Teraz jest 05 wrz 2025, 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Pierwsza ocena urzędnika 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2007, 12:51

POSTY        139
Post Pierwsza ocena urzędnika
Ivka                    

Będziesz starszym komisarzem skarbowym z I stopniem służbowym :)))

Dzięki Ivka, myślałam że stopnie maja zupełnie inne nazwy. Może szkoda, znudził mi sie już ten, który mam :D

01 paź 2010, 09:02

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Niepotrzebnie przejmujesz się terminami kolejnych ocen. Nie liczyłbym na Twoim miejscu na II stopień, nie mówiąc o następnych. Właśnie otrzymałem drugą ocenę w mojej karierze urzędnika SC i dowiedziałem się, jak działa system służby cywilnej. Otóż nie jest ważne, jak wykonujesz obowiązki, liczy się tylko tylko budżet Urzędu. A ten jaki jest, każdy skarbowiec wie. Z przykrością mój przełożony oznajmił mi, że nie ma kasy i dlatego musi pod byle pretekstem wystawić mi ocenę niższą. Dopóki środki na dodatki będą pochodziły z kasy urzędów, a nie z budżetu Szefa SC, zapomnijcie o awansach.

01 paź 2010, 15:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Leibowitz                    

Niepotrzebnie przejmujesz się terminami kolejnych ocen. Nie liczyłbym na Twoim miejscu na II stopień, nie mówiąc o następnych. Właśnie otrzymałem drugą ocenę w mojej karierze urzędnika SC i dowiedziałem się, jak działa system służby cywilnej. Otóż nie jest ważne, jak wykonujesz obowiązki, liczy się tylko tylko budżet Urzędu. A ten jaki jest, każdy skarbowiec wie. Z przykrością mój przełożony oznajmił mi, że nie ma kasy i dlatego musi pod byle pretekstem wystawić mi ocenę niższą. Dopóki środki na dodatki będą pochodziły z kasy urzędów, a nie z budżetu Szefa SC, zapomnijcie o awansach.

Bardzo ciekawe uwagi Leibowitz. To co napisałeś powinno podziałać otrzeźwiająco. Fakt że brak jest pieniędzy na kolejne stopnie zagwarantowanych w budżecie sprawia że uzyskanie kolejnych stopni staje się fikcją . Nieprzejrzystość w tym zakresie sprawia że wyjątkowo rzadko słyszy się o kimś kto ma II lub III stopień. Wg Gazety Prawnej tylko trzem urzędnikom udało się osiągnąć V stopień służbowy.

Kolejne stopnie uzyskuje się nie ze względu na dobrą ocenę a na kontakty interpersonalne z szefem.  :D

01 paź 2010, 22:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2010, 08:49

POSTY        5
Powołanie na inspektora kontroli skarbowej może znacząco przyspieszyć termin oceny urzędnika służby cywilnej. Moja koleżanka najpierw została mianowana urzędnikiem, a po ok. 9 miesiącach powołana na inspektora (przy dość słabej zdawalności egzaminu na inspektora na powłanie czeka się w naszym uks-ie stosunkowo krótko). W ten oto sposób "załapała się" na przyspieszoną 1. ocenę urzędnika. W ub. roku była oceniana po raz drugi (po następnych 24 miesiacach). Jest urzędnikiem II stopnia.

04 paź 2010, 10:43
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
W naszym US NUS stoi na stanowisku,że kolejny stopień należy się wyłącznie za osiągnięcia znacznie wykraczające poza zakres kryteriów ale ściśle związane z zakresem obowiązków. Niewykonalne, bo trzeba by siedzieć po godzinach, a nam urzędnikom przecież nie wolno :nonono: ! A poza tym, to zasłania się zbyt dużą liczbą urzędników - gdyby przyznał jednemu - musiałby też następnym, a na to zwyczajnie nie ma środków.
Smutna, ale prawdziwa rzeczywistość skarbowa.
pozdrawiam wszystkich urzędników

05 paź 2010, 07:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
supersaper                    

eve                    

Ja właśnie czekam na swoją pierwszą. Mianowanie miałam w 10/2008. Z tego, co pamiętam, to dodatkową ocenę jako "pracownik" SC będę mieć na wiosnę.

:blink:
Faktem jest, że te "spece" od POpsucia wszystkiego, "lekko" skopali sprawę ocen. Z art. 81 ust. 1 ustawy, wynika jednak jasno, że ocenie podlega urzędnik oraz pracownik. Jesteś albo urzędnikiem (skoro napisałaś o mianowaniu) albo pracownikiem. Nie wiem, czy może wystąpić sytuacja jednoczesnego bycia pracownikiem i urzędnikiem (kto wie lecz wątpię) ale z pewnością nie w jednym urzędzie. Kogoś w twojej firemce musiało zdrowo popieścić, a możne był na organoleptycznej kontroli dopalaczy  :wacko:

Zatem pewnie kogoś popieściło :zeby: Wszystko okaże się na wiosnę. Na razie jestem po pierwszej urzędniczej i czekam przez następne dwa lata na drugi stopień :wysmiewacz:

05 paź 2010, 07:31

REJESTRACJA07 wrz 2010, 20:57

POSTY        5
Leibowitz                    

Dokładnie tak samo ;)

12 paź 2010, 10:43
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Być może zapytam o coś co już było wyjaśniane (a czego nie znalazłem), więc nie krzyczcie za bardzo w razie czego ;)
Kiedy powinna nastąpić pierwsza ocena okresowa usc mianowanego w zeszłym roku (koniec listopada 2009)? Dodam iż w związku z mianowaniem nie miała miejsca zmiana zakresu obowiązków służbowych.

13 gru 2010, 15:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Vater                    

Być może zapytam o coś co już było wyjaśniane (a czego nie znalazłem), więc nie krzyczcie za bardzo w razie czego ;)
Kiedy powinna nastąpić pierwsza ocena okresowa usc mianowanego w zeszłym roku (koniec listopada 2009)? Dodam iż w związku z mianowaniem nie miała miejsca zmiana zakresu obowiązków służbowych.

A czy zmienia Ci się się zakres obowiązków w związku z reorganizacją? Jeśli tak, to powinni Cię ocenić teraz. Jeśli nie, to zgodnie z przepisami, które weszły latem 2009 ( obowiązek oceny wszystkich pracowników SC, nie tylko tych mianowanych ) pewnie gdzieś latem 2011. Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu :)

13 gru 2010, 15:22
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Jeśli USC miał ocenę poprzednią na starym formularzu wg zasad z rozporządzenia obowiązującego do końca 2008 r. to na jakim formularzu i wg jakich zasad ma mieć kolejną ocenę w bieżącym roku?

13 gru 2010, 20:18
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Ivka                    

Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu :)

Kolejna rzecz, o którą trzeba się będzie dopytać samemu... Tak czy owak wychodzi lato 2011 - doczytam jeszcze w stosownych przepisach. Wielkie dzięki!

14 gru 2010, 07:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Vater                    

Ivka                    

Powinieneś być o tym poinformowany i powinno się to znaleźć w Twoich aktach osobowych ( wybrane kryteria i terin ). Poproś kadrową, to Ci udostępni do wglądu :)

Kolejna rzecz, o którą trzeba się będzie dopytać samemu... Tak czy owak wychodzi lato 2011 - doczytam jeszcze w stosownych przepisach. Wielkie dzięki!

Jeszcze jedno-w  formularzu oceny na dole jest rubryczka, a w niej m.in. zapis "potwierdzam, że zapoznałem się z kryteriami oceny oraz terminem jej sporządzenia" a także "potwierdzam, że ocaniający omówił ze mną główne obowiązki, oczekiwania, cele itd, itd ". Tam powinien być Twój podpis! Wygląda na to, że Ty nie zostałeś poinformowany  :blink:

14 gru 2010, 10:30
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
niektórzy już po pierwszej ocenie:

Podwyżka dla Hanny Gronkiewicz-Waltz
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html

16 gru 2010, 13:53
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Leibowitz                    

To może zwróćcie się do Szefa SC aby zebrał dane, ile urzędników SC otrzymało dobre oceny, a jeśli mało, to czemu urzędnicy którzy mają za sobą bardzo trudny egzamin tylko dla osób o najwyższych kwalifikacjach, w przeważającej większości są negatywnie oceniani przez przełożonych.

16 gru 2010, 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona