Teraz jest 06 wrz 2025, 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Kiedy mianowanie w 2007, a co słychać na 2008 ? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Co do porównania poziomu egzaminu obecnie i sprzed 2 lat (rok temu nie startowałem, bo brakowało mi języka):

- poziom pytań w zasadzie zbliżony - zakres tematyczny części z wiedzy poszerzony, ale to co zwiększono, to nie były bardzo szczegółowe pytania (tym razem się uczyłem, ale wynik podobny - około 75%),

- radzę ze 3-4 razy przeczytać Konstytucję,

- test umiejętności nie ulega żadnym zmianom (tzn. rodzaj pytań, bo treść oczywiście tak), poziom raczej też nie - miałem 2 lata temu 59/60 a teraz 44/50,

- test umiejętności kierowniczych to test psychologiczny - 240 pytań, nikt nie ściągnie i nie miałoby to sensu. Zastąpił część pisaną i dla mnie to coś cudownego. Dlaczego? 2 lata temu na tym poległem - 8 pkt na 40, łączne 122/2000 i 1580 miejsce więc nawet 10 pkt z tego starczyłoby mi do mianowania. Zastępca Naczelnika u mnie w urzędzie miał z tego 2 lata temu podobny wynik. Znając Jego i moje pismo wniosek był jeden - to co trudno odczytać, olewali i nie sprawdzali. A pisma poprawić bym nie poprawił.
Aha - przy teście um. kier. można oszukiwać - ja nie oszukiwałem, ale chyba warto. Dot. to pytań w stylu "Czasami miewam bałagan na biurku" - moja odpowiedź "zdecydowanie TAK". Ale i tak zdałem.

Pa

Kamil Łyszkowski

Ps Sądzę, że mniejsza liczba zdających wynika ze zmiany zakresu tematycznego - za rok ludzie będą wiedzieć czego się spodziewać i więcej osób zda.

Ostatnio edytowano 08 sie 2007, 06:39 przez girjic, łącznie edytowano 1 raz

07 sie 2007, 21:27
Zaawansowany

REJESTRACJA09 kwi 2007, 11:58

POSTY        91

Aha - przy teście um. kier. można oszukiwać - ja nie oszukiwałem, ale chyba warto. Dot. to pytań w stylu "Czasami miewam bałagan na biurku" - moja odpowiedź "zdecydowanie TAK". Ale i tak zdałem.

A może to jest cechą dobrego kierownika?
Ja też zaznaczyłem, że TAK i też zdałem i to z niezłym wynikiem 45/50 :blush:.
I jak obserwuję po urzędzie to wielu kierowników taki bałagan ma :lol:.

Ostatnio edytowano 08 sie 2007, 13:33 przez ole1979, łącznie edytowano 1 raz

08 sie 2007, 07:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lip 2007, 07:58

POSTY        21
Gdzie znaleźć przykładowe testy umiejętności takie jak na egzaminie, może ktoś wie?

21 sie 2007, 07:00
Zaawansowany

REJESTRACJA09 kwi 2007, 11:58

POSTY        91

Gdzie znaleźć przykładowe testy umiejętności takie jak na egzaminie, może ktoś wie?

Poszukaj książek z testami na IQ firmowane przez MENSA (mogą być i nie firmowane). Są analogiczne.  :rolleyes:

21 sie 2007, 08:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 11:07

POSTY        14
Mianowanie 26 września o 16.00 w KSAP-ie.

11 wrz 2007, 18:25
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

For you:

"Rada Ministrów ustaliła trzykrotnie niższy niż w poprzednich latach limit mianowań pracowników administracji na urzędników służby cywilnej.
Zgodnie z tym planem do 2010 r. ma przybywać tylko 1 tys. urzędników rocznie. Spadek zainteresowania mianowaniem na urzędnika służby cywilnej ma dwie przyczyny. Pierwsza to plany ministra finansów dotyczące administracji skarbowej i celnej. Aktualnie zatrudnieni tam pracownicy stanowią 43 proc. korpusu służby cywilnej. Utworzenie krajowej administracji skarbowej, która ma zostać wyodrębniona ze służby cywilnej, spowoduje zmniejszenie liczby zainteresowanych mianowaniem. Drugą stanowi powołanie w ubiegłym roku Państwowego Zasobu Kadrowego. Nowe rozwiązania przewidują bowiem, że o wyższe stanowiska w służbie cywilnej mogą starać się także osoby, które nie są urzędnikami tej służby.

W tym roku, na początku listopada (?), mianowania otrzyma tylko 159 pracowników służby cywilnej oraz 60 absolwentów Krajowej Szkoły Administracji Publicznej".

12 wrz 2007, 19:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 11:07

POSTY        14

Moim źródłem są moje kadry, a jakie jest twoje?

12 wrz 2007, 20:12
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Ciekawe  :glare:

Moim źródłem są moje kadry, a jakie jest twoje?

Ja już swoje mianowanie mam za sobą. Ten artykuł przeczytałam dzisiaj w prasie. Rzeczywiście jest "pewna nieścisłość". :)

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:01 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

12 wrz 2007, 20:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2007, 08:25

POSTY        13
Kto z Was ma zamiar przystąpić do mianiowania w przyszłym roku? Wobec niepewności sytuacji po wyborach i ewentualnej reformy KAS nie wiem czy ma sens przygotowywanie się do tego egzaminu. Nie czarujmy się, przecież większość z nas robi to przede wszystkim dla pieniędzy, bowiem odsetek stanowisk kierowniczych, w którym taki papierek mógłby pomóc jest znacznie mniejszy niż liczba chętnych. Poza tym nie jest on niezbędny. :)
Osobiście zrobiłabym mianowanie wcześniej, ale nie spełniałam wymogów ustawowych i teraz mam dylemat. W sumie po lekturze kolejnych projektów nadal nie wiem czy w KAS będą dodatki za mianowanie?

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:01 przez prawie jak boss, łącznie edytowano 1 raz

13 wrz 2007, 12:35

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Osobiście zrobiłabym mianowanie wcześniej, ale nie spełniałam wymogów ustawowych i teraz mam dylemat...

Podoba mi się ta wiara w swoje umiejętności i wiedzę.
Też uważam, że egzamin to "mały pikuś", niestety ja nadal nie spełniam wymogów ustawowych. :D

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:01 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

13 wrz 2007, 12:44
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Departament Służby Cywilnej KPRM informuje, że - zgodnie z decyzją Rady Ministrów - w roku bieżącym mianowanie urzędników służby cywilnej nastąpi z dniem 15 września 2007 r.
Uroczystość wręczenia aktów mianowań nowo mianowanym urzędnikom służby cywilnej planowana jest na dzień 26 września br., godz. 16.00 w siedzibie Krajowej Szkoły Administracji Publicznej (punkty rejestracyjne będą czynne w godz. 14.00 – 15.30). Zaproszenia na uroczystość zawierające ostateczne i szczegółowe informacje o terminie oraz miejscu wręczenia aktów mianowań zostaną zainteresowanym przekazane za pośrednictwem dyrektorów generalnych i kierowników urzędów.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<a href="http://www.usc.gov.pl/aktualnosci.php?id=9&look=79" target="_blank">http://www.usc.gov.pl/aktualnosci.php?id=9&look=79</a>

14 wrz 2007, 11:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2007, 17:41

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina

Kto z Was ma zamiar przystąpić do mianiowania w przyszłym roku? Wobec niepewności sytuacji po wyborach i ewentualnej reformy KAS nie wiem czy ma sens przygotowywanie się do tego egzaminu. Nie czarujmy się, przecież większość z nas robi to przede wszystkim dla pieniędzy, bowiem odsetek stanowisk kierowniczych, w którym taki papierek mógłby pomóc jest znacznie mniejszy niż liczba chętnych. Poza tym nie jest on niezbędny. :)
Osobiście zrobiłabym mianowanie wcześniej, ale nie spełniałam wymogów ustawowych i teraz mam dylemat. W sumie po lekturze kolejnych projektów nadal nie wiem czy w KAS będą dodatki za mianowanie?

Tak, nie tylko ty masz ten problem, praktycznie całe plany związane z tą reformą KAS doprowadziły do strasznej destabilizacji wśród osób, które ubiegały/ją się o mianowanie, praktycznie nie wiadomo co będzie z SC w przyszłym roku, ponoć limit mianowań  w 2008 r. wyniesie 1.000 osób (w 2007r. 3.000 osób), a nawet jakby za rok udało się zdać to potem mogą odebrać dodatek np. w 2009. :) Jeden wielki burdel i brak konkretów - w sumie nie można nic zaplanować i nie chce się uczyć. :(

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:03 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2007, 11:25
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]jeden wielki burdel i brak konkretów[...]

Nie, nie - to po prostu jasno określona ścieżka kariery w administracji publicznej...

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:03 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2007, 13:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Jeśli zdaje egzamin 160 na 800 osób, przy czym każdy przystępujący w 2007 r. ma wykształcenie magisterskie i biegle (w mowie) posługuje się przynajmniej jednym językiem obcym, to znaczy, że egzamin to nie jest "pikuś". Kto nie był, niech nie ocenia.

Egzamin da się zdać, ale pouczyć się trzeba. I nie tylko w jeden weekend.

Ostatnio edytowano 16 wrz 2007, 13:01 przez girjic, łącznie edytowano 1 raz

15 wrz 2007, 13:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 247 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona