Teraz jest 07 wrz 2025, 06:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
Kiedy mianowanie w 2007, a co słychać na 2008 ? 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68

Po prostu trzeba pogrzebać trochę w internecie za tzw. Inwentarzami. Ten na egzaminie to inwentarz NEO-PI-R. Wpisz to w Google a na pewno coś znajdziesz.

Proponowane testy psychologiczne powinny badać zdolności intelektualne np. myślenie logiczne, myślenie krytyczne, osobowość  np. neurotyzm, ekstrawersję, psychotyzm oraz temperament  tj. cechy czasowych parametrów reakcji oraz cechy energetycznego poziomu zachowania.
Zalecany zestaw baterii testów do badania predyspozycji kierowniczych:  

-               Test matryc                 -J.C. Raven
-        Myślenie krytyczne      - J. Greene, D.Lewis
-        Inwentarz EPQR           -S.B.G. Eysenck, P. Barret
-        Inwentarz KRTT           -J. Strelau, B. Zawadzki

Wyłaniając kadrę kierowniczą wszystkich szczebli, poza wcześniej opisanymi elementami, ważne jest również badanie systemów motywacyjnych, motywacji osiągnięć, badanie postaw i reakcji w sytuacjach konfliktowych oraz poczucie sprawstwa czyli efektywność działań.
Kadra kierownicza powinna odznaczać się wysokim wskaźnikiem przedsiębiorczości, chodzi tu o następujące cechy: energiczny, towarzyski, dominujący, ekstrawertyczny, rozmowny, ambitny. Kierownik powinien mieć zdolności przewodzenia innym i wpływania na innych. Ważne są kompetencje przywódcze, umiejętność motywowania i perswazji, nawet umiejętność manipulowania innymi w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych lub celów organizacji.
Możesz popatrzeć tu: <a href="http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html" target="_blank">http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html</a>

Trzeba się jednak pilnować bo w te testy są wbudowane tzw. moduły kłamstwa i można nieźle namieszać popadając w sprzeczności.

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:36 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

04 lip 2007, 16:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2007, 17:41

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina
Czas chyba zmienić pracę ze skarbówki na coś "dużego" prywatnego... Minuty tykają i nie wiem czy jeszcze tu warto siedzieć...Gdzie te wyniki?

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:37 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

04 lip 2007, 22:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2006, 20:34

POSTY        32

ARYA

Po prostu trzeba pogrzebać trochę w internecie za tzw. Inwentarzami. Ten na egzaminie to inwentarz NEO-PI-R. Wpisz to w Google a na pewno coś znajdziesz.

Proponowane testy psychologiczne powinny badać zdolności intelektualne np. myślenie logiczne, myślenie krytyczne, osobowość  np. neurotyzm, ekstrawersję, psychotyzm oraz temperament  tj. cechy czasowych parametrów reakcji oraz cechy energetycznego poziomu zachowania.
Zalecany zestaw baterii testów do badania predyspozycji kierowniczych:  

-               Test matryc                 -J.C. Raven
-        Myślenie krytyczne      - J. Greene, D.Lewis
-        Inwentarz EPQR           -S.B.G. Eysenck, P. Barret
-        Inwentarz KRTT           -J. Strelau, B. Zawadzki

Wyłaniając kadrę kierowniczą wszystkich szczebli, poza wcześniej opisanymi elementami, ważne jest również badanie systemów motywacyjnych, motywacji osiągnięć, badanie postaw i reakcji w sytuacjach konfliktowych oraz poczucie sprawstwa czyli efektywność działań.
Kadra kierownicza powinna odznaczać się wysokim wskaźnikiem przedsiębiorczości, chodzi tu o następujące cechy: energiczny, towarzyski, dominujący, ekstrawertyczny, rozmowny, ambitny. Kierownik powinien mieć zdolności przewodzenia innym i wpływania na innych. Ważne są kompetencje przywódcze, umiejętność motywowania i perswazji, nawet umiejętność manipulowania innymi w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych lub celów organizacji.
Możesz popatrzeć tu: <a href="http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html" target="_blank">http://www.kul.lublin.pl/art_3330.html</a>

Trzeba się jednak pilnować bo w te testy są wbudowane tzw. moduły kłamstwa i można nieźle namieszać popadając w sprzeczności.

