Teraz jest 05 wrz 2025, 13:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 179 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc
Załącznik:
A czy TY już zlożyłeś swoje oświadczenie!.JPG

31 marca mija termin składania oświadczeń majątkowych przez urzędników służby cywilnej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

25 mar 2014, 18:57
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Już się kiedyś oświadczyłem i do dziś jak o tym pomyślę  boje--==

25 mar 2014, 20:38
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
...
15 maja (czwartek) mija termin
do złożenia przez pracowników SC oświadczenia o stanie majątkowym
według stanu na dzień 31 grudnia 2013 r. wraz z załącznikiem
(kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt).

13 maja 2014, 18:34
Zawodowiec

POSTY        3146

Nadir                    

...
15 maja (czwartek) mija termin
do złożenia przez pracowników SC oświadczenia o stanie majątkowym
według stanu na dzień 31 grudnia 2013 r. wraz z załącznikiem
(kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt).

Czasem wymagają też potwierdzenia złożenia np. UPO.

13 maja 2014, 19:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2008, 18:19

POSTY        18
Sprawa "zegarka" przypomniała mi zeszłoroczne zażarte dyskusje w naszym urzędzie w sprawie oświadczeń majątkowych. Niby wszystko jasne, ale diabeł tkwi w szczegółach, bo:
1) czy blaszany garaż kupiony za 9000 zł, przytwierdzony do gruntu, ale w taki sposób, że można go w każdej chwili odkręcić i przenieść,  powinien być wykazany w pozycji "inne nieruchomości",
2) czy blaszany garaż kupiony za 15000 zł, przytwierdzony w wyżej opisany sposób,  powinien być wykazany w pozycji "inne nieruchomości",  czy w pozycji  "rzeczy ruchome o wartości powyżej 10000 zł,
3) czy może ten blaszany garaż bez względu na to za ile kupiony, w ogóle nie powinien być wykazany, bo nie ma na to odpowiedniej pozycji w oświadczeniu,
4) co zrobić, jeśli nasze relacje z małżonkiem są "trudne" np. pół roku temu się wyprowadził/a, ale nie mamy jeszcze rozwodu i to co zgromadził/a na swoim koncie formalnie nadal jest majątkiem wspólnym, ale nie wiemy jaka to kwota,
5) czy trzeba wykazywać, że jest się ubezpieczonym w III filarze, czy wykazywać, że małżonek jest tam ubezpieczony,
6) czy pracownicy (nie urzędnicy), którzy rozwiązali umowę o pracę przed terminem do składania oświadczeń (np. emeryci, którzy często odchodzą w styczniu) mają obowiązek składania oświadczeń,  czy obowiązani są tylko ci, którzy są na stanie zatrudnienia w dniu będącym terminem do składania oświadczeń,
7) czy osoba przyjmująca nasze oświadczenia powinna wydawać jakieś potwierdzenia (u nas jest to tak zorganizowane, że jakby co, to nie jestem w stanie udowodnić, że oświadczenie złożyłem),
8) co zrobić jeśli zorientujemy się, że czegoś nie wykazaliśmy w oświadczeniu, bo przecież nie przewiduje się korekt oświadczeń,
Sam miałem taką sytuację, że wypełniając oświadczenie załapałem, że w poprzednim roku  nie wykazałem nabytego w drodze spadku po dziadku udziału w autku (całkiem o nim zapomniałem, bo jeździł nim mój brat),  wtedy "kolega od niejawnych" poradził mi, by wpisać ten udział w aktualnym oświadczeniu i zaznaczyć, że w poprzednim nie wpisałem z powodu pomyłki i tak zrobiłem, ale czy dobrze?
Jak widać niejasności są, ale co do "zegarka" to wątpliwości nie mam.
Czy w którymś z urzędów są jakieś instrukcje dotyczące wypełniania oświadczeń?
U nas nic nie ma.

27 lis 2014, 21:23
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nadir                    

Załącznik:
A czy TY już zlożyłeś swoje oświadczenie!.jpg

31 marca mija termin składania oświadczeń majątkowych przez urzędników służby cywilnej.

I znowu minął rok...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

26 mar 2015, 21:42
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
15 maja (piątek)
mija termin do złożenia przez pracowników SC oświadczenia o stanie majątkowym

według stanu na dzień 31 grudnia 2014 r. wraz z załącznikiem (kserokopią zeznania podatkowego).

Wzór formularza oświadczenia o stanie majątkowym został określony rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 23 lipca 2003 r. w sprawie określenia wzorów formularzy oświadczeń o prowadzeniu działalności gospodarczej i o stanie majątkowym.

Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę prawnie chronioną i podlegają ochronie przewidzianej dla informacji niejawnych o klauzuli tajności "zastrzeżone" określonej w przepisach o ochronie informacji niejawnych, chyba że osoba, która złożyła oświadczenie, wyraziła pisemną zgodę na ich ujawnienie.
W szczególnie uzasadnionych przypadkach osoba uprawniona do odebrania oświadczenia może je ujawnić pomimo braku zgody składającego oświadczenie.

Oświadczenia pracowników Izby Skarbowej i Urzędów Skarbowych przechowywane są w Izbie Skarbowej.
Oświadczenie przechowuje się przez 6 lat.

Odpowiedzialność za podanie w oświadczeniu nieprawdy lub zatajenie prawdy jest uregulowana w art. 233 § 1 Kodeksu karnego.

