Jeśli rosyjski wróci to starsza młodzież urzędnicza znów się rzuci na egzaminy i ponownie będą problemy ze zbyt skromnymi limitami ) .
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
20 paź 2008, 15:30
tranqilo
Jeśli rosyjski wróci to starsza młodzież urzędnicza znów się rzuci na egzaminy i ponownie będą problemy ze zbyt skromnymi limitami ) .
No wyraźnie pod nich na starym patencie przemycają ten rosyjski pośród tej całej wesołej gromady języków.
20 paź 2008, 16:49
A co ze sprawą dodatkow specjalnych?\Nie przeiduje ich się w nowej ustawie??
20 paź 2008, 17:27
tranqilo
Tylko ta starsza młodzież, jak piszesz, musi najpierw zdać te egzaminy. Nie podejrzewam, żeby ich "powrót" sprawił problemy z limitami. Limit 3000 nie jest chyba mały. Żeby tylo osób zdało to byłby cud.
20 paź 2008, 17:38
Nadir
<!--quoteo(post=35765:date=20. 10. 2008 g. 11:39:name=Zbigniew)--><div class='quotetop'>(Zbigniew @ 20. 10. 2008 g. 11:39) [snapback]35765[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jutro ostatnie czytanie ustawy w Sejmie. Zauwazyłem, że w ostatniej chwili do języków wymaganych do mianowania dodano: rosyjski, białoruski, arabski, chiński, japoński, islandzki i norweski.
To znaczy, ze mój angielski, niemiecki, francuski i rosyjski już nie wystarczą? I będę musiał "naumieć" się jeszcze białoruskiego, arabskiego, chińskiego, japońskiego, norweskiego i islandzkiego? A co z lrlandzkim? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Może być tylko zachodnioirlandzki bo ten wschodnioirlandzki to jest be!
A czy znajomość takich języków jak C#, Java, VBA czy z antycznych GfaBasic też się liczy?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 paź 2008, 19:31
Wschodnicelnik
A co ze sprawą dodatkow specjalnych?\Nie przeiduje ich się w nowej ustawie??
Składniki wynagrodzenia bez zmian. Po szczegóły odsyłam do druku sejmowego nr 1058. Oczywiście mogą jeszcze zostać przegłosowane poprawki.
Ciekawi mnie zamęt, jaki powstanie w związku z proponowanym art. 81 ust 1: "Urzędnik służby cywilnej oraz pracownik służby cywilnej zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony podlega ocenie okresowej dokonywanej przez bezpośredniego przełożonego"
No a zupełnie rozbraja mnie art. 108:
"1. Bezpośredni przełożony ustala, odrębnie dla każdego członka korpusu służby cywilnej, z wyjątkiem dyrektora generalnego urzędu, indywidualny program rozwoju zawodowego, stanowiący podstawę do kierowania członka korpusu służby cywilnej na szkolenia, biorąc pod uwagę w szczególności: 1) wnioski zawarte w ocenie okresowej członka korpusu służby cywilnej; 2) planowaną ścieżkę awansu stanowiskowego i finansowego członka korpusu służby cywilnej; 3) plany i możliwości rozwoju zawodowego członka korpusu służby cywilnej; 4) potrzeby i możliwości urzędu w zakresie zatrudnienia."
Dotad w ustawie było cos podobnego dla urzędników służby cywilnej, ale jako zywo, nigdy nie słyszałem, aby było praktykowane...
Ostatnio edytowano 21 paź 2008, 06:25 przez Zbigniew, łącznie edytowano 1 raz
21 paź 2008, 06:16
Papier jest cierpliwy, a te dwa przepisy dość proste w realizacji -jeden wzór, ksero i gotowe
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 paź 2008, 06:29
Mnie cieszy fakt, że w nowej ustawie nie ma durnego zakazu zajmowania funkcji związkowych przez usc nie będącego kierownikiem. Przez ten idiotyczny zapis musiałem miesiąc temu wbrew sobie w związku z mianowaniem zrezygnować z funkcji w strukturach "S" . Mam nadzieje, że ten zapis zostanie utrzymany i znów się reaktywuję w wyborach uzupełniających.
____________________________________ TEMPUS REGIT ACTUM
21 paź 2008, 06:30
Dla mnie niepojęte jest utrzymanie zapisu ograniczającego bierne prawo wyborcze w wyborach samorządowych (art.78 ust.4 projektu)...
____________________________________ always look on the bright side of life
21 paź 2008, 09:43
Zbigniew
Jutro ostatnie czytanie ustawy w Sejmie...
Naprawdę było to czytanie? Z informacji zamieszczonych na stronie Sejmu wynika, że jutro, tj. 22 października poseł Waldy Dzikowski ma przedstawić sprawozdanie o projektach ustaw o zmianie ustawy o sc, a kluby dostaną czas na składanie oświadczeń.
21 paź 2008, 19:33
Wakantanka
<!--quoteo(post=35765:date=20. 10. 2008 g. 09:39:name=Zbigniew)--><div class='quotetop'>(Zbigniew @ 20. 10. 2008 g. 09:39) [snapback]35765[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jutro ostatnie czytanie ustawy w Sejmie...
Naprawdę było to czytanie? Z informacji zamieszczonych na stronie Sejmu wynika, że jutro, tj. 22 października poseł Waldy Dzikowski ma przedstawić sprawozdanie o projektach ustaw o zmianie ustawy o sc, a kluby dostaną czas na składanie oświadczeń. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> jutro drugie czytanie, aczkolwiek denerwuje mnie, że nic się nie robi z z istniejącym nierównouprawnieniem usc a pracownikami sc odnośnie pracy poza godzinami pracy. Dlaczego usc przysługuje tylko wolne za przepracowane godziny nocne i świąteczne? a pozostali maja inaczej???
21 paź 2008, 19:40
dapa
<!--quoteo(post=35880:date=21. 10. 2008 g. 19:33:name=Wakantanka)--><div class='quotetop'>(Wakantanka @ 21. 10. 2008 g. 19:33) [snapback]35880[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=35765:date=20. 10. 2008 g. 09:39:name=Zbigniew)--><div class='quotetop'>(Zbigniew @ 20. 10. 2008 g. 09:39) [snapback]35765[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jutro ostatnie czytanie ustawy w Sejmie...
Naprawdę było to czytanie? Z informacji zamieszczonych na stronie Sejmu wynika, że jutro, tj. 22 października poseł Waldy Dzikowski ma przedstawić sprawozdanie o projektach ustaw o zmianie ustawy o sc, a kluby dostaną czas na składanie oświadczeń. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> jutro drugie czytanie, aczkolwiek denerwuje mnie, że nic się nie robi z z istniejącym nierównouprawnieniem usc a pracownikami sc odnośnie pracy poza godzinami pracy. Dlaczego usc przysługuje tylko wolne za przepracowane godziny nocne i świąteczne? a pozostali maja inaczej??? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> ale usc wyjścia prywatne odrabia jak każdy - znaczy zasady obowiązują tylko w jedną stronę.
21 paź 2008, 20:14
W dalszym ciągu - wbrew oczekiwaniom naszych szefów - obowiązuje paragraf pierwszy art. 67, który mówi, że czas pracy członka korpusu s.c. (w tym i urzędnika s.c.) wynosi 40 godzin tygodniowo! Jeśli nie ma rekompensat w postaci wolnego czasu - są płatne nadgodziny - wszystko!
21 paź 2008, 20:49
taxman
W dalszym ciągu - wbrew oczekiwaniom naszych szefów - obowiązuje paragraf pierwszy art. 67, który mówi, że czas pracy członka korpusu s.c. (w tym i urzędnika s.c.) wynosi 40 godzin tygodniowo! Jeśli nie ma rekompensat w postaci wolnego czasu - są płatne nadgodziny - wszystko!
Kpisz???? skąd to sobie wziąłeś??? Art 97 ust.7 i 8 mówi o rekompensacie dla usc tylko pracy w świeta i w godzinach nocnych więc skąd w Tobie ten optymizm?
Ostatnio edytowano 21 paź 2008, 21:34 przez dapa, łącznie edytowano 1 raz