Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
Autor
Treść postu
Re: Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
litera
Niby czemu urząd musi być otwarty? Deklarację można złożyć np. na poczcie jak urząd jest zamknięty.
Przepraszam ale mój szwagier jest listonoszem i też chciałby mieć wolne 2 maja
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
05 kwi 2017, 17:30
laleczka11
Ja się bardzo cieszę z dni wolnych. Wreszcie pomyśleli o nas . Brawo :brawa:
Pomyśleli o nas? Raczej uszczęśliwili na siłę. Jak będziesz pracować 6 dni w tygodniu i mieć tylko jeden dzień na odpoczynek to też będziesz się cieszyć?
05 kwi 2017, 17:48
Badman, nikt listonoszowi nie każe roznosić listów 2 maja
05 kwi 2017, 18:01
Badman
litera
Niby czemu urząd musi być otwarty? Deklarację można złożyć np. na poczcie jak urząd jest zamknięty.
Przepraszam ale mój szwagier jest listonoszem i też chciałby mieć wolne 2 maja
I niech szpitale zamkną, no bo 2 maja obywatele, biada wam jak zachorujecie! Coś mi się wydaje, że najwięcej to tu się OB udziela o, przepraszam! SOB
05 kwi 2017, 20:08
SOB się udziela bo jest ryzyko, że 2 maja wszyscy będą mogli a SOB może zostać jednak zmuszone do pracy, w takich wypadkach SOB zawsze jest poszkodowane, np. gdy z powodu upałów skracano dzień pracy do 7 godzin sala dalej musiała siedzieć 8 godzin, nic dziwnego, że SOB się bo jest na szarym końcu łańcucha KAS chociaż na pierwszej linii frontu z podatnikiem
06 kwi 2017, 07:09
hgdf
SOB się udziela bo jest ryzyko, że 2 maja wszyscy będą mogli pije-===[ a SOB może zostać jednak zmuszone do pracy, w takich wypadkach SOB zawsze jest poszkodowane, np. gdy z powodu upałów skracano dzień pracy do 7 godzin sala dalej musiała siedzieć 8 godzin, nic dziwnego, że SOB się :angry2: bo jest na szarym końcu łańcucha KAS chociaż na pierwszej linii frontu z podatnikiem
U nas nikt nie skracał pracy z powodu upałów. Ja miałem w pokoju 33 stopnie, z obu stron głowy wiatraki, i tak trzeba było siedzieć (i pracować) 8 godzin. W tym czasie sala też siedziała, tyle, że tam jest klima, bo przecież klient nie może się spocić. Co do ewentualnego poszkodowania SOB. Chciałbym być tak poszkodowany. 2 maja wolne to uszczęśliwianie ludzi na siłę. Ja będę musiał brać urlop na te soboty, więc dziękuję za takie dobrodziejstwa.
06 kwi 2017, 08:00
Swoją drogą, ciekawe czy sądy powyznaczały terminy na 2 maja? A co z innymi terminami - odwołania, zażalenia, skargi itp. A co z postępowaniami w organach samorządowych? Jeżeli pójdą śladem KPRM (a na ogół częściewj gminy miały wolne a skarbówka zapie... wiec i tym razem nie będą mieli z tym problemu) to wolny poniedziałek nie będzie wolnym ustawowo i terminy pójdą szczekać ? Ciekawi mnie orzecznictwo w tym zakresie? A w KPRM nie "znadzą" się na kalendarzu, nie myślą do przodu a już żeby ktoś wziął do ręku KPA lub OP to za dużo naraz. Pan urzędniczemu suwerenowi zrobił dobrze, ciemny urzędnik to kupi.
06 kwi 2017, 13:19
Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. Czy osoby, które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności będą pracowały w soboty? (przecież im pracować w soboty nie wolno). W zeszłym roku była taka sytuacja, że odpracowywaliśmy dzień w sobotę, oni nie. "Podarowany" mieli więc 1 (dodatkowy) dzień wolnego. Czy w tym roku będą mieli "podarowane" 3 dni!?
06 kwi 2017, 18:13
Ludzie wreszcie mamy wolne, co od lat mogliśmy tylko pomarzyć. Nareszcie spędzę z rodziną majówkę. ZUS ma zawsze wolne od lat oraz Urzędy Miasta, my zawsze byliśmy ci gorsi, a teraz tylko czytam narzekania. Co zwami ?!
06 kwi 2017, 18:48
laleczka11
my zawsze byliśmy ci gorsi, a teraz tylko czytam narzekania. Co zwami ?!
No właśnie: ludzie, co z Wami?! Komuś nie odpowiada praca w sobotę 13-go? Może przyjść 2-go. Albo wziąć urlop. Ktoś inny woli pracować w sobotę 13-go, a za to mieć wolne 2 maja. Teoretycznie 2 maja mogą pracować ci pierwsi, a 13-go ci drudzy. A część, jak ja, ani 2-go, ani 13-go: 2-go jest dzień wolny ustawowo, a 13-go - dzień urlopu
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 kwi 2017, 18:57
Polakowi nigdy nie dogodzisz to już jest we krwi, jak jest wolne to źle bo trzeba odpracować a jak nie ma wolnego to też źle bo inni mają a my nie
06 kwi 2017, 19:16
To chyba lepiej, że z urzędu dali te dni wolne pomiędzy innymi dniami ustawowo wolnymi od pracy, aby nikt nie musiał brać wolnego dnia urlopu, aby mieć długi weekend, a takich osób zwykle jest najwięcej, więc trudno zachować 20% obecności pracowników. Chyba lepiej móc je odpracować w wolne soboty albo w te soboty wziąć wolne, jeśli ktoś tak woli.
06 kwi 2017, 19:22
Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. Czy osoby, które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności będą pracowały w soboty? (przecież im pracować w soboty nie wolno). W zeszłym roku była taka sytuacja, że odpracowywaliśmy dzień w sobotę, oni nie. "Podarowany" mieli więc 1 (dodatkowy) dzień wolnego. Czy w tym roku będą mieli "podarowane" 3 dni!?
To nie jest kwestia "podarowania". Z przepisów jasno wynika, że osoby niepełnosprawne nie mogą pracować więcej niż 5 dni w tygodniu i nie mogą mieć żadnych nadgodzin. Czyli takie osoby będą miały trzy dni "wolnego" więcej.
Ostatnio edytowano 06 kwi 2017, 22:16 przez markk, łącznie edytowano 1 raz
06 kwi 2017, 22:15
26dni + 10dni dodatkowe urlopu + 3 dni extra = 2 miesiące laby.