Re: Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej
mam pytanie jak interpretować zapis cytowanego poniżej art. 81 ust. 4 i 7 Ustawy o SC: 4. Ocenę okresową członka korpusu służby cywilnej sporządza się co 24 miesiące. 7. W razie usprawiedliwionej nieobecności ocenianego w pracy, trwającej dłużej niż miesiąc, termin, o którym mowa w ust. 4, ulega przedłużeniu o czas tej nieobecności. Ocenę okresową mam wyznaczoną 14 czerwca 2013r. Czy moje zwolnienia lekarskie z ostatnich 2 lat zostaną zsumowane i o tyle dni przesunie się ocena okresowa ( z 2 lat to się trochę nazbiera, na pewno ze 2 m-ce), czy tu należy może rozumieć tylko zwolnienie lekarskie powyżej m-ca ciągiem (na takim nie byłam nigdy). Jak to jest u Was, co o tym myślicie?
11 cze 2013, 21:38
U mnie po ocenie okresowej totalna załamka. Naczelny cofnął ocenę okresową powyżej przeciętnej i kazał wszystkim zmienić 'na poziomie oczekiwań' a mianowanym w ogóle zakazał dawać powyżej przeciętnej. Ponadto otrzymanie mianowania nie brał w ogóle w ocenie pod uwagę (tak samo bezpośredni przełożony powiedział że nie ma to znaczenia, nawet w rubryce rozwój zawodowy i podnoszenie kwalifikacji) Tak więc "wszyscy" zostali ocenieni na poziomie oczekiwań, ale byli równi i równiejsi w wielkiej konspiracji... Brak mi słów... Może za dwa lata... - proszę wybić to sobie z głowy! Na pewno nie mianowany!
I tak oto są tacy, którzy dostają na rękę niecałe 2500zł w tym owe 600 za mianowanie, jakiś tam dodatek 150zł i stażowe 20%
Ciekawe ile proponują nowo przyjętym do pracy... Też na rękę 1500zł?
Ostatnio edytowano 30 sie 2013, 08:47 przez ddd, łącznie edytowano 2 razy
30 sie 2013, 08:46
A w moim urzędzie nie ma problemu z mianowaniem na kolejny stopień - jak ktoś ma dobre wyniki i ogólnie nie podpadł to szef akceptuje ocenę bezpośredniego przełożonego i jest awans na kolejny stopień. W moim dziale w tym roku dwie osoby dostały kolejny stopień.
30 sie 2013, 10:07
visavi
Ocenę okresową mam wyznaczoną 14 czerwca 2013r.
Jak nie będziesz w tym czasie na zwolnieniu, to będziesz miał ocenę 14 czerwca (na pewno czerwca?)
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
30 sie 2013, 10:13
dinok
A w moim urzędzie nie ma problemu z mianowaniem na kolejny stopień - jak ktoś ma dobre wyniki i ogólnie nie podpadł to szef akceptuje ocenę bezpośredniego przełożonego i jest awans na kolejny stopień. W moim dziale w tym roku dwie osoby dostały kolejny stopień.
o! szczęściarzu! w moim us jak w większości - dobre oceny dla urzędników -ZAKAZANE
30 sie 2013, 10:28
I nadal będzie taka patologia. Dobra ocena i przyznanie kolejnego stopnia to uszczuplenie funduszu wynagrodzeń urzędu, co odbija się na innych pracownikach np. przy okazji nagród. Naczelnik ma związane ręce, a urząd skłóconych pracowników. Kolejny sukces obecnego rządu.
30 sie 2013, 10:53
To wszystko po to żeby tylko rozwścieczyć ludzi. Ja nie wiem co trzeba robić żeby być powyżej oczekiwań? Być koleżanką szefowej? Zobaczymy za miesiąc się to wyjaśni.
11 wrz 2013, 17:02
Z oceną jest tak, kogo naczelnik lubi pomimo, że jest mierny ale wierny, daje wysoką ocenę. Natomiast bardzo dobrych pracowników karze bardzo niską oceną, za to, że mają wiedzę i swoje zdanie. Gdzie sens, gdzie logika, gdzie audyt zewnętrzny, by nie było sobiepaństwa.
13 wrz 2013, 13:47
cacciatora
Ja nie wiem co trzeba robić żeby być powyżej oczekiwań? Być koleżanką szefowej? Zobaczymy za miesiąc się to wyjaśni.
Szefowa powinna obniżyć swoje oczekiwania
apasko
Z oceną jest tak, kogo naczelnik lubi pomimo, że jest mierny ale wierny, daje wysoką ocenę. Natomiast bardzo dobrych pracowników karze bardzo niską oceną, za to, że mają wiedzę i swoje zdanie. Gdzie sens, gdzie logika, gdzie audyt zewnętrzny, by nie było sobiepaństwa.
Przy takim systemie ocen odnoszącym się do "poziomu oczekiwań bezpośredniego przełożonego" zawsze tak będzie; kryteria nie są jednakowe dla wszystkich. Bezpośredni przełożony decyduje jakie oczekiwania postawi przed Xinskim, a jakie przed Ygrekiem. Xinski może dostać bardzo wyśrubowane (100), Ygrek - bardzo niskie (40). Xinski będzie pracował dokładnie tak samo jak Ygrek (na poziomie 70). Czy zostaną ocenieni też równo? Nie. Xinski będzie znacznie poniżej oczekiwań (70 na 100), Ygrek - znacznie powyżej oczekiwań (70 na 40) Jak dla mnie ten system jest chory.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 wrz 2013, 15:16
Nadir
Szefowa powinna obniżyć swoje oczekiwania ;)
Szefowa pracowała w innym wymiarze rzeczywistości zanim awansowała i jak już stała się szefową to mierzy wszystkich według tego innego wymiaru. A podkreślić należy, iż czasy się zmieniły i szef musi być alfą i omegą (trochę mi jej żal). Mało tego rzeczywistość szefową przerasta!
13 wrz 2013, 15:56
Jestem USC po rozmowie z bezpośrednią przełożoną za miesiąc mam być oceniana. Jestem pozbawiona złudzeń, na jakim poziomie będzie ocena - drugie dno Czy gdzieś w Polsce jest skarbowiec z III stopniem?
16 paź 2013, 17:07
Keira
Jestem USC po rozmowie z bezpośrednią przełożoną za miesiąc mam być oceniana. Jestem pozbawiona złudzeń, na jakim poziomie będzie ocena - drugie dno :( Czy gdzieś w Polsce jest skarbowiec z III stopniem?
Dostałem poniżej oczekiwań ktoryś już raz z kolei. Szkoda zdrowia
16 paź 2013, 17:14
ramzes2000
Keira
Jestem USC po rozmowie z bezpośrednią przełożoną za miesiąc mam być oceniana. Jestem pozbawiona złudzeń, na jakim poziomie będzie ocena - drugie dno :( Czy gdzieś w Polsce jest skarbowiec z III stopniem?
Dostałem poniżej oczekiwań któryś już raz z kolei. Szkoda zdrowia
W mojej firemce nikt nie ma nawet II
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
16 paź 2013, 17:25