Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
Autor
Treść postu
Re: Dni wolne od pracy w urzędach administracji rządowej
SK/167/2019 Radom 2019-11-05
Pan Mateusz Morawiecki Prezes Rady Ministrów Warszawa
Na podstawie § 2a ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007 r. w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej wnosimy o ustalenie 24 grudnia 2019 dniem wolnym od pracy w urzędach administracji publicznej - w zamian za pracę 7 lub 14 grudnia 2019. W wielu urzędach administracji rządowej nie jest możliwe wcześniejsze zwolnienie pracowników ze świadczenia pracy 24 grudnia 2019, a nawet udzielenie im w tym dniu urlopów wypoczynkowych. Wigilia Świąt Bożego Narodzenia to tradycyjnie w naszej kulturze dzień uroczystych spotkań rodzinnych, co wiąże się również z koniecznością ich właściwego przygotowania. W wielu przypadkach przygotowanie się i udział w uroczystościach może być utrudnione. Pamiętać też trzeba, że 24 grudnia każdego roku to dzień, w którym wizyty interesantów w urzędach są sporadyczne, a na pewno o wiele mniej liczne, niż w innych dniach. Mając na uwadze powyższe, wnosimy, jak na wstępie.
O podjętej decyzji w sprawie prosimy poinformować nas drogą elektroniczną.
10 lis 2019, 14:58
Z kim ww. postulat był konsultowany? Z jakimi pracownikami? Czy naprawdę potrzebna jest kolejna przymusowa pracująca sobota w grudniu, kiedy jest to czas gorączkowych przygotowań do świąt i tak już z napiętym grafikiem. Jeżeli są osoby, które chcą wolną Wigilię - niech skorzystają z przysługującego urlopu. Bez przesady!
12 lis 2019, 20:16
mmmmmd
Z kim ww. postulat był konsultowany? Z jakimi pracownikami? Czy naprawdę potrzebna jest kolejna przymusowa pracująca sobota w grudniu, kiedy jest to czas gorączkowych przygotowań do świąt i tak już z napiętym grafikiem. Jeżeli są osoby, które chcą wolną Wigilię - niech skorzystają z przysługującego urlopu. Bez przesady!
Słusznie można było przynajmniej umieścić ankietę na forum (tzw. próbka losowa).
12 lis 2019, 20:33
Przecież w tę wyznaczoną do odpracowania sobotę także można wziąć urlop. Więc w czym tutaj jest problem.
12 lis 2019, 20:56
Wg mnie jest problem, bo to kolejny raz kombinowanie na siłę - bez uzgodnienia, bo komuś (ale czy większości?) tak wygodniej. W tym roku Wigilia wypada we wtorek. Za chwilę będziemy postulować, żeby poniedziałek również odpracować w kolejną sobotę, bo tak wygodniej (ale czy dla większości?). A absurdalnie - gorzej czasem wziąć urlop w sobotę. Są osoby, które nie mają problemu aby przyjść do pracy w Wigilię a w tym dniu i tak skład osobowy w US jest ograniczany do minimum.
12 lis 2019, 21:09
Ja jestem bardzo zadowolona, że padła taka propozycja. Nie we wszystkich urzędach w Wigilię można bez problemu dostać urlop, zwłaszcza w sytuacji, gdy wszyscy chętnie by się na niego wybrali. A Wigilia to jednak dzień wyjątkowy (przeznaczony dla rodziny, podatników - jak słusznie zauważono - faktycznie w urzędzie wtedy prawie nie ma). Dziękuję za tę inicjatywę.
12 lis 2019, 21:11
Fajna inicjatywa, jestem za odpracowaniem Wigilii, a kto przeciw, niech bierze wolne w sobotę
12 lis 2019, 23:36
megan11
Fajna inicjatywa, jestem za odpracowaniem Wigili, a kto przeciw, nie bierze wolne w sobotę
Można dokładnie to samo napisać o tych co chcą mieć wolną wigilię - niech sobie wezmą urlop. Argumenty, że nie jest to proste mają też zastosowanie do sobót - większość woli mieć je wolne.
Nie lubię takiego uszczęśliwiania na siłę.
13 lis 2019, 05:00
Myślę, że w większości urzędów znacznie łatwiej jest wziąć urlop w sobotę. Jestem jak najbardziej za tym postulatem!
13 lis 2019, 06:54
Zdecydowanie lepiej byłoby tak zrobić z dniem 27.12, bo to piątek zaraz po świętach gdzie większość ludzi będzie chciała brać urlop, bo komu na jeden dzień będzie się chciało przychodzić do pracy.
13 lis 2019, 10:15
Po co się rozdrabniać, zróbmy wolny cały tydzień.
13 lis 2019, 11:04
mmmmmd
Z kim ww. postulat był konsultowany? Z jakimi pracownikami? Czy naprawdę potrzebna jest kolejna przymusowa pracująca sobota w grudniu? Jeżeli są osoby, które chcą wolną Wigilię - niech skorzystają z przysługującego urlopu. Bez przesady!
Erer
Ja jestem bardzo zadowolona, że padła taka propozycja. Nie we wszystkich urzędach w Wigilię można bez problemu dostać urlop, zwłaszcza w sytuacji, gdy wszyscy chętnie by się na niego wybrali. A Wigilia to jednak dzień wyjątkowy (przeznaczony dla rodziny, podatników - jak słusznie zauważono - faktycznie w urzędzie wtedy prawie nie ma). Dziękuję za tę inicjatywę.
mmmmmd
Wg mnie jest problem, bo to kolejny raz kombinowanie na siłę - bez uzgodnienia, bo komuś (ale czy większości?) tak wygodniej. Są osoby, które nie mają problemu aby przyjść do pracy w Wigilię a w tym dniu i tak skład osobowy w US jest ograniczany do minimum.
megan11
Fajna inicjatywa, jestem za odpracowaniem Wigili, a kto przeciw, nie bierze wolne w sobotę
Yfcia
Można dokładnie to samo napisać o tych co chcą mieć wolną wigilię - niech sobie wezmą urlop. Argumenty, że nie jest to proste mają też zastosowanie do sobót - większość woli mieć je wolne. Nie lubię takiego uszczęśliwiania na siłę.
miszmasz
Myślę, że w większości urzędów znacznie łatwiej jest wziąć urlop w sobotę. Jestem jak najbardziej za tym postulatem! :brawa:
Lucinda
zdecydowanie lepiej byłoby tak zrobić z dniem 27.12 bo to piątek zaraz po świętach gdzie większość ludzi będzie chciała brać urlop bo komu na jeden dzień będzie się chciało przychodzić do pracy
Radny - Ty dzielisz skarbowców! Na tych którzy chcą mieć dzień wolny od pracy w Wigilię i na tych, którzy chcą pracować w Wigilię, na tych dla których Wigilia to dzień uroczysty i na tych którzy go olewają.
Tak jak Kaczyński dzieli Polaków. Na tych którzy chcą kręcić lody i na tych, którzy są przeciwni kręceniu lodów. Na pierwszy sort dla których Polska jest ważniejsza od Rosji, Niemiec i Belgii, a stolica to Warszawa i drugi sort dla którego polskość to nienormalność, a stolica to Moskwa, Berlin lub Bruksela.
Ostatnio edytowano 14 lis 2019, 00:04 przez kasowski, łącznie edytowano 1 raz
14 lis 2019, 00:03
Lucinda
Zdecydowanie lepiej byłoby tak zrobić z dniem 27.12, bo to piątek zaraz po świętach gdzie większość ludzi będzie chciała brać urlop, bo komu na jeden dzień będzie się chciało przychodzić do pracy.
27.12 wypada w różne dni tygodnia - w tym akurat w piątek. A wigilia jest ZAWSZE w tym samym dniu - poprzedzającym święta. Proste? Kasowski - super podsumowanie!
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
14 lis 2019, 08:34
Harakiri
A wigilia jest ZAWSZE w tym samym dniu - poprzedzającym święta. Proste?
To może w tym roku (wyjątkowo - albo i nie...) przenieść Wigilię na piątek po Świętach? Może nie wszyscy, bo tradycjonaliści na to oczywiście nie pójdą, ale ci bardziej nowocześni? Tylko wówczas w Święta byłby czas na przygotowanie "Wigilii" i wolne w taką "Wigilię" stałoby się zbędne...