Teraz jest 07 wrz 2025, 12:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników
inspektor                    

Julia Pitera w swojej opinii napisała:

Projekt nie powinien być przyjęty, ponieważ:
?        powiela błędy propozycji z ubiegłego roku,
?        nie wprowadza racjonalizacji zatrudnienia, a prowadzi do jego mechanicznej redukcji,
?        nie gwarantuje ograniczenia wydatków na wynagrodzenia,
?        abstrahuje od sytuacji polskiej administracji (Prezydencja w UE w 2011 r.),
?        nie opiera się na jakichkolwiek empirycznych dowodach na przerost zatrudnienia,
?        nie zawiera żadnych mechanizmów zwiększających efektywność wykonywania zadań,
?        pozwala na dowolność działań kierowników jednostek,
?        nakłada trudne do realizacji zadanie na Prezesa Rady Ministrów,
?        wprowadza liczne ryzyka i nie gwarantuje żadnych efektów poza medialnymi,
?        opiera się na założeniu, że kierownicy jednostek dokonają racjonalnego wyboru przy wskazywaniu osób do zwolnienia i zrobią to w sposób zwiększający efektywność, tj. wydajność pracy pozostałych pracowników, co być może jest założeniem poprawnym, ale w realiach polskiej administracji nadmiernie optymistycznym, o ile nie zostanie obudowane mechanizmami niwelującymi liczne ryzyka wpisane do projektu?

GŁOSOWAŁA ZA PRZYJĘCIEM USTAWY. KOBIETA Z KLASĄ - NIE MA CO  :rotfl:

Jaka partia tacy członkowie - nie dziwi nic.
Czego ona dokonała? Znalazła dorsza za 8 zł 70 groszy i ułamana klapkę laptopa ? A na to co się działo i co się dzieje  w Platformie to ślepa i glucha?

Fałszywa jak cała Platforma.
z jej guru ryżym Donaldem na czele

Dowód?
Prosze bardzo: zamietli aferę "cmentarną" Rycha, Mira, Grzecha i Zbycha pod dywan a teraz kiedy mowa o korupcji bezczelni fałszywcy każą opozycji siedzieć cicho.  :lol:

Szczyt bezczelności.  <_<

05 gru 2010, 12:07
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2010, 11:08

POSTY        2
Post "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników
inspektor widzisz sam dzielisz urzędników! a niby czemu mianowany ma być chroniony a zwykły urzędas ma być racjonalizowany?? Tak najlepiej ochronić swoją d.... a reszta niech sie sama martwi!

05 gru 2010, 13:51
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Nie ja dzielę, lecz ustawa o służbie cywilnej. Są po prostu urzędnikami mianowanymi - ze wszelkimi tego konsekwencjami...

05 gru 2010, 14:33
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
kolos                    

inspektor widzisz sam dzielisz urzędników! a niby czemu mianowany ma być chroniony a zwykły urzędas ma być racjonalizowany?? Tak najlepiej ochronić swoją d.... a reszta niech sie sama martwi!

Kolos - urzędnicy sami się podzielili:
- jedni zdawali egzamin, zdali go i zostali zatrudnieni na podstawie mianowania,
- inni zdawali i nie zdali go albo w ogóle nie zdawali i są zatrudnieni na podstawie umowy  o pracę.

Między stosunkiem pracy na podstawie mianowania, a umową o pracę czy umową-zleceniem są zasadnicze różnice.
Zgadza się?
Więc o co chodzi?

05 gru 2010, 15:05
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Dokładnie, być USC to nie same przywileje. Np. tylko USC można wywalić po dwóch kolejnych negatywnych następujących po sobie ocenach. Jak do tej pory nie zafundowali tego rozwiązania w stosunku do ocen wszystkich urzędników.
A poza tym, kto komu bronił zdawać na mianowanego.. ;)

05 gru 2010, 15:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2009, 19:22

POSTY        21
Nie ma co brnąć w kierunku dzielenia się między sobą, bo tak naprawdę, to cała ustawa nadaje się tylko do  :dupa: , bez względu na to, w kogo jest wymierzona. Na jej podstawie NIKT nie powinien być zwolniony. Opinia Biura Studiów i Analiz Sądu Najwyższego wyraźnie mówi dlaczego.

05 gru 2010, 16:19
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
maro                    

Nie ma co brnąć w kierunku dzielenia się między sobą, bo tak naprawdę, to cała ustawa nadaje się tylko do  :dupa: , bez względu na to, w kogo jest wymierzona. Na jej podstawie NIKT nie powinien być zwolniony.

DOKŁANDIE! Bo skoro wyłączyli ze zwolnienia kolesi pana Waldka ze względu na ISO  to równie dobrze mogliby wyłączyc wszystkich Waldków, Donków, Ryśków, Grześków, Mirków i Zbyszków.   :zeby:  :zeby:

I Bronków  :rotfl:

:rotfl:

05 gru 2010, 16:23
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Ten numer z "kolesiami Pana Waldka" to chyba czysty przypadek.
Zapewne poseł PSL wnoszący poprawkę nie miał pojęcia, że KRUS jeszcze istnieje

w art. 3 dotychczasową treść oznaczyć jako ust. 1 i dodać ust. 2 w brzmieniu:
?2. Przepisów ustawy nie stosuje się także do jednostek, w których do dnia 31 grudnia 2010 r. wprowadzono system zarządzania jakością zgodnie z wymaganiami Normy PN-EN ISO 9001: 2009 oraz system przeciwdziałania zagrożeniom korupcyjnym, stanowiący część systemu zarządzania jakością.?;
- poseł S. Żelichowski w imieniu KP PSL

Za poprawka głosowali wszyscy posłowie - za wyjątkiem PO
O dziwo po chwili posłowie PSL nie obrazili się na kolegów z PO lecz wspólnie z nimi zagłosowali za całością gniota
Załącznik:
glosy.PDF

Zastanawiająca jest postawa klubu PJN. Większość posłów nie sprzeciwiła się tej ustawie lecz wstrzymała się od głosu. To bez znaczenia dla wyniku - PO+przystawka i tak by dały sobie radę ale chyba nie najlepiej świadczy o nowej formacji politycznej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 gru 2010, 18:21
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
Supersaper - ja ze 3 miesiące temu słuchałam na TVN24 jak Poncyliusz pier...."trzy po trzy" o Piekarzu z Legnicy i o tym jak to zniszczyli go źli urzędnicy...Wiec czego się spodziewałeś po nich ? To po prostu kolejne stado bydła na chwilę odsunięte od żłobu, które znów próbuje się do niego dopchać (choćby przez szambo)...

05 gru 2010, 18:29
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Polecam film "PO ogłasza Plan 5-letni" (w tym racjonalizację): http://www.youtube.com/watch?v=-UNKg1h0 ... r_embedded

05 gru 2010, 18:36
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
Ludzie, jak mnie mają zwolnić, to niech zwalniają już, bo się psychicznie wykończę przez te spekulacje i całą tą otoczkę.
Nie przeczytałam dokładnie procedery ustalania przesłanek do zwolnienia, ale z tego co wiem to informacje na ten temat mają być przekazane do 31.01.2011r. do ministerstwa, zwolnienia mają być przeprowadzono do 01.01.2012r., a kiedy w takim razie zawiadomią pracowników? Bo jak ja mam pracować kiedy nad głową topór wisi?
Jeżeli podadzą kryteria zwolnień i kryteriom tym będzie odpowiadała większa liczba pracowników niż obowiązkowe 10%, a ja zostanę zwolniona, to idę do sądu pracy.

Też Wam wprowadzono nowy POLTAX?
Serwery pozawieszał, pism nie da się czasami wysyłać, bo jest na serwerze z aplikacją podatkową, jakieś ptaszki drukuje obok paragrafów, drukarki z nim nie współpracują, nikt nad tym nie panuje, a tu racjonalizacja zatrudnienia, żeby łatwiej było. Mało tego wymyślono mierniki, w helpdesku ciągle coś wymyślają nowego z powiązaniami dokumentów, nie mam czasu tego wszystkiego śledzić, bo większość powiązań dotyczy mojej działki.
Mało tego mam najwięcej w urzędzie odwołań, więc wprowadzanie decyzji DIS i powiązania.... ale redukcja zatrudnienia będzie!!!!
Pozdrawiam!!!

Ostatnio edytowano 05 gru 2010, 21:27 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

redakcyjne poprawki

05 gru 2010, 20:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 18:33

POSTY        22
Rozkoszna                    

Supersaper - ja ze 3 miesiące temu słuchałam na TVN24 jak Poncyliusz pier...."trzy po trzy" o Piekarzu z Legnicy i o tym jak to zniszczyli go źli urzędnicy...Wiec czego się spodziewałeś po nich ? To po prostu kolejne stado bydła na chwilę odsunięte od żłobu, które znów próbuje się do niego dopchać (choćby przez szambo)...

Racja!!! Politycy w Polsce sięgnęli już dawno dna. Teraz zejdą jeszcze niżej.
Nie wiem, co myśleć o tej racjonalizacji. U nas ciągle przyjmowane są nowe osoby do pracy (czytaj młode blond piękności). Od dawna nie ma żadnych ogłoszeń o wolnych stanowiskach. A nowi pracownicy przychodzą. Kto odejdzie?  <_<

05 gru 2010, 21:15
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
haha coś w tym jest u mnie tez są przyjmowane blond piękności

05 gru 2010, 21:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Rozkoszna                    

ha, ha, ha, Rozkoszna, ja się chyba za Tobą stęskniłam, ogromnie żałuję, że Cię nie zlokalizowałam na ślubowaniu :D

05 gru 2010, 22:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 68  Następna strona