Związek Gmin Wiejskich chce zwolnić radnych, wójtów, burmistrzów oraz prezydentów z obowiązku składania oświadczeń majątkowych - ujawnia "Dziennik Gazeta Prawna".
Projekt nowelizacji ustawy trafi do komisji Przyjazne Państwo. Zdaniem pomysłodawców, obowiązujący system składania corocznych zeznań, zniechęca wielu wartościowych ludzi do ubiegania się o publiczne stanowiska. Po prostu nie chcą ujawniać swoich majątków.
Ja nie mam problemów z oświadczeniem swojego majątku...
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
16 sie 2010, 07:26
Re: Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc
Urzędniku! Czy złożyłeś już swoje oświadczenie majątkowe?
31 marca mija termin składania oświadczeń majątkowych przez urzędników służby cywilnej. Do oświadczeń nie trzeba załączać kserokopii rocznych zeznań podatkowych.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
17 mar 2012, 09:01
Re: Oświadczenia majątkowe pracowników sc
Brawurka
Jeżeli nie, to pan od "niejawne przez poufne" będzie miał co roku po 15 maja duuuuuużo pracy... No weź to teraz wszystko przeczytaj!
Pan od "niejawne przez poufne" nie powinien tego w ogóle czytać! To w końcu nasze oświadczenie. To my poniesiemy konsekwencje za oświadczenie nieprawdy. Od kontroli jest ktoś inny i nie w urzędzie. Powiedzmy otwarcie: to zwykłe wścibstwo!
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
17 mar 2012, 17:38
Nadir
31 marca mija termin składania oświadczeń majątkowych przez urzędników służby cywilnej. Do oświadczeń nie trzeba załączać kserokopii rocznych zeznań podatkowych.
Chyba lepiej nazywać rzeczy po imieniu. Od pewnego czasu dla większości skarbowców to jest oświadczenie długowe, a nie majątkowe
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
17 mar 2012, 19:38
supersaper
Chyba lepiej nazywać rzeczy po imieniu. Od pewnego czasu dla większości skarbowców to jest oświadczenie długowe, a nie majątkowe
Patrząc na to z innej strony - "lepiej mieć długi niż krótki" jak to mówił pewien klasyk
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
20 mar 2012, 18:15
Nadir
Urzędniku! Czy złożyłeś już swoje oświadczenie majątkowe? :nonono:
Nie trzeba załączać Pit-u? w moim us jest to wymagane a jak powiedziałam tajnemu, że na skarbowcach coś piszą , że nie trzeba, to się obraził i powiedział, że skarbowcy nie są dla niego żadnym autorytetem!!
21 mar 2012, 12:07
ladyfox
nie trzeba załączać Pit-u? w moim us jest to wymaganę a jak powiedziałam tajnemu, że na skarbowcach coś piszą , że nie trzeba, to sie obraził i powiedział, że skarbowcy nie sa dla niego żadnym autorytetem!!
Nazwisko tego pana proszę!
Obowiązek dołączania kopii zeznań mają pracownicy sc, urzędnicy sc - nie. Jeśli pan twierdzi inaczej, to niech poda podstawę prawną nakładajaca na urzędnika służby cywilnej obmowiązek a) dołączania kopii zeznania do oświadczenia majątkowego, b) składania zeznania podatkowego najpóźniej do 31 marca.
Skoro miałbym być zobowiązany do dołączania kopii zeznania, to musiałbym dołączyć ją w terminie do złożenia oświadczenia czyli najpóźniej do 31 marca. Termin do składania zeznań podatkowych jest do 30 kwietnia, a ja nie mam przecież obowiązku składania zeznania przed 31 marca. Mam prawo złożyć je nawet 30 kwietnia. A skoro tak, to jak miałbym dołączyć jego kopię do 31 marca? Oświadczenia składałem już 3 razy. I zawsze bez kopii zeznania.
Skarbowcy.pl dla kogoś może nie są autorytetem, a na pewno nie są źródłem prawa, ale mam dla Ciebie radę: złóż oświadczenie bez kopii zeznania i poczekaj na pismo od "tajnego" nakazujące Ci dołączenie kopii zeznania. Ciekaw jestem na jaki przepis prawny powoła się...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 mar 2012, 14:24
ladyfox
Nadir
Nie trzeba załączać Pit-u? w moim us jest to wymagane a jak powiedziałam tajnemu, że na skarbowcach coś piszą , że nie trzeba, to się obraził i powiedział, że skarbowcy nie są dla niego żadnym autorytetem!!
Skarbowcy.pl są autorytetem dla wielu (tu mam inne zdanie niż Nadir). Twój "tajniak" nie jest trendy. Nawet MF w swoich materiałach (np. szkoleniowych) powołuje się na informacje ze strony stronę http://www.skarbowcy.pl, o dziennikarzach już nie wspomnę. Skarbowcy.pl to nie jest źródło prawa, jednak często można tu znaleźć przepisy w całości lub ich czytelną kompilację, w oryginale są bowiem mało zjadliwe. "Tajniakowi" możesz dać do poczytania np. ten post http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=60286#p60286
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 mar 2012, 19:09
dzięki Dla mnie Skarbowcy są autorytetem
22 mar 2012, 14:19
Jak zwykle bałagan. Urzędnicy SC do końca marca, Ministerstwa także, reszta z PIT-ami do 15 maja. A potem jest tak: jak nie złożysz, albo się pomylisz - dyscyplinarka. Jak skłamie rzecznik Rządu - jest OK. Ot taki to dziki kraj...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
22 mar 2012, 16:12
inspektor
Jak zwykle bałagan. Urzędnicy SC do końca marca, Ministerstwa także, reszta z PIT-ami do 15 maja.
Też nie rozumiem sensu składania oświadczenia majątkowego za poprzedni rok przed terminem do złożenia zeznania podatkowego.
inspektor
A potem jest tak: jak nie złożysz, albo się pomylisz - dyscyplinarka. Jak skłamie rzecznik Rządu - jest OK. Ot taki to dziki kraj...
A to akurat rozumiem. All animals are equal. But some animals are more equal than others. /George Orwell/
22 mar 2012, 19:42
supersaper
Skarbowcy.pl są autorytetem dla wielu (tu mam inne zdanie niż Nadir). Nawet MF w swoich materiałach (np. szkoleniowych) powołuje się na informacje ze strony stronę http://www.skarbowcy.pl, o dziennikarzach już nie wspomnę.
Dla mnie skarbowcy są jednym ze źródeł wiedzy. Dokładnie odwrotnie niż michnikowy szmatławiec.
A Inspektor jest dla mnie jednym z autorytetów. Dokładnie odwrotnie niż Tusk, Rostowski czy Boni. O Parafianowiczu i Oszmiańczuku nie wspomnę
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
22 mar 2012, 22:18
Czy numery nip wszystkich pracowników us województwa śląskiego potrzebne są do weryfikacji oświadczeń? Zna ktoś odpowiedź po co te dane dyrektorowi Smalcerzowi z katowickiej is?
23 mar 2012, 11:43
Vende
Czy numery nip wszystkich pracowników us województwa śląskiego potrzebne są do weryfikacji oświadczeń? Zna ktoś odpowiedź po co te dane dyrektorowi Smalcerzowi z katowickiej is?
Domyślam się, iż NIK-t w is nie ma najmniejszego pojęcia po co one są i dlatego nikt nie zapyta . Muszą udowodnić, że są do czegoś potrzebni. Organizują komisje do walki ze ZZ, US, oszczędnościami , wydatkami, mobbingiem ,sprawozdaniami, miernikami itp. itd. po prostu rozwiązują problemy które sami tworzą