11 maja 2015, 08:15
Zawodowiec

POSTY        3146

Nie jestem pewien czy kopia zeznania jest konieczna.
W piśmie zostało bowiem napisane

Art. 8b. ust. 1  Pracownicy izb
skarbowych  będący  pracownikami  służby  cywilnej  są  obowiązani  składać
corocznie,  w  terminie  do  15  maja,  oświadczenie  majątkowe.
 Oświadczenie
składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona

a pismem owym jest USTAWA z dnia 15 stycznia 2015 r. o zmianie ustawy o Służbie Celnej, ustawy o urzędach i izbach skarbowych oraz niektórych innych ustaw - art. 2 pkt 3.

11 maja 2015, 22:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Nadir                    

15 maja (piątek)
mija termin do złożenia przez pracowników SC oświadczenia o stanie majątkowym
według stanu na dzień 31 grudnia 2014 r. wraz z załącznikiem (kserokopią zeznania podatkowego)

Od 1 kwietnia 2015 r. pracownicy służby cywilnej składają oświadczenia majątkowe bez kopii zeznania.

11 maja 2015, 22:24
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Dzięki za sprostowanie  :piwo:
Powieliłem wcześniejszą informację upewniony widokiem osób... kserujących zeznanie do oświadczenia... :)

12 maja 2015, 05:50
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Nadir                    

Dzięki za sprostowanie  :piwo:
Powieliłem wcześniejszą informację upewniony widokiem osób... kserujących zeznanie do oświadczenia... :)

Proszę.
Jak ktoś składał oświadczenie jeszcze w marcu miał obowiązek dołączyć kopię zeznania.

Supersaper podał podstawę prawną, więc tylko przytoczę fragment uzasadnienia tej zmiany, jakie dołączono do ówczesnego projektu:

Zmiana zawarta w art. 2 pkt 3 projektu dotycząca art. 8b ust. 1 ustawy ma charakter porządkujący i odnosi się do kwestii obowiązku składania przez członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach administracji podatkowej oświadczeń o stanie majątkowym oraz wiąże się z zakładaną zmianą pracodawcy dla osób zatrudnionych w urzędach skarbowych oraz z obowiązkiem składania kserokopii zeznania o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Zgodnie ze zmianami wprowadzanymi w ustawie o urzędach i izbach skarbowych w art. 5 w ust. 7b należy wskazać dyrektora izby skarbowej jako uprawnionego do przyjmowania ww. oświadczeń. Zaprojektowana zmiana stanowi również uwzględnienie kierunku transformacji administracji podatkowej. Zgodnie z założeniami modelu docelowego określonego przez Program e-Podatki, podstawowym dokumentem przetwarzanym przez administrację podatkową będzie dokument elektroniczny. Stąd też rezygnacja z obowiązku składania kserokopii zeznania o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym i jego korekt.

Same kopie zeznań pracowników AP to było jakieś 100-130 tys. kartek.
W sumie oświadczenia też mogłyby być składane w formie elektronicznej z podpisem elektronicznym albo profilem zaufanym. Myślę, że to kwestia kilku lat.

12 maja 2015, 06:50
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Okazuje się, że jest wskazane, aby jednak składać oświadczenie wraz z kserokopią zeznania podatkowego. W celu ujednolicenia, ponieważ niektóre osoby złożyły je już przed 1 kwietnia. Za rok ma nie być problemu, bo oświadczenia mają być składane elektronicznie.

Zmiana od 1 kwietnia wynika ze zmiany art. 8b ust. 1.1 ustawy o urzędach i izbach skarbowych.

12 maja 2015, 07:15
Zawodowiec

POSTY        3146

Nadir                    

Okazuje się, że jest wskazane, aby jednak składać oświadczenie wraz z kserokopią zeznania podatkowego. W celu ujednolicenia, ponieważ niektóre osoby złożyły je już przed 1 kwietnia. Za rok ma nie być problemu, bo oświadczenia mają być składane elektronicznie.

Zmiana od 1 kwietnia wynika ze zmiany art. 8b ust. 1.1 ustawy o urzędach i izbach skarbowych.

Pracownicy UKS nadal muszą dołączyć ksero zaznania - jednolitości i prostota przepisów  :wysmiewacz:

12 maja 2015, 15:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2008, 18:19

POSTY        18
Czy pracownik służby cywilnej (nie urzędnik służby) musi złożyć oświadczenie majątkowe wg stanu na dzień 31.12.2014 r., jeśli rozwiązał umowę o pracę z urzędem w 2015 roku, ale przed 15.05.2015 r.   np. 10.01.2015 r., 15.03.2015 r., 30.04.2015 r., 14.05.2015 r.
Moim zdaniem skoro nie jestem urzędnikiem służby cywilnej i rozwiązałem umowę 30.04.2015 r. czyli przed terminem do złożenia oświadczeń, to nie muszę składać oświadczenia wg stanu na 31.12.2014 r.  
Nie znalazłem przepisu, który wprost by o tym mówił w odniesieniu do pracowników służby. Co innego urzędnik, on w przypadku rozwiązania umowy musi złożyć oświadczenie na dzień rozwiązania umowy.
Jeśli nie mam racji , to czy taki pracownik musi złożyć to oświadczenie (wg stanu na 31.12.2014 r.) do dnia rozwiązania umowy, czy może to zrobić np. 15.05.2015 r.
Bardzo proszę o pomoc i pilną odpowiedź osoby zorientowane w temacie.

13 maja 2015, 11:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 179 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona