Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
Autor
Treść postu
Re: Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
fruwaj
Bez względu na nazwiska i przynalezności partyjne wszyscy oni tacy sami...
W uwagach do forum skarbusie i skarbonki narzekają że za dużo polityki na forum, a jak widzę polityka skarbowcom jednak wcale nie jest taka obca
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
03 kwi 2017, 17:00
Badman
fruwaj
Bez względu na nazwiska i przynalezności partyjne wszyscy oni tacy sami...
W uwagach do forum skarbusie i skarbonki narzekają że za dużo polityki na forum, a jak widzę polityka skarbowcom jednak wcale nie jest taka obca
Bo każde kolejne wybory to wybieranie między dżumą a cholerą Innej opcji niestety nie ma...
03 kwi 2017, 18:05
wega
Można w US wystawić urny, do których podatnicy mogliby wrzucać zeznania. 4 maja pracownik US wybrałby te zeznania z urny i przystawił pieczątkę wpływu z datą 2 maja 2017 r. Takie urny stawiało się swego czasu w US, chociażby dla tych, co to chcieli złożyć zeznanie w danym dniu do 24.00 a już po dyżurze US (np. po 20.00).
Oczywiście, że można byłoby. Pamiętam te PIT-omaty. Za to za rok 30 kwietnia wypada w poniedziałek, więc nie będzie dylematu.
Swoją droga "podziwiam" ludzi, którzy nie zbiorą się w sobie na tyle, żeby zdążyć złożyć zeznania do 28 kwietnia i ratuje ich akurat ten ostatni dzień 2 maja! A co by było gdyby termin był do 15 kwietnia? A za złożenie po terminie surowe kary? Zdążyliby? To nie byłby żaden wymysł rodem z "kaczystowskiego reżimu" - w USA tak właśnie jest.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
03 kwi 2017, 20:55
Nadir - za rok dając wolne 30 kwietnia, 2 i 4 maja odrabiając 3 soboty będziemy mieli 9 dni wolnego, a co za tym będziemy 2 razy szczęśliwsi!
04 kwi 2017, 05:51
katryna
Jeśli ktoś zaplanował urlop na któryś z tych dni, które ustanowiono wolnymi to taki dzień urlopu przepada?
Nie, po prostu w sobotę pracującą nie idziesz ;-) Tak było w zeszłym roku w czerwcu.
04 kwi 2017, 08:10
Zastanawiam się jeszcze nad tymi sobotami w które będziemy pracować. Nie znam szczegółowo kodeksu pracy ale wydawało mi się kiedyś, że jeśli jest sobota pracująca to powstają nadgodziny i za te nadgodziny należy się czas wolny w tym samym okresie rozliczeniowym. W tym przypadku za dwie soboty podane w zarządzeniu przypadają na następny okres rozliczeniowy (w mojej us/ias), a więc wolne dni i soboty się nie pokrywają. Czy z tego tytułu nie powstały by nadgodziny?
04 kwi 2017, 09:49
Alan1986k
Zastanawiam się jeszcze nad tymi sobotami w które będziemy pracować. Nie znam szczegółowo kodeksu pracy ale wydawało mi się kiedyś, że jeśli jest sobota pracująca to powstają nadgodziny i za te nadgodziny należy się czas wolny w tym samym okresie rozliczeniowym. W tym przypadku za dwie soboty podane w zarządzeniu przypadają na następny okres rozliczeniowy (w mojej us/ias), a więc wolne dni i soboty się nie pokrywają. Czy z tego tytułu nie powstały by nadgodziny?
W tym przypadku nie ma nadgodzin, bo soboty są dniami. w których "odpracowujesz" dni wolne (czy chcesz czy nie) - a jak nie chcesz przyjść do pracy w sobotę - to urlop
04 kwi 2017, 13:50
A mnie bardzo ciekawi czy jednak sala obsługi nie będzie musiała pracować, ponieważ nie jest to ustawowo dzień wolny i tym samym 2 maja to termin ostateczny - czyli musi być możliwość składania zeznań dla ostatnich zawodników.
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
04 kwi 2017, 13:51
Nie bardzo rozumiem dlaczego znowu mają na tym cierpieć pracownicy sali albo zamykany jest cały urząd albo nie. Z jakiej racji mamy cierpieć nie dość że nikt na sali nie chce pracować to jeszcze takie coś. A może w taki dzień dyżury powinny mieć osoby które na codzień tam nie pracują ?
04 kwi 2017, 16:32
biela7
Nie bardzo rozumiem dlaczego znowu mają na tym cierpieć pracownicy sali albo zamykany jest cały urząd albo nie. Z jakiej racji mamy cierpieć nie dość że nikt na sali nie chce pracować to jeszcze takie coś. A może w taki dzień dyżury powinny mieć osoby które na codzień tam nie pracują ?
Myślę, że jeśli zapadnie taka decyzja, że 2 maja część pracowników będzie musiała pracować, to nie powinno to dotyczyć tylko pracowników sali, ale pracowników wszystkich komórek. W końcu tego dnia podatnik może przyjść w każdej sprawie, a nie tylko w celu złożenia zeznania. Pożyjemy, zobaczymy, oby tylko ktoś w MF obudził się i podjął decyzję wcześniej, a nie w ostatnim tygodniu kwietnia.
04 kwi 2017, 20:11
jemiola
Myślę, że jeśli zapadnie taka decyzja, że 2 maja część pracowników będzie musiała pracować, to nie powinno to dotyczyć tylko pracowników sali, ale pracowników wszystkich komórek. W końcu tego dnia podatnik może przyjść w każdej sprawie, a nie tylko w celu złożenia zeznania. Pożyjemy, zobaczymy, oby tylko ktoś w MF obudził się i podjął decyzję wcześniej, a nie w ostatnim tygodniu kwietnia.
Wystarczy zarządzić, aby w każdym urzędzie była obsługa na sali operacyjnej do przyjmowania zeznań. CZTERY osoby (po 2 na zmianę) plus kilka do obsługi i do nadzoru w zupełności wystarczą. Tego dnia każdy podatnik może przyjść - nikt mu nie broni, ale nie musi być załatwiony w każdej innej sprawie, bo wówczas musiałoby pracować pół urzędu. Urzędy mogą być czynne, ale wyłącznie w zakresie przyjmowania zeznań. Wystarczy podać to do publicznej wiadomości.
biela7
Nie bardzo rozumiem dlaczego znowu mają na tym cierpieć pracownicy sali albo zamykany jest cały urząd albo nie. Z jakiej racji mamy cierpieć nie dość że nikt na sali nie chce pracować to jeszcze takie coś. A może w taki dzień dyżury powinny mieć osoby które na co dzień tam nie pracują ?
Niektórym osobom nie odpowiada robocza sobota 13 maja, więc mogą ją mieć wolną w zamian za przyjście 2 maja. I wszyscy będą zadowoleni.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
04 kwi 2017, 22:18
A tak w ogóle to jest jakaś informacja z MF w tej sprawie ?
05 kwi 2017, 13:53
Ja się bardzo cieszę z dni wolnych. Wreszcie pomyśleli o nas . Brawo
05 kwi 2017, 16:04
misiekp
A mnie bardzo ciekawi czy jednak sala obsługi nie będzie musiała pracować, ponieważ nie jest to ustawowo dzień wolny i tym samym 2 maja to termin ostateczny - czyli musi być możliwość składania zeznań dla ostatnich zawodników.