Teraz jest 05 wrz 2025, 15:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA03 kwi 2010, 12:55

POSTY        294
Post Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej
Madagaskar, Supersaper
Dziękuję za informacje. Pozdrawiam  :piwo: .

22 lis 2010, 09:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2010, 07:24

POSTY        11
Chciałbym zapytać:
1. Czy w waszych urzędach wprowadzono samoocenę ?
2. Czy sugeruje się wam żeby ta samoocena była zgodna z oczekiwaniami oceniającego ?
3. Czy daje się wam wyraźnie do zrozumienia, że z samooceny trzeba się będzie tłumaczyć (ABSURD !!!) ?
4. Czy wyznacza się wam termin do złożenia korekty samooceny w przypadku gdy zdaniem oceniającego jest ona zbyt wysoka ?

Ciekawych uprzedzam. W naszej jednostce te "nowatorskie" rozwiązania zostały oczywiście wdrożone.

18 gru 2010, 10:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2010, 07:24

POSTY        11
Post Pierwsza ocena urzędnika
Weksel                    

Przełożeni muszą nisko oceniać podwładnych aby oceniani nie zajeli miejsca przełożonych :)

I to jest właśnie jeden z wielu paradoksów. Nie wiem jakie zdolności intelektualne trzeba mieć żeby nie rozumieć, że pracownika ocenia się na jego stanowisku pracy. Najogólniej i bez obrazy, to że pani przyjmująca pocztę w sekretariacie ma ocenę wyższą od kierownika jednostki znaczy tylko i wyłącznie tyle, że w swojej pracy sprawdza się bardzo dobrze. Wcale nie znaczy to, że jest ogólnie świetna i sprawdzi się w każdym innym miejscu.
Tym NUS-om, DIS-om i kierownikom, którzy prymitywnie rozumują, że nikt nie może być oceniony wyżej od nich należy tylko współczuć. Wytłumaczyć niestety się nie da.

18 gru 2010, 16:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 08:44

POSTY        10
Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie czy dla mnie jako urzędnika mianowanego w 2010r. ocena okresowa , której będę podlegała w grudniu w związku ze zmianą zakresu obowiązków, w przypadku uzyskania jej na jednym z najwyższych poziomów będzie liczyła się do podwyższenia stopnia służbowego gdy za 24 miesiące ponownie uzyskam ocenę na tym poziomie ( teoretycznie )?

30 gru 2010, 11:38
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Anulka33                    

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie

Potrafimy.
Ale nie wiemy czy dobrze :D
Anulka33                    

czy dla mnie jako urzędnika mianowanego w 2010r. ocena okresowa , której będę podlegała w grudniu w związku ze zmianą zakresu obowiązków, w przypadku uzyskania jej na jednym z najwyższych poziomów będzie liczyła się do podwyższenia stopnia służbowego gdy za 24 miesiące ponownie uzyskam ocenę na tym poziomie (teoretycznie )?

Nie widzę powodów dla których miałaby się nie liczyć.
Teoretycznie, otrzymując jedną z 2 najwyższych ocen, mogłabyś już po pierwszej ocenie uzyskać kolejny stopień. Pod dwoma warunkami:
1) bezpośredni przełożony wystąpiłby z wnioskiem o to,
2) DG ustosunkowałby się do wniosku pozytywnie.
W przypadku otrzymania jednej z 2 najwyższych ocen za 2 lata - masz kolejny stopień "z automatu". A ściślej: z ustawy.

30 gru 2010, 17:39
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Oceny okresowe
Jakie średnie "ocen" kształtują się w waszych usach? U nas wszyscy dostają "ponad" oraz "znacznie ponad" oczekiwania

28 mar 2011, 19:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Oceny okresowe
Komornikus                    

Jakie średnie "ocen" kształtują się w waszych usach? U nas wszyscy dostają "ponad" oraz "znacznie ponad" oczekiwania

W mojej firemce jeszcze nie oceniono. W zaznajomionym US niemal wszyscy na poziomie oczekiwań - bez względu na faktyczny poziom.

28 mar 2011, 19:21
Znawca

POSTY        131
Post Oczekiwania do konkretnej osoby czy na danym stanowisku prac
Z tymi ocenami to jest jeszcze jeden problem ... Jeżeli pracownik jest dobry, rzeteleny, itp. to stawia mu się na dzień dobry wysokie oczekiwania. Jeśli nadal będzie tak samo sumienny to wyjdzie że jest na poziomie oczekiwań. Analogicznie ze słabym pracownikiem. Mamy oczekiwania i jeśli koleś weźmie się w garść to teoretycznie jest ponad oczekiwania mimo że obiektywnie jest słabszy od tego pierwszego  :wsciekly: Powinno być jasno określone co trzeba zrobić na danym STANOWISKU pracy, żeby otrzymać określone oceny i to oceny jakieś normalne a nie zgodne czy niezgodne z oczekiwaniami / wizjami danego oceniającego  :mur:

29 mar 2011, 07:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej
ocena nie dotyczy moim zdaniem tego typu oczekiwań (że od słabszego wymagamy mniej) tylko wynikających z opisu stanowiska pracy. Jeśli dwóch pracowników zajmuje to samo stanowisko to oczekiwania wobec nich powinny być takie same - bez względu na to czy któryś jest słabszy od drugiego. Moim zdaniem tylko przy takim rozumieniu "oczekiwań" ocena okresowa ma sens.

29 mar 2011, 08:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
pkuzmiak                    

ocena nie dotyczy moim zdaniem tego typu oczekiwań (że od słabszego wymagamy mniej) tylko wynikających z opisu stanowiska pracy. Jeśli dwóch pracowników zajmuje to samo stanowisko to oczekiwania wobec nich powinny być takie same - bez względu na to czy któryś jest słabszy od drugiego. Moim zdaniem tylko przy takim rozumieniu "oczekiwań" ocena okresowa ma sens.

Zgadzam się w pełni z pkuzmiak. "Oczekiwania" wynikają z opisu stanowiska pracy. Zatem jeśli ktoś pracuje dobrze, realizuje swoje zadania terminowo itp., to powinien dostać ocenę "na poziomie oczekiwań". "Powyżej" i "znacznie powyżej oczekiwań" powinny dostać osoby robiące coś więcej, niż wynika z opisu stanowiska pracy.

29 mar 2011, 08:16
Znawca

POSTY        131
Zgadzan się z Pkuzmiak i Jahreshka, że tak powinno być, ale czy wszędzie jest? Praktyka pokazuje,  że nie do końca i o to mi właśnie chodzi. Poza tym widziałbym aby te noty brzmiały np:
- "prawidłowo wypełnia obowiązki w tym zakresie"
- " stwierdza się uchybienia w wykonywaniu obowiązków w tym zakresie"
lub
- "wykazuje szczególne zaangażowanie w realizacji obowiązków w tym zakresie ".
I tak np. gdy chodzi o terminowość to najlepszą notę widziałbym dla kogoś kto większość spraw obrabia przed terminem ...

29 mar 2011, 08:46
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Wrzuciłem na stronę główną, ale tu też się przyda:

MINISTERSTWO FINANSÓW
Departament Administracji Podatkowej
AP2/068/15/SYW/11/AP-14494

Panie i Panowie
Dyrektorzy Izb Skarbowych
wszyscy

Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, że w związku ze stwierdzonymi uchybieniami w procedurze dokonywania ocen urzędników służby cywilnej Szef Służby Cywilnej przekazał następujące uwagi i wyjaśnienia dot. stosowania przepisów ustawy o służbie cywilnej oraz przepisów rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej:
Zgodnie z § 10 uchylonego rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 maja 2002 roku w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (Dz. U. Nr 69. poz. 633) czynności o których mowa w § 1 ust. 3 i 4 oraz § 2 rozporządzenia (m.in. przekazanie ocenianemu kopii arkusza z zatwierdzonymi kryteriami oceny) dla urzędników służby cywilnej mianowanych przed dniem wejścia w życie ww. rozporządzenia dokonuje się nie później niż w ciągu 3 miesięcy od tego dnia. Ponadto w myśl art. 52 ust 1 uchylonej ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o służbie cywilnej (Dz,. U. Nr 170, poz. 1213 z późn. zm.) ocenę okresową sporządza się na piśmie nie rzadziej niż raz na 24 miesiące.
W kwestii zasad przyznawania kolejnych stopni służbowych należy wyjaśnić, że zgodnie z art. 89 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. Nr 227 poz.1505, z pózn. zm.) urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowa na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową. Pierwsza z ocen może być sporządzona przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 21 listopada 2008 roku o służbie cywilnej, czyli przed 24 marca 2009 roku. Natomiast druga pozytywna ocena okresowa na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen powinna być sporządzona po 23 marca 2009 roku. Należy zauważyć, że przepis ten ma również zastosowanie w przypadku ocen, które zostały sporządzone zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 maja 2002 roku w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen okresowych urzędników służby cywilnej oraz w rozporządzeniu z dnia 5 kwietnia 2007 roku w sprawie szczegółowych zasad ocen urzędników służby cywilnej (Dz. U. Nr 69, poz. 453), Należy przy tym pamiętać, że w świetle rozporządzenia z 2002 roku ocenami, o których mowa w art. 89 ust. 2 ustawy są oceny na poziomach: „dobry" i „bardzo dobry”. Z kolei dwoma najwyższymi poziomami oceny okresowej wg skali ocen obowiązującej w rozporządzeniu z 2007 roku są „bardzo dobry" i „celujący".
Przepisy prawa nie przewidują możliwości kwestionowania bądź zatwierdzania przez dyrektora generalnego (kierownika) urzędu oceny okresowej sporządzonej przez bezpośredniego przełożonego, który w świetle przepisów ustawy o służbie cywilnej (z zastrzeżeniem art. 81 ust 2 ustawy) jest właściwy do dokonywania oceny okresowej. Brak jest również podstawy prawnej - z wyłączeniem sytuacji, o których mowa w art. 83 ustawy - do podejmowania działań przez dyrektora generalnego (kierownika) urzędu zmierzających do zmiany treści i poziomu oceny okresowej.
Brak środków finansowych na wypłacenie zobowiązań wynikających z tytułu przyznania kolejnego stopnia służbowego nie może być podstawą do nieprzyznawania kolejnych stopni służbowych m podstawie art, 89 ust. 2 ustawy. Należy zauważyć, że ustawodawca nie uzależnił przyznania kolejnego stopnia urzędnikowi służby cywilnej od posiadanych przez pracodawcę środków finansowych. Z kolei pracownik nie może ponosić konsekwencji nienależytego planowania budżetu przez pracodawcę.
Jednocześnie Ministerstwo Finansów przypomina, że uwagi Szefa Służby Cywilnej z dnia 29 czerwca 2009r. znak DSCWZ/3534-40)/09 dotyczące zmian w dotychczas funkcjonującym systemie ocen okresowych w służbie cywilnej związanych z wejściem w życie ustawy z dnia 21 listopada 2008 roku o służbie cywilnej oraz realizacją rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 8 maja 2009 roku w sprawie warunków i sposobu przeprowadzania ocen okresowych członków korpusu służby cywilnej (Dz. U. Nr 74, poz. 633) zostały przekazane przy piśmie znak AF7/0683/30/ASX/09/JG-344 z dnia 8 lipca 2009 roku.

Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej
Maciej Młodzikowski

29 mar 2011, 09:08
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Czy ktoś pisał sprzeciw od oceny okresowej?
Jeśli tak, to z jakim skutkiem?

29 mar 2011, 10:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
Witajcie :)
Chciałabym podzielić się z Wami tym, co mnie spotkało :)
Podpisywałam arkusz mojej oceny w piątek, ponieważ ocena w naszym urządzie jest do 31 marca 2011 roku. Kryteria były wybierane - już dokadnie nie pamiętam kiedy, ale chyba w 2010 lub 2009 roku. Cztery obowiązkowe i cztery dodatkowe (spośród sporej liczby, zresztą wszystko jest w tym rozp. o okresowej ocenie).
Pracuje tutaj ponad 10 lat i mam duuuży zakres obowiązków..zastępuje kierownika..itp. itd. mam też dodatkowe zdania :)
Kierownik, kiedy poprosil mnie do siebie - powiedział mi wprost, że dostał "wytyczne" od najwyższego kierownictwa, które to zdaje sobie sprawę, czym grozą dwie następujące po sobie oceny na jednym z dwoch najwyższych poziomów..podal mi kwote 1200 zl brutto za II st. mianowania oraz zakomunikował, że kierownictwo "radzi", aby nie dać nam (na ponad 130 pracowników w naszym urzędzie - 3 osoby mają mianowane - każda długoletni staż i duuuży zakres obowiązków) jednej z dwoch najwyzszych ocen, poniewaz to zbytnio OBCIĄŻY FINANSOWO urząd.
Zdębiałam.
Kierownik okazał się baaardzo w porządzku.
Powiedział, że wie ile robie (oraz pozostałe 2 mianowane), ile robię ponad, mianowanie, język, potężny zakres..i ostatecznie powiedział, że nie ugnie się i wychodzi mi ze średniej 4,0, czyli jedna z najwyzszych ocen. Nie nagnie się i nie da mi oceny na poziomie oczekiwań (czyli tej 3), ponieważ jak to określił - reszta pracowników musiałby dostać 2 (czyli poniżej oczekiwań).
Reasumując - polecenie góry było takie, aby sztucznie zaniżyć nam oceny (mianowanym) do 3 (mówiąc oczywiście ogólnie - bo tą przedziały - wiadomo), aby nie dać II st. mianowania :)
Teraz dostałam "4", ale liczę się z tym, że za 2 lata dostanę "3" - wszystko po to, żeby nie dać II st. mianowania.

29 mar 2011, 14:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona