Dobrze kombinujesz. Zwróć jednak uwagę na: Art. 59 ust. 2 Urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego, uzyskał drugą pozytywną ocenę, o której mowa w art. 52 ust. 1, na najwyższym przewidzianym poziomie, otrzymuje kolejny stopień służbowy. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (na razie chyba nadal aktualne) mamy oceny: 1) negatywną (jeśli Twoje wykonywanie obowiązków zostanie ocenione na poziomie niezadowalającym), 2) pozytywną (jeśli Twoje wykonywanie obowiązków zostanie ocenione na poziomie bardzo dobrym, dobrym lub zadowalającym). Tak więc konieczne jest uzyskanie ocen pozytywnych na poziomie bardzo dobrym, by załapać się na kolejny stopień, bez łaski przełożonego.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 19 sty 2007, 10:49 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
18 sty 2007, 23:40
wjawor
[...] Tak więc konieczne jest uzyskanie ocen pozytywnych na poziomie bardzo dobrym, by załapać się na kolejny stopień, bez łaski przełożonego.
Czyli, że w dobie taniego państwa można nie liczyć na takową ocenę, wszak Nowonamaszczeni nie będą cennych złotówek na "jakieśtam" stopnie trwonić...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 19 sty 2007, 10:49 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
19 sty 2007, 07:47
Bez złudzeń, jestem urzędnikiem mianowanym chyba 7 lat wstecz, nie doczekałam wyższego stopnia i chyba nie doczekam. Ten przepis jest martwy, bo który szef z własnej puli dorzuci do pensji? No chyba, że sam jest urzędnikiem, są tacy?
22 sty 2007, 18:28
Urzędnik mianowany, wielkie halooooooo.
____________________________________ <!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Quo penis aqua turbos..!?<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 17:04 przez Fraud_slayer, łącznie edytowano 1 raz
22 sty 2007, 20:16
Fraud_slayer
Lepiej mianowanym niż sfrustrowanym przerosłymi ambicjami.
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->ex iniuria non oritur ius - z bezprawia nie rodzi się prawo<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 17:05 przez kaktus, łącznie edytowano 1 raz
22 sty 2007, 21:04
Gdyby tak łatwo było zostać urzędnikiem mianowanym, wszyscy by nimi byli. Oprócz wiedzy, aspiracji trzeba mieć jeszcze dużo, dużo szczęścia... Czego wszystkim ubiegającym się o mianowanie życzę.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 17:05 przez renia, łącznie edytowano 1 raz
22 sty 2007, 21:39
Fraud_slayer
No cóż - to spróbuj i sam zdaj ten egzamin. Później pogadasz. A powiedzenie o pokornym cielęciu znasz? Wiem, że młodość ma swoje prawa, ale po co deprecjonować osiągnięcia innych - tym bardziej, że samemu nie masz pojęcia (z racji stażu) o tym egzaminie?
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 17:06 przez taxman, łącznie edytowano 1 raz
22 sty 2007, 22:52
Fraud_slayer
Chyba bardzo ktoś Cię skrzywdził w dzieciństwie, skoro zachowujesz się, pomimo upływu lat, jak jeden, wielki kompleks (?). Nabyte kalectwo emocjonalne?
Jesteś dobrze wykształcony; tego nikt tutaj nie kwestionuje. Niestety, klasy, to Ty nie masz za grosz. Obraziłeś DAMĘ (przy okazji wypowiadania się na inny temat na forum), ale sam rycerzem nie jesteś.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 17:06 przez Judykator_, łącznie edytowano 1 raz
25 sty 2007, 07:46
Nie chce dodać załącznika powyżej 522k, pod tym linkiem powinno być ok <a href="http://www.infor.pl/isp/index.html?serwis_isp=dziennikiustaw&p180=dzu.2007.012.0000079" target="_blank">http://www.infor.pl/isp/index.html?serwis_...07.012.0000079</a>
Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 07:30 przez Auvi, łącznie edytowano 1 raz
29 sty 2007, 14:31
Według moich wyliczeń wynika, że pierwszy dodatek dla urzędnika sc wyniesie teraz 0,47 x mnożnik kwoty bazowej (czyli 1459 zł) = 685 zł brutto. Czyli jakieś 160 złotych brutto mniej. Czy mógłby to ktoś zweryfikować? Może się mylę... :angry:
Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 07:31 przez mariopiekario, łącznie edytowano 1 raz
29 sty 2007, 15:06
Tak czytam sobie te dysputy na temat mianowania i naszła mnie taka refleksja: Ja byłam mianowana w 1986 r. Przygotowania do mianowania trwały 1 rok z tego 1 miesiąc praktyki w jednostce nadrzędnej i 1 miesiąc szkoleń trwających do 6 godzin dziennie z różnych dziedzin (poza miejscem pracy). Wszystko to kończyło się egzaminem w jednostce wojewódzkiej, gdzie należało przygotować się na odpowiedzi do 500 pytań (5 dziedzin po 100 pytań), oprócz tego tzw. praca pisemna z zadanego tematu przez opiekuna. Było to naprawdę ciężkie. Zdałam - jedna piątka na 35 osób zdających w tym terminie z całego województwa. Dostałam akt mianowania i co? Po paru latach przyszło nowe i stwierdziło, że te mianowania są nic nie warte i w rezultacie pozbawiono nas ich. Obawiam się, że to samo może spotkać obecnych mianowanych, jeśli znów przyjdzie jakieś nowe. Więc może niech się co niektórzy bardziej zapalczywi wyciszą, bo jak wiadomo historia lubi się powtarzać. A ponieważ żyję już parę lat na tym świecie, to niejedno już widziałam i dlatego wiem, że w naszej ukochanej ojczyźnie to tylko śmierć jest pewnikiem. Reszta to wielka niewiadoma.
____________________________________ myślę więc jestem
Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 07:32 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz
29 sty 2007, 18:09
mariopiekario
Według moich wyliczeń wynika, że pierwszy dodatek dla urzędnika sc wyniesie teraz 0,47 x mnożnik kwoty bazowej (czyli 1459 zł) = 685 zł brutto. Czyli jakieś 160 złotych brutto mniej. Czy mógłby to ktoś zweryfikować? Może się mylę... :angry:
Zgodnie z art. 15 ust. 1 pkt 2 lit b uchwalonej w dniu 25.01.2007 r. Ustawy budżetowej ustalono kwotę bazową m.in. dla członków korpusu służby cywilnej w wysokości 1.795,80 zł.
Dodatek służby cywilnej dla urzędnika I stopnia wyniesie więc 0,47 x 1.795,80 zł., tj. 844,03 zł. , czyli pozostanie w dotychczasowej wysokości
Zła wiadomość to taka, że jego siła nabywcza spadnie o poziom inflacji.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 07:39 przez frustrat, łącznie edytowano 1 raz
29 sty 2007, 18:51
<a href="http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/0/CC386AAF5E45B16CC125724B004FD01C?OpenDocument" target="_blank">http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/0/CC386A...1C?OpenDocument</a> Oto link na strony sejmowe z uchwaloną ustawą budżetową na 2007 rok. Na szczęście dodatek bez zmian! Bo już mi serce piknęło z "radości"!
Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 07:39 przez taxman, łącznie edytowano 1 raz