Widzę, że podobnie jak ja, chyba nie wiecie (a może wiecie?) co jest konkretnie tematem testów umiejętności i predyspozycji kierowniczych? Ja zadałem nawet pytanie na forum ogólnym do osób, które zdawały egzamin do państwowego zasobu kadrowego, odnośnie tych testów, które są właściwie tożsame z tymi, z którymi my się spotkamy. Ciekawe czy będzie jakaś riposta??? Mam nadzieję, że admin nie usunie powyższego tematu z forum, :stop: wszak chodzi tylko o ogólny zarys, a nie o konkretne pytania!!!
Pozdrawiam wszystkich startujących 30 czerwca.
Proponuję też jakąś większą aktywność na forum w tym temacie! W ilości siła.
Ostatnio edytowano 15 cze 2007, 06:39 przez kandydat2007, łącznie edytowano 1 raz
14 cze 2007, 20:17
kandydat2007
Witam Kandydatów, ... Mam nadzieję, że admin nie usunie powyższego tematu z forum, :stop: ...
Na pewno jedną z ważnych cech, które mogą pomóc w zdaniu tego egzaminu jest umiejętność czytania ze zrozumieniem norm prawnych. Dobrą wprawką może być nasz regulamin np. jeden z jego punktów:
Nie wolno umieszczać takiego samego lub zbliżonego treścią postu/tematu w więcej niż jednym forum (temacie).
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 15 cze 2007, 06:40 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
14 cze 2007, 20:37
Witam. Gdzieś w wirtualnej przestrzeni doczytałam się, że bliżej terminu egzaminu zostanie opublikowana baza 10-15 tys. pytań, z których 100 zostanie wybranych do testu wiedzy. Swoją drogą ciekawe, czy publikacja będzie miała miejsce w środę, czy może dopiero w piątek przed. :czytaj:
Hurra!!! Również dostałam maila z potwierdzeniem zaakceptowania mojego zgłoszenia. No to teraz ze zdwojoną siłą i ENERGIĄ pora siadać do ustawek.
Hm... może jednak Ktoś zdający egz. do PZK uchyli nam rąbka tajemnicy, bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić szybkość procesów myślowych 1 pytanie/36 sekund. Brrrr... Co do testów umiejętności to wcale bym się nie zdziwiła gdyby część pytaniozadań powtórzyła się z ubiegłorocznego tzw. testu IQ. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 06:42 przez mro1wka, łącznie edytowano 1 raz
16 cze 2007, 10:31
Wszystko wygląda bardzo fajnie, ale dlaczego trzeba płacić za ten egzamin ponad 300 zł - przecież to paranoja!!! (cena zależy od minimalnego wynagrodzenia, czyli jak będzie rosło to egzamin będzie droższy, a my nie dostajemy wcale podwyżek tak jak inne zawody, cena powinna zależeć od wynagrodzenia brutto jakie się otrzymuje w zakładzie pracy to by było sprawiedliwe, np. stała opłata 5%, jak ktoś ma 1.500 zł brutto płaciłby 75 zł za egzamin, a to i tak za dużo. Nie dość żeby zdać egzamin językowy trzeba płacić 500 zł..., to jeszcze zdzierają z nas opłaty a sami się potem nimi objadają do syta.
____________________________________ CARPE DIEM
Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 06:42 przez justysia 29, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2007, 16:52
mrówka
Witam. Gdzieś w wirtualnej przestrzeni doczytałam się, że bliżej terminu egzaminu zostanie opublikowana baza 10-15 tys. pytań, z których 100 zostanie wybranych do testu wiedzy.
10-15 tys.!!! A skąd oni wezmą tyle pytań? Dobrze będzie jak pozbierają i uaktualnią wszystkie z ostatnich 6 lat. Uzbierałoby się tego trochę. No cóż, niech opublikują cokolwiek, najlepiej bliżej środy niż piątku.
Pozdrawiam wszystkich przygotowujących się w ten czy inny sposób w te niezbyt chłodne dni... Jeszcze tylko 13 dni...
Ostatnio edytowano 29 cze 2007, 19:14 przez markus_I, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2007, 19:31
mrówka
Witam. Gdzieś w wirtualnej przestrzeni doczytałam się, że bliżej terminu egzaminu zostanie opublikowana baza 10-15 tys. pytań, z których 100 zostanie wybranych do testu wiedzy.
To podaj źródło gdzie to wyczytałaś bo nie każdy zna to źródło, a też chciałby skorzystać.
A jak to ma wyglądać z pytaniami tj. test wiedzy? Rok temu było 80 pytań na 1,5 godziny a teraz ma być 100 pytań na 1 godzinę... To co, teraz ma być np. do wyboru pytanie a) b) c) a nie jak ostatnio a)b)c)d)? Bo ja tu nie rozumiem logicznego sensu skrócenia czasu trwania tego testu przy zwiększonej ilości pytań, szczególnie przy warunku, iż ze wszystkich części egzaminu trzeba mieć min. 60% odpowiedzi prawidłowych lub punktów zdobytych.
Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 06:45 przez justysia 29, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2007, 21:08
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->A jak to ma wyglądać z pytaniami tj. test wiedzy? Rok temu było 80 pytań na 1,5 godziny a teraz ma być 100 pytań na 1 godzinę... To co, teraz ma być np. do wyboru pytanie a) b) c) a nie jak ostatnio a)b)c)d)? Bo ja tu nie rozumiem logicznego sensu skrócenia czasu trwania tego testu przy zwiększonej ilości pytań, szczególnie przy warunku, iż ze wszystkich części egzaminu trzeba mieć min. 60% odpowiedzi prawidłowych lub punktów zdobytych. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nie sądzę żeby były 3 odpowiedzi do wyboru zamiast 4... Być może skrócenie czasu i dodanie pytań ma na celu przesianie jak największej liczby osób... Myślę, że jednak test wiedzy jest do zdania, można te 60 pkt na 100 zdobyć, jeśli się ktoś w miarę przyłożył. Zagadką jak dla mnie są 2 pozostałe testy, podejrzewam że mogą być niestety bardzo uznaniowe... Jeśli ktoś coś wie o tych testach niech napisze.
Ostatnio edytowano 29 cze 2007, 19:16 przez kandydat2007, łącznie edytowano 1 raz
18 cze 2007, 09:04
Testem wiedzy się nie trzeba aż tak przejmować. Wystarczy umieć połowę, te 10 jeszcze się strzeli i będzie 50 proc. Były zastrzeżenia do projektu do rozporządzenia, że tak krótko, ale ich nie uwzględniono. Myślę, że może po prostu jednak pytania będą krótsze. Zmienił się zakres tematyczny - bardziej zwrócono uwagę na sprawy międzynarodowe, politykę zagr., sprawy społeczne, a poza tym można się spodziewać pytań z sądown.admin.
Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 12:25 przez generaljaruzel, łącznie edytowano 1 raz
18 cze 2007, 10:29
Droga Justysiu29, to źródło to nic innego jak nasze forum, a konkretnie 2 post w tym temacie, tak więc żadnej Ameryki niestety nie odkryłam. :mur: Niestety . Pozdrawiam wszystkich uczących się... :piwo: Jeszcze tylko dwa tygodnie z ustawami :zygi: i WAKACJE - 5-tygodniowe.
Ostatnio edytowano 19 cze 2007, 06:47 przez mro1wka, łącznie edytowano 1 raz
18 cze 2007, 20:37
Nie lekceważyłbym testu wiedzy bo: 1. Za tworzenie pytań wzięli się fachowcy od tego czyli naukowcy, a to pachnie testami podobnymi do tych, które są na uczelniach. 2. Zmieniają się uwarunkowania polityczne i gospodarcze a więc jak zadziała na ich wyobraźnię jakiś trend to może być przewaga pytań z danej dziedziny. Na pewno prawo międzynarodowe razem z Unią, to może być spora część pytań. 3. Nie bardzo polegałbym na pytaniach z lat ubiegłych, ponieważ większość z nich nie była zbyt wydumana, a wymogi co roku wzrastają. Zresztą w samej starej służbie cywilnej, co roku pytania były trudniejsze. 4. Nie liczyłbym, że skrócenie czasu wywoła prostsze pytania, ponieważ ogólną tendencją testowych egzaminów jest teraz badanie szybkości w myśleniu (nie ma za dużo czasu na wracanie do pytań). 1,5 godziny na 80 pytań w starej służbie, patrząc na ich budowę oznaczało co najmniej 30 min. snu na sali dla przecietnego kandydata. Test to test - wiesz to wiesz a nie to nie i basta.
A propos. Ma ktoś może pytania i zadania z testu z 2006 roku? Jeżeli tak to proszę o link lub przesłanie na adres wlorak@op.pl
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, 09:35 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
19 cze 2007, 12:18
Na stronie usc znajdziesz ze wszystkich lat. Mnie nie chodzi o to, by lekceważyć test wiedzy, tylko o to, że w zeszłych latach można było tym nadrobić pozostałe. Albo tak - 54 pkt czyli 60 proc. z 80 mogłoby nie starczyć. Opłacało się powalczyć o np. 65 czyli obkuć się nieźle. Teraz nie trzeba się aż tak obkuć - radzę raczej bardziej na luzie podejść. Ktoś się zepnie, narobi sobie nadziei, super mu 2 części wyjdą, a jedna na 59 proc. Albo będzie tak, że od 2008 się to nie będzie specjalnie liczyło, czy ktoś zdał...
<a href="http://www.usc.gov.pl/usc/index.jsp?place=Menu08&news_cat_id=94&layout=1" target="_blank">http://www.usc.gov.pl/usc/index.jsp?place=..._id=94&layout=1</a> - tu są pytania z lat poprzednich.
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, 09:37 przez generaljaruzel, łącznie edytowano 1 raz
19 cze 2007, 12:38
Jako zeszłoroczny szczęściarz pozdrawiam was wszystkich uczących się, zapewniam was, że każda godzinka nauki popłaci na testach, nawet teraz nie jest za późno żeby się wziąć do roboty. Trzymam za Was kciuki i mam nadzieję że nie będzie to trud daremny, wszyscy w styczniu obok 3 x minimalna ujrzymy dodatek. :rolleyes:
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, 09:38 przez Raptus, łącznie edytowano 1 raz
19 cze 2007, 12:44
W sumie powinni dać łatwe pytania... Na 1 miejsce jest około 0,5 kandydata, chyba nie będą robić problemów... Przecież większość skarbowców naprawdę nie zarabia dużo a ten dodatek mógłby pomóc choć trochę!
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, 09:38 przez justysia 29, łącznie edytowano 1 raz
19 cze 2007, 19:39
Jako zeszłoroczny szczęściarz - podobnie jak Raptus - jestem tego samego zdania. A do egzamniu należy przystąpić na spoko, bez stresu. Mnie zdawało się bardzo przyjemnie, do dziś wspominam dobrą organizację i szefową :wub: mojego sektora zgłaszajacą przez mikrofon gotowość uczestników do walki. Po sobie widzę, że popłaciła się systematyczność w nauce - nie za intensywnie ale za to dłużej. Ważne jest aby przewiczyć testy z lat ubiegłych - te ze strony USC - łatwiej się je potem rozwiązuje. 3mam kciuki za uczestników!!! Nie zdziwiłbym się gdyby pierwsza część egzaminu była w treści jednakowa, jak rok i dwa lata wcześniej.
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, 09:42 przez mariopiekario, łącznie edytowano 1 raz