A ja się tak nie podniecam tym mianowaniem odkąd dowiedziałem się, że dodatek członka SC będzie od 2007 roku radykalnie obcięty. Człowiek inwestuje w tzw. "kwalifikacjie" a tu ch**. J**ać to. Bo oni je**ą nas. :angry:
Ostatnio edytowano 02 lis 2006, 19:19 przez Stefanopulos, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2006, 15:25
STEFANOPULOS
A ja się tak nie podniecam tym mianowaniem odkąd dowiedziałem sie, że dodatek członka SC będzie od 2007 roku radykalnie obcięty. Człowiek inwestuje w tzw. "kwalifikacjie" a tu ch**. J**ać to. Bo oni je**ą nas. :angry:
A kto Ci to powiedział (lub gdzie to jest napisane)?. Od 2008 roku to być może (albo nawet na pewno), ale od stycznia 2007 to nie. Z wypowiedzi osób, które mają coś do powiedzenia (obecnie KPRM) nic takiego nie wynika. Chyba, że Gazeta Prawna z 25 października kłamie. Jak wiesz coś konkretniejszego to napisz, a nie wal łaciną jak anastopuloskopulos. Pozdro.
Ostatnio edytowano 02 lis 2006, 19:19 przez mariopiekario, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2006, 16:20
egzekutorka
Czy to oznacza, że przejazd na mianowanie funduje pracodawca??? Tzn. zwraca koszty. U nas, owszem, dostajemy delegację (nie trzeba wybierać urlopu) ale cała wyprawa wyłącznie na własny koszt. Proszę, napiszcie, jak jest w waszych US.
Oczywiście!!! Delegacja to nazwa zwyczajowa "polecenia wyjazdu służbowego". Jak sama nazwa wskazuje - jedziesz służbowo!!! Tym samym masz prawo do następujących świadczeń: 1. Zwrotu kosztów przejazdu w obie strony, środkiem komunikacji wskazanym w poleceniu - zwykle PKS lub PKP. 2. Ryczałtów na dojazdy lub zwrotu kosztów jazd lokalnych na podstawie okazanych dowodów (ryczałt obecnie 4,40 zł). 3. Diety - (obecnie 22,00 zł) jeżeli podróż trwa pow. 12 godzin lub 1/2 diety, jeżeli trwa pow. 8 godzin ale mniej niż 12; 4. Zwrotu kosztów noclegu lub ryczałt za nocleg - jeżeli podróż trwa kilka dni a pracodawca nie zapewnił noclegów (to nie Twój przypadek).
Szczegóły rozliczeń musisz sprawdzić w wewnętrznym regulaminie (zwykle w dziale kadr). Bardzo ważny jest śr. transportu. Należy sprawdzić, czy obowiązkowe jest załączenie biletów za przejazd (czasem i tak bywa) czy wystarczy wpisanie kwot. Czasem konieczne jest potwierdzenie faktu bycia w danym miejscu na druku polecenia wyjazdu, ale nie zawsze jest to wymagane, może wystarczy okazać otrzymane w trakcie mianowania dokumenty.
Czas pracy w trakcie wyjazdu służbowego to temat na książkę, doktorat lub habilitację. Zatem lepiej przemilczę. Do zobaczenia w Wa-wie
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 02 lis 2006, 19:22 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2006, 16:56
NIKA 197
Napisałam "w danej grupie", a nie najlepszych w ogóle. Ci najlepsi w zeszłym roku też mieli mianowanie kilka dni po naszym.
W zeszłym roku Urząd Służby Cywilnej na swojej stronie podawał mapkę z dojazdami. A teraz nie ma kto.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
02 lis 2006, 16:57
nika197
Czy znajdzie się ktoś uprzejmy i wiedzący, jakim środkiem komunikacji miejskiej dostać się z Dworca Centralnego na ul. Prądzyńskiego? :rolleyes:
Służę uprzejmie: SKM do W-wy Zachodniej, stamtąd na piechotę jest jakieś 2 km, (na przełaj 500 m, ale niezbędnym jest terenowe wyposażenie). opis do załącznika nr 1: te paseczki na dole to perony opis do załącznika nr 2: układ parkingów dla zmotoryzowanych
____________________________________ <!--coloro:#000000--><span style="color:#000000"><!--/coloro-->Kiedy państwo czyni pracę absurdalnie drogą, obywatele ratują się zdrowym rozsądkiem.<!--colorc--></span><!--/colorc-->
Ostatnio edytowano 02 lis 2006, 21:43 przez Andrzej, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2006, 21:26
W moim US jest już obowiązująca interpretacja w zakresie dodatkowego urlopu dla mianowanych z dniem 01 listopada 2006r. - urlop nie przysługuje, ponieważ nowa ustawa weszła w życie 27 padziernika , a więc nie zdążylimy się załapać proste.
Ostatnio edytowano 03 lis 2006, 08:58 przez egzekutorka, łącznie edytowano 1 raz
03 lis 2006, 07:52
U mnie też taka sama interpretacja. I jeszcze problem, czy mianowani w ubiegłych latach muszą wykorzystać dodatkowy urlop do końca bieżącego roku.
03 lis 2006, 16:43
Skąd wiadomo, kto zmieści się w najlepszej 50-tce w danej grupie? Tzn. osiągnął więcej, niż jakąś konkretną liczbę punktów? O co chodzi z tymi grupami?
Ostatnio edytowano 04 lis 2006, 09:53 przez Ola, łącznie edytowano 1 raz
03 lis 2006, 20:46
<a href="http://www.usc.gov.pl/usc/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=-1&layout=0" target="_blank">http://www.usc.gov.pl/usc/index.jsp?place=...-1&layout=0</a> - dotyczy odrębnego zaproszenia na mianowanie. Co do interpretacji to zdaje się, że dlatego, że nie nabyliśmy uprawnień do urlopu na podstawie starej ustawy
03 lis 2006, 21:13
Co do urlopu, śmiem się nie zgodzić, bowiem przepis przejściowy nowej ustawy stanowi: " Art. 113. W 2006 r. mianowań urzędników służby cywilnej dokonuje się na dotychczasowych zasadach, z tym że mianowań dokonuje Prezes Rady Ministrów". I: Art. 116. Osoby, które nabyły uprawnienia do dodatkowego urlopu wypoczynkowego, o którym mowa w art. 88 ustawy uchylanej w art. 133, zachowują swoje uprawnienia do dnia 31 grudnia 2006 r. Zatem, mianowanie na podstawie starej ustawy, z tą różnicą, że mianuje Prezes... I tyle...
Mam pytanie: czy analizowaliście ustawę o Zasobie, bo ja co ją czytam to mam coraz więcej wątpliwości. Tym bardziej, że na stronie <a href="http://bip.kprm.gov.pl/" target="_blank">http://bip.kprm.gov.pl/</a> w zakładce Państwowy Zasób Kadrowy jest formularz zgłoszeniowy. Urzędnicy są z automatu w Zasobie, czy wszyscy wypełniają formularz?
Ostatnio edytowano 04 lis 2006, 10:00 przez Izakom, łącznie edytowano 1 raz
04 lis 2006, 07:41
IzaKom
Co do urlopu, śmiem się nie zgodzić, bowiem przepis przejściowy nowej ustawy stanowi: " Art. 113. W 2006 r. mianowań urzędników służby cywilnej dokonuje się na dotychczasowych zasadach, z tym że mianowań dokonuje Prezes Rady Ministrów". I: Art. 116. Osoby, które nabyły uprawnienia do dodatkowego urlopu wypoczynkowego, o którym mowa w art. 88 ustawy uchylanej w art. 133, zachowują swoje uprawnienia do dnia 31 grudnia 2006 r. Zatem, mianowanie na podstawie starej ustawy, z tą różnicą, że mianuje Prezes... I tyle...
Mile to brzmi, choć zapisy nie są tak precyzyjne jak tu przedstawiasz. Mamy tu dwa przepisy przejściowe, które mówią o dwóch odrębnych sprawach. W art. 113 mamy przepis regulujący procedurę mianowań w tym roku (a właściwie jej tegoroczny finał). W art. 116 mamy omówione prawa nabyte za panowania starej ustawy.
Dokonanie na podstawie art. 113 mianowań wg starej procedury (poza osobą mianującą) nie jest jednak jednoznaczne z nabyciem starych praw. Do końca roku prawa te mają urzędnicy, którzy nabyli je przed uchyleniem starej ustawy. Być może tak miało być, że tegoroczni też byli tu w planach wliczeni. Ale kiepsko to wyszło. Poza procedurą nadania mianowania, nie widzę niestety w tych przepisach nadawania uprawnień z art. 88 starej ustawy nowomianowanym. Należy tylko liczyć na korzystną interpretację szefa KPRP.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 04 lis 2006, 11:32 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
04 lis 2006, 11:24
IzaKom
Mam pytanie: czy analizowaliście ustawę o Zasobie, bo ja co ją czytam to mam coraz więcej wątpliwości. Tym bardziej, że na stronie <a href="http://bip.kprm.gov.pl/" target="_blank">http://bip.kprm.gov.pl/</a> w zakładce Państwowy Zasób Kadrowy jest formularz zgłoszeniowy. Urzędnicy są z automatu w Zasobie, czy wszyscy wypełniają formularz?
Przeleciałem szybko tekst ustawy i nie wynika z niej, czy urzędnicy służby cywilnej z automatu wchodzą do Państwowego Zasobu Kadrowego, czy na wniosek wypełniając odpowiedni formularz...
Ostatnio edytowano 04 lis 2006, 16:51 przez Cymeon, łącznie edytowano 1 raz