Teraz jest 06 wrz 2025, 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post Re: Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
litera                    

Niby czemu urząd musi być otwarty? Deklarację można złożyć np. na poczcie jak urząd jest zamknięty.

Przepraszam ale mój szwagier jest listonoszem i też chciałby mieć wolne pije-===[  2 maja :excl:

05 kwi 2017, 17:30
Zaawansowany

REJESTRACJA08 wrz 2009, 12:38

POSTY        59

LOKALIZACJADolny Śląsk
laleczka11                    

Ja się bardzo cieszę z dni wolnych. Wreszcie pomyśleli o nas . Brawo  :brawa:

Pomyśleli o nas? Raczej uszczęśliwili na siłę.
Jak będziesz pracować 6 dni w tygodniu i mieć tylko jeden dzień na odpoczynek to też będziesz się cieszyć?

05 kwi 2017, 17:48

REJESTRACJA28 lut 2017, 17:10

POSTY        29
Badman, nikt listonoszowi nie każe roznosić listów 2 maja ;)

05 kwi 2017, 18:01
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2013, 16:13

POSTY        34
Badman                    

litera                    

Niby czemu urząd musi być otwarty? Deklarację można złożyć np. na poczcie jak urząd jest zamknięty.

Przepraszam ale mój szwagier jest listonoszem i też chciałby mieć wolne pije-===[  2 maja :excl:

I niech szpitale zamkną, no bo 2 maja  :rolleyes:  obywatele, biada wam jak zachorujecie!
Coś mi się wydaje, że najwięcej to tu się OB udziela  :rolleyes:  o, przepraszam! SOB  :glare:

05 kwi 2017, 20:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
SOB się udziela bo jest ryzyko, że 2 maja wszyscy będą mogli  pije-===[  a SOB może zostać jednak zmuszone do pracy, w takich wypadkach SOB zawsze jest poszkodowane, np. gdy z powodu upałów skracano dzień pracy do 7 godzin sala dalej musiała siedzieć 8 godzin, nic dziwnego, że SOB się  :angry2:  bo jest na szarym końcu łańcucha KAS chociaż na pierwszej linii frontu z podatnikiem

06 kwi 2017, 07:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 mar 2010, 17:31

POSTY        59
hgdf                    

SOB się udziela bo jest ryzyko, że 2 maja wszyscy będą mogli  pije-===[  a SOB może zostać jednak zmuszone do pracy, w takich wypadkach SOB zawsze jest poszkodowane, np. gdy z powodu upałów skracano dzień pracy do 7 godzin sala dalej musiała siedzieć 8 godzin, nic dziwnego, że SOB się  :angry2:  bo jest na szarym końcu łańcucha KAS chociaż na pierwszej linii frontu z podatnikiem

U nas nikt nie skracał pracy z powodu upałów. Ja miałem w pokoju 33 stopnie, z obu stron głowy wiatraki, i tak trzeba było siedzieć (i pracować) 8 godzin. W tym czasie sala też siedziała, tyle, że tam jest klima, bo przecież klient nie może się spocić. Co do ewentualnego poszkodowania SOB. Chciałbym być tak poszkodowany. 2 maja wolne to uszczęśliwianie ludzi na siłę. Ja będę musiał brać urlop na te soboty, więc dziękuję za takie dobrodziejstwa.

06 kwi 2017, 08:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Swoją drogą, ciekawe czy sądy powyznaczały terminy na 2 maja?
A co z innymi terminami - odwołania, zażalenia, skargi itp.
A co z postępowaniami w organach samorządowych?  Jeżeli pójdą śladem KPRM (a na ogół częściewj gminy miały wolne a skarbówka zapie... wiec i tym razem nie będą mieli z tym problemu) to wolny poniedziałek nie będzie wolnym ustawowo i terminy pójdą szczekać ?
Ciekawi mnie orzecznictwo w tym zakresie?
A w KPRM nie "znadzą" się na kalendarzu, nie myślą do przodu a już żeby ktoś wziął do ręku KPA lub OP to za dużo naraz.
Pan urzędniczemu suwerenowi zrobił dobrze, ciemny urzędnik to kupi.

06 kwi 2017, 13:19
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. Czy osoby, które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności będą pracowały w soboty? (przecież im pracować w soboty nie wolno). W zeszłym roku była taka sytuacja, że odpracowywaliśmy dzień w sobotę, oni nie. "Podarowany" mieli więc 1 (dodatkowy) dzień  wolnego. Czy w tym roku będą mieli "podarowane" 3 dni!?

06 kwi 2017, 18:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2008, 18:36

POSTY        12
Ludzie  wreszcie mamy wolne, co od lat mogliśmy tylko pomarzyć. Nareszcie spędzę z rodziną majówkę. ZUS ma zawsze wolne od lat oraz Urzędy Miasta, my zawsze byliśmy ci gorsi, a teraz tylko czytam narzekania. Co zwami ?! :mur:

06 kwi 2017, 18:48
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
laleczka11                    

my zawsze byliśmy ci gorsi, a teraz tylko czytam narzekania. Co zwami ?! :mur:

No właśnie: ludzie, co z Wami?!
Komuś nie odpowiada praca w sobotę 13-go? Może przyjść 2-go. Albo wziąć urlop.
Ktoś inny woli pracować w sobotę 13-go, a za to mieć wolne 2 maja.
Teoretycznie 2 maja mogą pracować ci pierwsi, a 13-go ci drudzy.
A część, jak ja, ani 2-go, ani 13-go: 2-go jest dzień wolny ustawowo, a 13-go - dzień urlopu :D

06 kwi 2017, 18:57
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 15:15

POSTY        13
Polakowi nigdy nie dogodzisz :mur: to już jest we krwi, jak jest wolne to źle bo trzeba odpracować a jak nie ma wolnego to też źle bo inni mają a my nie :zly1:

06 kwi 2017, 19:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
To chyba lepiej, że z urzędu dali te dni wolne pomiędzy innymi dniami ustawowo wolnymi od pracy, aby nikt nie musiał brać wolnego dnia urlopu, aby mieć długi weekend, a takich osób zwykle jest najwięcej, więc trudno zachować 20% obecności pracowników. Chyba lepiej móc je odpracować w wolne soboty albo w te soboty wziąć wolne, jeśli ktoś tak woli.

06 kwi 2017, 19:22
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163

Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. Czy osoby, które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności będą pracowały w soboty? (przecież im pracować w soboty nie wolno). W zeszłym roku była taka sytuacja, że odpracowywaliśmy dzień w sobotę, oni nie. "Podarowany" mieli więc 1 (dodatkowy) dzień  wolnego. Czy w tym roku będą mieli "podarowane" 3 dni!?

To nie jest kwestia "podarowania". Z przepisów jasno wynika, że osoby niepełnosprawne nie mogą pracować więcej niż 5 dni w tygodniu i nie mogą mieć żadnych nadgodzin. Czyli takie osoby będą miały trzy dni "wolnego" więcej.

Ostatnio edytowano 06 kwi 2017, 22:16 przez markk, łącznie edytowano 1 raz

06 kwi 2017, 22:15
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
26dni + 10dni dodatkowe urlopu + 3 dni extra = 2 miesiące laby.

Ps. Czas pracy - 7 godz. dziennie.

07 kwi 2017, 07:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 183 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona