Niepotrzebnie przejmujesz się terminami kolejnych ocen. Nie liczyłbym na Twoim miejscu na II stopień, nie mówiąc o następnych. Właśnie otrzymałem drugą ocenę w mojej karierze urzędnika SC i dowiedziałem się, jak działa system służby cywilnej. Otóż nie jest ważne, jak wykonujesz obowiązki, liczy się tylko tylko budżet Urzędu. A ten jaki jest, każdy skarbowiec wie. Z przykrością mój przełożony oznajmił mi, że nie ma kasy i dlatego musi pod byle pretekstem wystawić mi ocenę niższą. Dopóki środki na dodatki będą pochodziły z kasy urzędów, a nie z budżetu Szefa SC, zapomnijcie o awansach.
To może zwróćcie się do Szefa SC aby zebrał dane, ile urzędników SC otrzymało dobre oceny, a jeśli mało, to czemu urzędnicy którzy mają za sobą bardzo trudny egzamin tylko dla osób o najwyższych kwalifikacjach, w przeważającej większości są negatywnie oceniani przez przełożonych.
Nie negatywnie lecz pozytywnie, tylko że raczej nisko Kiedyś była uczciwa ocena i być może awans na kolejny stopień. Teraz awansu dalej brak, a z przyczyn finansowych ocena jest zaniżona. Czyli nie tylko kasy ale nawet satysfakcji już nie uświadczysz i bez znaczenia jest rażąca sprzeczność między oceną punktową a opisową, w której wszystko jest super. Przyjazny urząd, zarządzanie kapitałem ludzkim, ścieżka rozwoju i wszelkie inne pierdoły wypisywane w biuletynach SC, nadają się wyłącznie do Cóż takie traktowanie USC jaki ich Szef. Swoją drogą jestem ciekaw ilu SC otrzymało kolejny stopień. W mojej firemce wg stanu na koniec ubiegłego roku nikt, mimo iż kilku na spory staż.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
16 gru 2010, 17:05
Pierwsza ocena urzędnika
Przełożeni muszą nisko oceniać podwładnych aby oceniani nie zajeli miejsca przełożonych :)
18 gru 2010, 16:03
Pierwsza ocena urzędnika
U nas ocena około marca...
19 gru 2010, 20:09
Re: Pierwsza ocena urzędnika
czy były w tym roku nowe opisy stanowisk
09 lut 2015, 21:33
Witajcie Tu ja, tym razem na innym temacie. Dajcie znać, czy dobrze rozumuję
Żeby mieć szansę na kolejny stopień służbowy, to w czasie posiadania tytułu urzędnika (od ślubowania) trzeba uzyskać 2 pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów. W związku z tym, że na arkuszu jest kilka kryteriów, pod względem których pracownik jest oceniany (oceny cząstkowe), to mogą wychodzić ułamki. Gdy są wszędzie oceny 3, to ocena końcowa wychodzi 3. Do awansu trzeba by było uzyskać 4 lub 5. Rozumiem, że 3,5 lub 3,9 nie wchodzi w grę. Liczą się dwa najwyższe poziomy, czyli może być również 4,2 np: 1 kryterium - 3 2 kryterium - 5 3 kryterium - 4 4 kryterium - 4 5 kryterium - 5 OCENA KOŃCOWA: 21: 5 = 4,2 - ocena Oczywiście to tylko przykład, piękny przykład, bo są dwie 5-tki Chodzi mi tylko o to, że oceny cząstkowe nie muszą być powyżej 4, mogą być mieszane: 3 i 5, aby tylko ocena główna wyszła 4. Tak? No i mam jeszcze inne pytanie: po pierwszej ocenie pozytywnej nic się nie wpisuje na ostatniej stronie formularza (umotywowany wniosek o przyznanie kolejnego stopnia). Dopiero po drugiej ocenie pozytywnej bezpośredni przełożony może uzupełnić tę stronę w związku z wnioskiem o przyznanie drugiego stopnia? Chcę się tylko upewnić na przyszłość, żeby nie wyszło i żebym nie przegapiła gdyby któregoś tam roku ominął mnie awans na drugi stopień z powodu braku opisanego umotywowanego wniosku na pierwszej ocenie urzędniczej A ile u was jest dodatkowych kryteriów? Można maksymalnie 3 wybrać. Ale nie ma obowiązku i można w ogóle nie wybierać z tych dodatkowych? Oczywiście, to bezpośredni przełożony decyduje i wybiera.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
04 gru 2016, 17:48
Na wstępie jedna uwaga. Już jest nowe rozporządzenie i zamiast ocen: 1, 2, 3, 4 i 5 są oceny: 1, 3, 5, 7 i 9 (nazywają się tak samo). Liczy się tylko średnia, jedna ocena całkowita. Z jednym wyjątkiem. Nie możesz dostać żadnej cząstkowej "jedynki" (ocena - znacznie poniżej oczekiwań), bo wtedy z automatu jest całkowita ocena NEGATYWNA. Do oceny całkowitej "powyżej oczekiwań" nie trzeba było mieć średniej powyżej 4, wystarczyła średnia powyżej 3,5 (obecnie - powyżej 6).
Ten wniosek na ostatniej stronie wypełnia się tylko wtedy, gdy twój przełożony wnioskuje o przyznanie Ci wyższego stopnia już po jednej ocenie pozytywnej (co dziwne, ustawa nie wymaga w tym miejscu nawet, żeby była to ocena "powyżej oczekiwań", wystarczy każda pozytywna, a więc nawet "na poziomie oczekiwań"). Ale nie licz na to. Jest to opcja typowo teoretyczna. A poza tym ten wniosek przełożonego i tak musiałby zaakceptować Dyrektor, czego raczej (na pewno) nie zrobi, więc jeszcze raz powtarzam - jest to opcja typowo teoretyczna. Po drugiej z rzędu ocenie "powyżej oczekiwań" nic nie trzeba wypełniać, bo kolejny stopień należy Ci się z mocy prawa. Musisz go dostać w ciągu 30 dni od zapoznania z tą drugą oceną.
Ostatnio edytowano 04 gru 2016, 21:25 przez tommy, łącznie edytowano 1 raz
04 gru 2016, 21:20
Przejrzałam po krótce te nowe oceny i poradnik. Jak będę mieć więcej czasu, to się wczytam dokładnie. Mam już niezły mętlik Trzeci przykład oceny okresowej zawiera oceny cząstkowe na poziomie oczekiwań i jedną powyżej oczekiwań - co daje 5,4 oceny końcowej, która mieści się w przedziale środkowym czyli na poziomie oczekiwań. Do tej oceny również dołączony jest wniosek o przyznanie kolejnego stopnia. Czyli: od mianowania urzędnika - (ocena końcowa na poziomie oczekiwań + wniosek) x 2 = kolejny stopień, czy: od mianowania urzędnika - (ocena końcowa na poziomie oczekiwań + wniosek) x 1 = kolejny stopień? Myślałam, że ocena końcowa musi być na jednym z dwóch najwyższych poziomów powyżej oczekiwań lub znacznie powyżej oczekiwań. Jak rozumieć zapisy w ustawie (jeśli dobrze pamiętam) art. 89 pkt 1 i 89 pkt 2? Pierwszy mówi, że kolejny stopień po ocenie pozytywnej wraz z wnioskiem, a drugi, że kolejny stopień po dwóch kolejnych ocenach na dwóch najwyższych poziomach. No i dalej nie wiem, czy do każdej oceny (co 2 lata) powinien być dołączany wniosek.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
06 gru 2016, 08:15
Witam,
wg. mnie wymagane są dwie następujące po sobie oceny na jednym z dwóch najwyższych poziomów i nie musi być wniosku lub jedna ocena co najmniej na poziomie oczekiwań + wniosek.
U mnie to jest tak robione że na zachętę dostaje świeży normalny urzędnik, który ma jeszcze jakieś chęci do roboty, ocenę powyżej oczekiwań, a drugą już na poziomie (bo tak wyszło ze średniej, coś się zakombinuje w kryteriach) i dziesiątki lat trzyma się na 1 stopniu służbowym (są tacy, co i do emerytury ). A ci co mają mieć - kumoszki, nepotki, kliki (tak kliki są najgorsze) to dostają wniosek do każdej oceny i tak do najwyższego stopnia służbowego szybkim krokiem
Z drugiej strony to tylko 0,65 więc jedynie 0,18 więcej niż obecne 0,47 - więc żalu wielkiego nie ma.
06 gru 2016, 13:23
Art. 89. 1. Urzędnik służby cywilnej może otrzymać kolejny stopień służbowy po uzyskaniu pozytywnej oceny, o której mowa w art. 81, jeżeli zawiera ona umotywowany wniosek bezpośredniego przełożonego o przyznanie urzędnikowi służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego. 2. Urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową.
PRZYKŁAD 2014 - Mianowanie 2016 - Przypada ocena okresowa 2018 - Przypada ocena okresowa a) 2016 - Ocena pozytywna (jakakolwiek) + wniosek = II stopień NIEPOTRZEBNA DRUGA OCENA 2018 - Ocena pozytywna (jakakolwiek) + wniosek = III stopień b) - ostatni stopień (czyli I) przyznany w dniu Mianowania 2016 - Ocena pozytywna (powyżej oczekiwań lub znacznie powyżej oczekiwań) NIEPOTRZEBNY WNIOSEK 2018 - Ocena pozytywna (powyżej oczekiwań lub znacznie powyżej oczekiwań) = II stopień NIEPOTRZEBNY WNIOSEK
Wersja a) korzystniejsza Przy pierwszej ocenie okresowej po Mianowaniu można już dostać II stopień. Czyli są dwie drogi do kolejnego stopnia?
06 gru 2016, 14:09
@Marzenie Formularz oceny jest drukiem standardowym, na podstawie rozporządzenia. Zawiera kilka kartek, w tym chyba na ostatniej jest rubryka z tym wnioskiem. Więc ten wniosek teoretycznie musi być załączany do każdej oceny (stanowi jej część), ale ta rubryka prawie ZAWSZE pozostaje pusta (patrz niżej).
Tak, są dwie drogi do awansu na kolejny stopień.
Ale o tej pierwszej (art. 89 ust. 1) zapomnij! Ona jest czysto teoretyczna. Ludzie mają problemy z otrzymaniem II stopnia na podstawie tej drugiej drogi, więc pierwsza to tylko teoria ustawowa. W ogóle bym o niej nie pisał, ale wspomniałaś o tym wniosku. A ten wniosek znajduje właśnie zastosowanie w tej pierwszej drodze. Wystarczy jakakolwiek ocena pozytywna i do tego przełożony musi wystąpić właśnie z tym wnioskiem (wypełnić tę rubrykę) w formularzu oceny. W ten sposób można otrzymać awans przy każdej ocenie. Ale ten wniosek musi zaakceptować jeszcze Dyrektor. Wiec jeszcze raz powtarzam, to jest droga TEORETYCZNA. Znam kilka osób z wyższymi stopniami, ale nikogo, kto uzyskał ten stopień właśnie w ten sposób. Może jacyś dyrektorzy departamentu w ministerstwach lub jacyś "krewni i znajomi królika".
Drugi sposób (art. 89 ust. 2), bardziej realny do osiągniecia, wymaga dwóch z rzędu ocen pozytywnych na jednym z dwóch najwyższych stopni. W takim przypadku nie trzeba wypełniać żadnych wniosków, bo awans należy Ci się z mocy prawa, 30 dni od zapoznania sie z tą drugą oceną.
Podsumowujac. W ogóle nie zaprzątaj sobie głowy tym wnioskiem i pierwszą metodą awansu. Realnie jest możliwa tylko druga droga awansu, choć też nie zawsze (patrz wpis kolegi wyżej - takie postępowanie nie jest niestety rzadkoscią).
06 gru 2016, 17:02
Aha, dzięki za wyjaśnienie Przeczytałam też, że jak się nie wypełnia wniosku, to nie dołącza się tej części do oceny okresowej. Dla oceny pracownika wiadomo, a w przypadku urzędnika i drugiej drogi awansu, to też nie trzeba drukować i dołączać.
06 gru 2016, 17:24
Być może. W sumie, aż tak się nie zgłebiałem w to rozporządzenie. Ja nigdy nie miałem tego wniosku wypełnianego, ale zawsze miałem go drukowany do oceny i oddawany pusty niewypełniony. Chyba żeby nie było wątpliwości, że on był, a ktoś go wyciągnął
Edit. Rzeczywiście, w aktualnym wzorze jest napisane wyraźnie, że dołaczany TYLKO jeśli przełożony korzysta z tej możliwości z art. 89 ust. 1. W starym rozporządzeniu nie było tego zastrzeżenia w formularzu, więc mi go drukowano, choć on był pusty.
06 gru 2016, 17:30
Pewne z tymi dwiema drogami do kolejnego stopnia Tak było też w poprzedniej ustawie, przed zmianami? Nie pamiętam już, nie przykładałam do tego większej uwagi. W sprawozdaniu SC za 2015 r. jest tabela "Stopnie służbowe urzędników s. c. w 2015 r." i są trzy kolumny w tej sprawie: 1) Liczba osób, w przypadku których wnioskowano - na podstawie art. 89 ust. 1 - o przyznanie kolejnego stopnia służbowego. - OGÓŁEM 809 2) Liczba urzędników, którym przyznano kolejny stopień służbowy, zgodnie z art. 89 ust. 1. - OGÓŁEM 295 (ciekawostka: z wnioskowanych najwięcej przyznano w Administracji podatkowej i kontroli skarbowej z 88 wniosków przyznano 63. A w ogóle nie przyznano w Powiatowej Administracji zespolonej - jeden wniosek tylko był. Natomiast w tej grupie urzędów przyznano 3 kolejne stopnie drugą drogą). 3) Liczba urzędników, którym przyznano kolejny stopień służbowy, zgodnie z art. 89 ust. 2. -OGÓŁEM 1154