Po prostu trzeba pogrzebać trochę w internecie za tzw. Inwentarzami. Ten na egzaminie to inwentarz NEO-PI-R. Wpisz to w Google a na pewno coś znajdziesz.
Proponowane testy psychologiczne powinny badać zdolności intelektualne np. myślenie logiczne, myślenie krytyczne, osobowość np. neurotyzm, ekstrawersję, psychotyzm oraz temperament tj. cechy czasowych parametrów reakcji oraz cechy energetycznego poziomu zachowania. Zalecany zestaw baterii testów do badania predyspozycji kierowniczych:
- Test matryc -J.C. Raven - Myślenie krytyczne - J. Greene, D.Lewis - Inwentarz EPQR -S.B.G. Eysenck, P. Barret - Inwentarz KRTT -J. Strelau, B. Zawadzki
Wyłaniając kadrę kierowniczą wszystkich szczebli, poza wcześniej opisanymi elementami, ważne jest również badanie systemów motywacyjnych, motywacji osiągnięć, badanie postaw i reakcji w sytuacjach konfliktowych oraz poczucie sprawstwa czyli efektywność działań. Kadra kierownicza powinna odznaczać się wysokim wskaźnikiem przedsiębiorczości, chodzi tu o następujące cechy: energiczny, towarzyski, dominujący, ekstrawertyczny, rozmowny, ambitny. Kierownik powinien mieć zdolności przewodzenia innym i wpływania na innych. Ważne są kompetencje przywódcze, umiejętność motywowania i perswazji, nawet umiejętność manipulowania innymi w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych lub celów organizacji. Możesz popatrzeć tu: <a href="http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html" target="_blank">http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html</a>
Trzeba się jednak pilnować bo w te testy są wbudowane tzw. moduły kłamstwa i można nieźle namieszać popadając w sprzeczności.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:36 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2007, 16:54
Czas chyba zmienić pracę ze skarbówki na coś "dużego" prywatnego... Minuty tykają i nie wiem czy jeszcze tu warto siedzieć...Gdzie te wyniki?
____________________________________ Dla zasady nie ma sprawy
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:37 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2007, 22:28
pawian
ARYA
Po prostu trzeba pogrzebać trochę w internecie za tzw. Inwentarzami. Ten na egzaminie to inwentarz NEO-PI-R. Wpisz to w Google a na pewno coś znajdziesz.
Proponowane testy psychologiczne powinny badać zdolności intelektualne np. myślenie logiczne, myślenie krytyczne, osobowość np. neurotyzm, ekstrawersję, psychotyzm oraz temperament tj. cechy czasowych parametrów reakcji oraz cechy energetycznego poziomu zachowania. Zalecany zestaw baterii testów do badania predyspozycji kierowniczych:
- Test matryc -J.C. Raven - Myślenie krytyczne - J. Greene, D.Lewis - Inwentarz EPQR -S.B.G. Eysenck, P. Barret - Inwentarz KRTT -J. Strelau, B. Zawadzki
Wyłaniając kadrę kierowniczą wszystkich szczebli, poza wcześniej opisanymi elementami, ważne jest również badanie systemów motywacyjnych, motywacji osiągnięć, badanie postaw i reakcji w sytuacjach konfliktowych oraz poczucie sprawstwa czyli efektywność działań. Kadra kierownicza powinna odznaczać się wysokim wskaźnikiem przedsiębiorczości, chodzi tu o następujące cechy: energiczny, towarzyski, dominujący, ekstrawertyczny, rozmowny, ambitny. Kierownik powinien mieć zdolności przewodzenia innym i wpływania na innych. Ważne są kompetencje przywódcze, umiejętność motywowania i perswazji, nawet umiejętność manipulowania innymi w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych lub celów organizacji. Możesz popatrzeć tu: <a href="http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html" target="_blank">http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html</a>
Trzeba się jednak pilnować bo w te testy są wbudowane tzw. moduły kłamstwa i można nieźle namieszać popadając w sprzeczności.
Po Twojej odpowiedzi tym bardziej jestem ciekawa wyników. Szkoda, że nie pochwaliłeś się taką wiedzą przed egzaminem. Z autorów, których wymieniłeś znam tylko J. Strelau - publikacje w zakresie oddziaływania stresu. Pozdrawiam optymistycznie.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:38 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2007, 07:57
Witajcie... Jako pracowita mrówka, nie poszłam na łatwiznę i zdawałam w tym roku po raz trzeci. A co?! Najłatwiej byłoby zdać w pierwszym podejściu... . To był oczywiście żart... W tym roku zaskoczyły mnie pytanie "historyczne" z serii unijnych i masa (zdecydowanie większa niż wcześniej) pytań statystycznych, poza tym reszty spodziewałam się o takim stopniu trudności w jakim rzeczywiście wystąpiły. Pozdrawiam wszystkich zdających w tym roku, szczególnie z sektora A... (29).
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:39 przez mro1wka, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2007, 13:55
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Po Twojej odpowiedzi tym bardziej jestem ciekawa wyników. Szkoda, że nie pochwaliłeś się taką wiedzą przed egzaminem. Z autorów, których wymieniłeś znam tylko J. Strelau - publikacje w zakresie oddziaływania stresu. Pozdrawiam optymistycznie. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To że się sprawdziły moje typy na egzamin z tej części to przypadek. Są dziesiątki tego typu testów i nigdy nie wiadomo co zastosują. Moja wiedza opierała się na relacji uczestnika egzaminu do PZK, tylko trzeba było takiego znaleźć, co nie było łatwe.
Arya miałaś może numer w okolicach 100 C?
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:40 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2007, 18:01
Sektor D, okolice 100. I bardzo miłe towarzystwo wokoło.
A gdzie te wyniki? Chyba dobrze zrozumiałam, że już w ten piątek... a na stronie KSAP nadal błoga cisza!
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:40 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 07:07
:mur: Myślałam, że wyniki egzaminu KSAP prześle na e-mail. Od wczoraj zachowuję się jak Bridget Jones - co pięć minut sprawdzam pocztę :unsure:. Czuję, że jednak wyląduję za burtą. <_< Pozdro sektor C.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:41 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 08:25
Tak powiedzieli na egzaminie - czwartek, najpóźniej piątek.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:47 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 12:17
Asioka
Czyli 24:OO!!!? Mieliśmy determinację żeby się przygotować i napisać te testy ale na wyniki trudno się czeka, szczególnie tegorocznym "pierwszakom". Jeżeli ktoś dostanie newsa to dajcie znać.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:47 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 12:32
Wystarczy zadzwonić do KSAP i się dowiedzieć - mnie powiedzieli, że wyniki będą jednak w przyszłym tygodniu, więc zachowajcie emocje na później. Pozdrawiam
06 lip 2007, 14:05
Asioka
parasol
Wystarczy zadzwonić do KSAP i się dowiedzieć - mnie powiedzieli, że wyniki będą jednak w przyszłym tygodniu, więc zachowajcie emocje na później. Pozdrawiam
W czwartek, najpóźniej w piątek - termin cały czas aktualny, przecież nie powiedzieli, w którym tygodniu.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:48 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 22:11
Ja słyszałem jak Pani Józefa H. mówiła, że wyniki będą do końca tego tygodnia, a mówiła to na egzaminie, który był w sobotę 30.06.2007. Powinny być do niedzieli czyli 01.07.2007. Chyba, chyba... że chodzi o jakiś kalendarz aztecki...
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:49 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
06 lip 2007, 23:12
wjawor
W czwartek, najpóźniej w piątek - termin cały czas aktualny, przecież nie powiedzieli, w którym tygodniu.
Very funny. Yeah! :zeby:
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:49 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz