Będziesz starszym komisarzem skarbowym z I stopniem służbowym ))
Dzięki Ivka, myślałam że stopnie maja zupełnie inne nazwy. Może szkoda, znudził mi sie już ten, który mam
01 paź 2010, 09:02
Pierwsza ocena urzędnika
Niepotrzebnie przejmujesz się terminami kolejnych ocen. Nie liczyłbym na Twoim miejscu na II stopień, nie mówiąc o następnych. Właśnie otrzymałem drugą ocenę w mojej karierze urzędnika SC i dowiedziałem się, jak działa system służby cywilnej. Otóż nie jest ważne, jak wykonujesz obowiązki, liczy się tylko tylko budżet Urzędu. A ten jaki jest, każdy skarbowiec wie. Z przykrością mój przełożony oznajmił mi, że nie ma kasy i dlatego musi pod byle pretekstem wystawić mi ocenę niższą. Dopóki środki na dodatki będą pochodziły z kasy urzędów, a nie z budżetu Szefa SC, zapomnijcie o awansach.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 paź 2010, 15:59
Pierwsza ocena urzędnika
Leibowitz
Niepotrzebnie przejmujesz się terminami kolejnych ocen. Nie liczyłbym na Twoim miejscu na II stopień, nie mówiąc o następnych. Właśnie otrzymałem drugą ocenę w mojej karierze urzędnika SC i dowiedziałem się, jak działa system służby cywilnej. Otóż nie jest ważne, jak wykonujesz obowiązki, liczy się tylko tylko budżet Urzędu. A ten jaki jest, każdy skarbowiec wie. Z przykrością mój przełożony oznajmił mi, że nie ma kasy i dlatego musi pod byle pretekstem wystawić mi ocenę niższą. Dopóki środki na dodatki będą pochodziły z kasy urzędów, a nie z budżetu Szefa SC, zapomnijcie o awansach.
Bardzo ciekawe uwagi Leibowitz. To co napisałeś powinno podziałać otrzeźwiająco. Fakt że brak jest pieniędzy na kolejne stopnie zagwarantowanych w budżecie sprawia że uzyskanie kolejnych stopni staje się fikcją . Nieprzejrzystość w tym zakresie sprawia że wyjątkowo rzadko słyszy się o kimś kto ma II lub III stopień. Wg Gazety Prawnej tylko trzem urzędnikom udało się osiągnąć V stopień służbowy.
Kolejne stopnie uzyskuje się nie ze względu na dobrą ocenę a na kontakty interpersonalne z szefem.
01 paź 2010, 22:57
Pierwsza ocena urzędnika
Powołanie na inspektora kontroli skarbowej może znacząco przyspieszyć termin oceny urzędnika służby cywilnej. Moja koleżanka najpierw została mianowana urzędnikiem, a po ok. 9 miesiącach powołana na inspektora (przy dość słabej zdawalności egzaminu na inspektora na powłanie czeka się w naszym uks-ie stosunkowo krótko). W ten oto sposób "załapała się" na przyspieszoną 1. ocenę urzędnika. W ub. roku była oceniana po raz drugi (po następnych 24 miesiacach). Jest urzędnikiem II stopnia.
04 paź 2010, 10:43
Pierwsza ocena urzędnika
W naszym US NUS stoi na stanowisku,że kolejny stopień należy się wyłącznie za osiągnięcia znacznie wykraczające poza zakres kryteriów ale ściśle związane z zakresem obowiązków. Niewykonalne, bo trzeba by siedzieć po godzinach, a nam urzędnikom przecież nie wolno ! A poza tym, to zasłania się zbyt dużą liczbą urzędników - gdyby przyznał jednemu - musiałby też następnym, a na to zwyczajnie nie ma środków. Smutna, ale prawdziwa rzeczywistość skarbowa. pozdrawiam wszystkich urzędników
05 paź 2010, 07:12
Pierwsza ocena urzędnika
supersaper
eve
Ja właśnie czekam na swoją pierwszą. Mianowanie miałam w 10/2008. Z tego, co pamiętam, to dodatkową ocenę jako "pracownik" SC będę mieć na wiosnę.