Po Twojej odpowiedzi tym bardziej jestem ciekawa wyników. :) Szkoda, że nie pochwaliłeś się taką wiedzą przed egzaminem.
Z autorów, których wymieniłeś znam tylko J. Strelau - publikacje w zakresie oddziaływania stresu. Pozdrawiam optymistycznie. :)

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:38 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz

05 lip 2007, 07:57
Zaawansowany

REJESTRACJA29 maja 2007, 19:32

POSTY        53
Jako pracowita mrówka, nie poszłam na łatwiznę i zdawałam w tym roku po raz trzeci. A co?! Najłatwiej byłoby zdać w pierwszym podejściu... :D.
To był oczywiście żart...
W tym roku zaskoczyły mnie pytanie "historyczne" z serii unijnych i masa (zdecydowanie większa niż wcześniej) pytań statystycznych, poza tym reszty spodziewałam się o takim stopniu trudności w jakim rzeczywiście wystąpiły.
Pozdrawiam wszystkich zdających w tym roku, szczególnie z sektora A... (29).

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:39 przez mro1wka, łącznie edytowano 1 raz

05 lip 2007, 13:55
Zaawansowany

POSTY        68
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Po Twojej odpowiedzi tym bardziej jestem ciekawa wyników. :) Szkoda, że nie pochwaliłeś się taką wiedzą przed egzaminem.
Z autorów, których wymieniłeś znam tylko J. Strelau - publikacje w zakresie oddziaływania stresu. Pozdrawiam optymistycznie. :)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

To że się sprawdziły moje typy na egzamin z tej części to przypadek. Są dziesiątki tego typu testów i nigdy nie wiadomo co zastosują. Moja wiedza opierała się na relacji uczestnika egzaminu do PZK, tylko trzeba było takiego znaleźć, co nie było łatwe.

Arya miałaś może numer w okolicach 100 C?

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:40 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

05 lip 2007, 18:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
Sektor D, okolice 100. :) I bardzo miłe towarzystwo wokoło.

A gdzie te wyniki? Chyba dobrze zrozumiałam, że już w ten piątek... a na stronie KSAP nadal błoga cisza!

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:40 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 07:07
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
:mur: Myślałam, że wyniki egzaminu KSAP prześle na e-mail. Od wczoraj zachowuję się jak Bridget Jones - co pięć minut sprawdzam pocztę :unsure:. Czuję, że jednak wyląduję za burtą. <_< Pozdro sektor C.

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:41 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 08:25
Znawca

POSTY        250
Tak powiedzieli na egzaminie - czwartek, najpóźniej piątek. :)

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:47 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 12:17
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32

Czyli 24:OO!!!?
Mieliśmy determinację żeby się przygotować i napisać te testy ale na wyniki trudno się czeka, :) szczególnie tegorocznym "pierwszakom".
Jeżeli ktoś dostanie newsa to dajcie znać. :)

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:47 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 12:32
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA16 kwi 2007, 10:09

POSTY        1
Wystarczy zadzwonić do KSAP i się dowiedzieć - mnie powiedzieli, że wyniki będą jednak w przyszłym tygodniu, więc zachowajcie emocje na później.
Pozdrawiam

06 lip 2007, 14:05

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

parasol                    

Wystarczy zadzwonić do KSAP i się dowiedzieć - mnie powiedzieli, że wyniki będą jednak w przyszłym tygodniu, więc zachowajcie emocje na później.
Pozdrawiam

W czwartek, najpóźniej w piątek - termin cały czas aktualny, przecież nie powiedzieli, w którym tygodniu. :D

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:48 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 22:11
Zaawansowany

POSTY        68
Ja słyszałem jak Pani Józefa H. mówiła, że wyniki będą do końca tego tygodnia, a mówiła to na egzaminie, który był w sobotę 30.06.2007. Powinny być do niedzieli czyli 01.07.2007. Chyba, chyba... że chodzi o jakiś kalendarz aztecki...

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:49 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

06 lip 2007, 23:12
Znawca

POSTY        250

W czwartek, najpóźniej w piątek - termin cały czas aktualny, przecież nie powiedzieli, w którym tygodniu. :D

Very funny. Yeah! :zeby:

Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:49 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

09 lip 2007, 06:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 247 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona