Teraz jest 07 wrz 2025, 05:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników
silniczek                    

Racjonalizacja wstrzymana, podawali RMF FM, że Prezydent odsyła jednak ustawę do T.K.
(nie podpisuje jej) !!!

Hurrrraaaaaa!!!!  :piwo:
Czyli ruszy nie od 1 lutego a od 1 marca!   :brawa:  :brawa:  :brawa:

07 sty 2011, 15:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników
Jednak to zrobił!
Oficjalna strona Prezydenta RP:

Prezydent skierował do TK ustawę o racjonalizacji zatrudnienia
Pałac Prezydencki

W dniu 7 stycznia 2011 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej skierował do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie zgodności z ustawa zasadniczą ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o racjonalizacji zatrudnienia w państwowych jednostkach budżetowych i niektórych innych jednostkach sektora finansów publicznych w latach 2011 ? 2013.

We wniosku skierowanym do Trybunału Konstytucyjnego zarzucono niezgodność:
- art. 2 w związku z art. 7 pkt 1 ustawy ? z art. 2 i art. 24 Konstytucji,
- art. 2 w związku z art. 7 pkt 1 i 3 ustawy ? z art. 153 ust. 1 Konstytucji,
- art. 16 ust. 4 i art. 19 ust. 3 ? z art. 92 ust. 1 Konstytucji.

Ustawa z dnia 16 grudnia 2010 r. dopuszczając do zmniejszania zatrudnienia poprzez arbitralne rozwiązywanie stosunków pracy z pracownikami zatrudnionymi na podstawie mianowania - może naruszać zasadę państwa prawnego, a w szczególności zasadę bezpieczeństwa prawnego i wywodzoną z niej zasadę ochrony praw nabytych. Zgodnie z art. 24 Konstytucji praca znajduje się pod ochroną Rzeczypospolitej. Regulacje dotyczące pracowników mianowanych wprowadzane ustawą z dnia 16 grudnia 2010 r. stanowią istotny i zaskakujący dla obywateli wyłom w dotychczasowym systemie gwarancji szczególnej ochrony stosunku pracy pracowników mianowanych.

Ustawa skierowana do Trybunału Konstytucyjnego dopuszcza również arbitralne zwalnianie członków korpusu służby cywilnej, w tym urzędników służby cywilnej a także zmianę istotnych warunków ich zatrudnienia z możliwym jednoczesnym obniżeniem wynagrodzenia. Takie rozwiązanie można uznać za sprzeczne z koniecznością zapewnienia zawodowego, rzetelnego, bezstronnego i politycznie neutralnego wykonywania zadań państwa poprzez korpus służby cywilnej.

Ponadto wątpliwości co do zgodności z Konstytucją wzbudza upoważnienie Prezesa Rady Ministrów do dyskrecjonalnego uznania, który z podmiotów (państwowych jednostek budżetowych i innych jednostkach sektora finansów publicznych) podlega przepisom ustawy. Takie rozwiązanie powinno zostać uregulowane w akcie rangi ustawowej.

07 sty 2011, 15:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Nadir                    

silniczek                    

Racjonalizacja wstrzymana, podawali RMF FM, że Prezydent odsyła jednak ustawę do T.K.
(nie podpisuje jej) !!!

Hurrrraaaaaa!!!!  :piwo:
Czyli ruszy nie od 1 lutego a od 1 marca!   :brawa:  :brawa:  :brawa:

Nadir, Ty się jakby ciesz, bo to chodzi przede wszystkim o urzędników :D
nawet szybko działają na swojej stronie trzeba im przyznać:

http://www.prezydent.pl/aktualnosci/ust ... ane-do-tk/

07 sty 2011, 16:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 wrz 2010, 15:51

POSTY        51
Malkontent

Jan Brzechwa

Są jeszcze w naszym życiu postacie,
Które na pewno znacie
I nieraz spotykacie.
Taki typ na pozór jest pozytywny,
Lecz ciągle mu puchnie wątroba
I jest wszystkiemu przeciwny,
I nic mu się nie podoba.
Powstała Trasa W-Z,
On właśnie tamtędy szedł:
"To - powiada - niepotrzebne wcale,
O wiele są ważniejsze szkoły i szpitale!"
Zbudowano szpitale i szkoły,
A on dalej chodzi niewesoły.
"Cóż - powiada - owszem, cacy-cacy,
Ale gdzie ma mieszkać człowiek pracy?
Na szkołę jest za stary, na szpital za zdrowy,
Jaki - powiada - sens tej odbudowy?"

Zbudowano nowe bloki i dzielnice,
A on idzie kwaśny przez ulice.
"Domy - rzecze - budują, lecz mnie to nie wzruszy,
Mieszkanie - rzecz potrzebna, ale coś dla duszy,
Dusza ludzka pokarmu wciąż się dopomina,
Rozrywki kulturalnej, teatru i kina..."

Powstały nowe teatralne sale,
On spojrzał. "To - powiada - nie cieszy mnie wcale,
Teatry, owszem, lubię niewymownie,
Ale nam są potrzebne huty, elektrownie,
Ewentualnie
Fabryki i kopalnie!
Tak ja - powiada - rozumiem budowę."

Powstały w Polsce elektrownie nowe,
Walcownie, fabryki i huty,
A on dalej chodzi jak struty:
"Co mi tam elektrownie, kopalnie, odlewnie,
Co mi - powiada rzewnie-
Bloki i trasy, cały rozmach wielki,
Skoro nie mogę dostać zwyczajnej patelki."

Patelka to rzecz ważna, lecz nie o nią chodzi,
Malkontentowi w Polsce nic już nie dogodzi.
Zadowoliłaby go jedna rzecz:
Żeby kraj nasz się cofnął o ćwierć wieku wstecz.
Lecz że się nigdy nie zdarzy
To, o czym mętny łeb marzy,
Przeto my zbieramy swe plony,
A on jest ciągle niezadowolony.

Więcej pogody ducha co poniektórym  :dokuczacz:

07 sty 2011, 16:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
mimar                    

Więcej pogody ducha co poniektórym  :dokuczacz:

Pewna wrona przemądrzała,
wszystkim życie uprzykrzała.
Panoszyła się w zagrodzie,
podjadała ziarno co dzień.

Wyśmiewała się z kurczaków.
? Że nie mają za grosz smaku.
Bez ogona jakieś takie?
Upierzenie - byle jakie!

No a kaczki, te dopiero,
gracji u nich - mniej niż zero!
Kto tak nazwał nieboraczki?
To nie kaczki, lecz kiwaczki! ?

Psu szarpała ciągle nerwy,
że kundlowi brak jest werwy,
aby zerwać się z łańcucha.
A gdy warczy, nikt nie słucha!

Kocurowi żarcie kradła
- całkiem czuła się bezkarna!
Wyśmiewała od leniucha,
dokuczała niczym mucha!

Dziś przestała głośno krakać,
teraz siedzi cicho w krzakach,
bo przebrała wrona miarę
i dostała słuszną karę.

Bury kocur z jej ogona
powyrywał " krucze " piórka,
łezka spadła gorzko - słona
- pośmiewiskiem jest podwórka.
pozdrowienia  od wszystkich malkontentów :D

07 sty 2011, 16:41
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Art. 122.

1. Po zakończeniu postępowania określonego w art. 121 Marszałek Sejmu przedstawia uchwaloną ustawę do podpisu Prezydentowi Rzeczypospolitej.

2. Prezydent Rzeczypospolitej podpisuje ustawę w ciągu 21 dni od dnia przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej.

3. Przed podpisaniem ustawy Prezydent Rzeczypospolitej może wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją. Prezydent Rzeczypospolitej nie może odmówić podpisania ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny uznał za zgodną z Konstytucją.

4. Prezydent Rzeczypospolitej odmawia podpisania ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny uznał za niezgodną z Konstytucją. Jeżeli jednak niezgodność z Konstytucją dotyczy poszczególnych przepisów ustawy, a Trybunał Konstytucyjny nie orzeknie, że są one nierozerwalnie związane z całą ustawą, Prezydent Rzeczypospolitej, po zasięgnięciu opinii Marszałka Sejmu, podpisuje ustawę z pominięciem przepisów uznanych za niezgodne z Konstytucją albo zwraca ustawę Sejmowi w celu usunięcia niezgodności.

5. Jeżeli Prezydent Rzeczypospolitej nie wystąpił z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego w trybie ust. 3, może z umotywowanym wnioskiem przekazać ustawę Sejmowi do ponownego rozpatrzenia. Po ponownym uchwaleniu ustawy przez Sejm większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów Prezydent Rzeczypospolitej w ciągu 7 dni podpisuje ustawę i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. W razie ponownego uchwalenia ustawy przez Sejm Prezydentowi Rzeczypospolitej nie przysługuje prawo wystąpienia do Trybunału Konstytucyjnego w trybie ust. 3.

6. Wystąpienie Prezydenta Rzeczypospolitej do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją lub z wnioskiem do Sejmu o ponowne rozpatrzenie ustawy wstrzymuje bieg, określonego w ust. 2, terminu do podpisania ustawy.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm

07 sty 2011, 16:46
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598

6. Wystąpienie Prezydenta Rzeczypospolitej do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją lub z wnioskiem do Sejmu o ponowne rozpatrzenie ustawy wstrzymuje bieg, określonego w ust. 2, terminu do podpisania ustawy.

Jak na razie niema więc co SKAKAĆ zbyt wysoko Z RADOŚCI, zobaczymy, co dalej się wydarzy.
Bo jak ustawę poprawią, to potem żaden sąd nie pomoże zwolnionym pracownikom. Tak naprawdę, jak na razie, nie wiemy O CO CHODZI !!!

07 sty 2011, 16:59
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
silniczek                    

Tak naprawdę, jak na razie, nie wiemy O CO CHODZI !!!

Na chwile obecną wyłącznie o PR.
Gdyby Prezydent faktycznie był przeciw mechanicznemu wywalaniu na mordę funkcjonariuszy Państwa, to by ustawę zawetował. Skierowanie jej do TK może wynikać z refleksji spindoktorów, że lepiej odprawić ten cyrk z "ochrona wartości konstytucyjnych", niż odpowiadać na zarzuty dziennikarzy o marnotrawienie środków publicznych na wypłacanie odszkodowań za tego bubla lub drwin, gdyby TK ją zakwestionował po podpisaniu.
Obecna sytuacja pozwala na wyjście "z twarzą" (naiwnie zakładam, że ją mają), niezależnie od obrotu sprawy. Punkty za "walkę z biurokracja" zostały już skasowane, a tym samym ustawa przestała być potrzebna.

07 sty 2011, 17:52
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
supersaper                    

silniczek                    

Tak naprawdę, jak na razie, nie wiemy O CO CHODZI !!!
Na chwile obecną wyłącznie o PR.
Gdyby Prezydent faktycznie był przeciw mechanicznemu wywalaniu na mordę funkcjonariuszy Państwa, to by ustawę zawetował. Skierowanie jej do TK może wynikać z refleksji spindoktorów, że lepiej odprawić ten cyrk z "ochrona wartości konstytucyjnych", niż odpowiadać na zarzuty dziennikarzy o marnotrawienie środków publicznych na wypłacanie odszkodowań za tego bubla lub drwin, gdyby TK ją zakwestionował po podpisaniu. (.... )

O CO CHODZI ???
Odpowiedź masz w zdjęciu z posta:
viewtopic.php?f=45&t=2011&start=450
(Zdjęcie dodałem pod jego (nomen omen...) oryginalną nazwą...)
 :rolleyes:

może wynikać z refleksji spindoktorów?

Może spindoktorzy przeczytali mój wpis:

Nie podpisze. Solidarność zagroziła, że jeśli podpisze, to skieruje ustawę do TK. Nie opłaci się więc podpisywać.
Bo co wtedy będzie jeśli TK uzna niekonstytucyjność tego bubla (gniota) ?

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... le_id=5867
:blush:

07 sty 2011, 18:28
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Tadeo74                    

Art. 122.
   4. Prezydent Rzeczypospolitej odmawia podpisania ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny uznał za niezgodną z Konstytucją. Jeżeli jednak niezgodność z Konstytucją dotyczy poszczególnych przepisów ustawy, a Trybunał Konstytucyjny nie orzeknie, że są one nierozerwalnie związane z całą ustawą, Prezydent Rzeczypospolitej, po zasięgnięciu opinii Marszałka Sejmu, podpisuje ustawę z pominięciem przepisów uznanych za niezgodne z Konstytucją albo zwraca ustawę Sejmowi w celu usunięcia niezgodności.
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm

A jak długo TK może badać zgodność??? Jak długo w takim zawieszeniu zostaniemy? Wiem, że w TK leżą jeszcze ustawy skierowane tam przez poprzedniego prezydenta. Ciekaw jestem jaka będzie też linia szefów urzędów - dalej ostrożna przygotowania na cięcia, czy raczej odwilż...

Ostatnio edytowano 07 sty 2011, 20:06 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

skróciłem cytat

07 sty 2011, 19:42
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
komis                    

A jak długo TK może badać zgodność??? Jak długo w takim zawieszeniu zostaniemy? Wiem, że w TK leżą jeszcze ustawy skierowane tam przez poprzedniego prezydenta. Ciekaw jestem jaka będzie też linia szefów urzędów - dalej ostrożna przygotowania na cięcia, czy raczej odwilż...

Myślę jak Nadir, że to długo nie potrwa...
Chociaż istotnie nie ma żadnych terminów dla TK w tym przypadku - sprawdziłam przed chwilą na 100 %...

07 sty 2011, 19:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 wrz 2010, 15:51

POSTY        51
Nie ma terminów, a ja liczę że się szybko uwiną. Do wiosny chcę wiedzieć na czym stoję, czy jest ta ustawa czy nie, w jakim stopniu zmieniona etc. Plany mam i to mi może zamieszać jak również nie wyobrażam sobie codziennego wypatrywania newsów, słuchania plotek i innych bredni przez najbliższe np. półtora roku  <_<
Jak chceta to wywalajta mnie szybko, a potem cmoknijta mnie w  :dupa:
:D

07 sty 2011, 20:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 cze 2009, 08:28

POSTY        13
W dzienniku TVP prof. (naziwska nie pamiętam) z Kancelarii Prezydenta oświadczył, że tylko niektóre przepisy będą badane przez TK. Wyjaśnijcie mi, czy zaskarżeniu mogą podlegać tylko wybrane przepisy a nie cała ustawa. O co tu chdzi? :mur:

07 sty 2011, 20:32
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
niko                    

W dzienniku TVP prof. (naziwska nie pamiętam) z Kancelarii Prezydenta oświadczył, że tylko niektóre przepisy będą badane przez TK. Wyjaśnijcie mi, czy zaskarżeniu mogą podlegać tylko wybrane przepisy a nie cała ustawa. O co tu chdzi? :mur:

podałam kilka postów wcześniej:

We wniosku skierowanym do Trybunału Konstytucyjnego zarzucono niezgodność:
- art. 2 w związku z art. 7 pkt 1 ustawy ? z art. 2 i art. 24 Konstytucji,
- art. 2 w związku z art. 7 pkt 1 i 3 ustawy ? z art. 153 ust. 1 Konstytucji,
- art. 16 ust. 4 i art. 19 ust. 3 ? z art. 92 ust. 1 Konstytucji.

Natomiast w ostatnim z dodanych dzisiaj  artykułów na tej stronie "Racjonalizacjo i co dalej?" znajdziesz odpowiedź na zadane pytanie...

07 sty 2011, 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 68  Następna strona