Faktem jest, że te "spece" od POpsucia wszystkiego, "lekko" skopali sprawę ocen. Z art. 81 ust. 1 ustawy, wynika jednak jasno, że ocenie podlega urzędnik oraz pracownik. Jesteś albo urzędnikiem (skoro napisałaś o mianowaniu) albo pracownikiem. Nie wiem, czy może wystąpić sytuacja jednoczesnego bycia pracownikiem i urzędnikiem (kto wie lecz wątpię) ale z pewnością nie w jednym urzędzie. Kogoś w twojej firemce musiało zdrowo popieścić, a możne był na organoleptycznej kontroli dopalaczy
Zatem pewnie kogoś popieściło Wszystko okaże się na wiosnę. Na razie jestem po pierwszej urzędniczej i czekam przez następne dwa lata na drugi stopień
05 paź 2010, 07:31
Pierwsza ocena urzędnika
Leibowitz
Dokładnie tak samo
12 paź 2010, 10:43
Pierwsza ocena urzędnika
Być może zapytam o coś co już było wyjaśniane (a czego nie znalazłem), więc nie krzyczcie za bardzo w razie czego Kiedy powinna nastąpić pierwsza ocena okresowa usc mianowanego w zeszłym roku (koniec listopada 2009)? Dodam iż w związku z mianowaniem nie miała miejsca zmiana zakresu obowiązków służbowych.
13 gru 2010, 15:07
Pierwsza ocena urzędnika
Vater
Być może zapytam o coś co już było wyjaśniane (a czego nie znalazłem), więc nie krzyczcie za bardzo w razie czego Kiedy powinna nastąpić pierwsza ocena okresowa usc mianowanego w zeszłym roku (koniec listopada 2009)? Dodam iż w związku z mianowaniem nie miała miejsca zmiana zakresu obowiązków służbowych.
A czy zmienia Ci się się zakres obowiązków w związku z reorganizacją? Jeśli tak, to powinni Cię ocenić teraz. Jeśli nie, to zgodnie z przepisami, które weszły latem 2009 ( obowiązek oceny wszystkich pracowników SC, nie tylko tych mianowanych ) pewnie gdzieś latem 2011. Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu :)
13 gru 2010, 15:22
Pierwsza ocena urzędnika
Jeśli USC miał ocenę poprzednią na starym formularzu wg zasad z rozporządzenia obowiązującego do końca 2008 r. to na jakim formularzu i wg jakich zasad ma mieć kolejną ocenę w bieżącym roku?
13 gru 2010, 20:18
Pierwsza ocena urzędnika
Ivka
Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu
Kolejna rzecz, o którą trzeba się będzie dopytać samemu... Tak czy owak wychodzi lato 2011 - doczytam jeszcze w stosownych przepisach. Wielkie dzięki!
14 gru 2010, 07:24
Pierwsza ocena urzędnika
Vater
Ivka
Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu
Kolejna rzecz, o którą trzeba się będzie dopytać samemu... Tak czy owak wychodzi lato 2011 - doczytam jeszcze w stosownych przepisach. Wielkie dzięki!
Jeszcze jedno-w formularzu oceny na dole jest rubryczka, a w niej m.in. zapis "potwierdzam, że zapoznałem się z kryteriami oceny oraz terminem jej sporządzenia" a także "potwierdzam, że ocaniający omówił ze mną główne obowiązki, oczekiwania, cele itd, itd ". Tam powinien być Twój podpis! Wygląda na to, że Ty nie zostałeś poinformowany
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
16 gru 2010, 13:53
Pierwsza ocena urzędnika
Leibowitz
To może zwróćcie się do Szefa SC aby zebrał dane, ile urzędników SC otrzymało dobre oceny, a jeśli mało, to czemu urzędnicy którzy mają za sobą bardzo trudny egzamin tylko dla osób o najwyższych kwalifikacjach, w przeważającej większości są negatywnie oceniani przez przełożonych.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca