że będzie przyglądał się wszystkim najwyższym ocenom USC, tj. czy są rzeczywiście w pełni zasłużone (nasz Wódz nie jest USC)  :nonono: . Rozmawiałam na temat oceny z moim bezpośrednim przełożonym, starając się dowiedzieć, co zdecydowało, że mam taką a nie inną ocenę, w jaki sposób oceniał, jakie kryteria brał pod uwagę, itp. Nie uzyskałam konkretnej odpowiedzi, usłyszałam jedynie, że "na poziomie oczekiwań" to też dobra ocena. Jak wyjechałam z tekstem, że nie jest to dobra ocena, skoro nie daje szans na wyższy stopień USC, to mój przełożony wyraził "zdumienie" :huh: , że tak jest. Kolejny etap, to zapoznanie z kryteriami oceny na okres następnych 2 lat, oczekiwania, itd. (jak mówią przepisy). Starałam się dowiedzieć, jakie są oczekiwania wobec mnie - konkretnie, tj. co mam zrobić, aby uzyskać ocenę powyżej oczekiwań. Nie dowiedziałam się niestety. Myślałam o uruchomieniu ścieżki odwoławczo - sądowej, ale - niestety - zabrakło mi odwagi i determinacji, a przy tym odradzali mi to współpracownicy. Zaangażowanie w pracę straciło dla mnie całkowicie sens...

11 sie 2014, 19:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona