Właśnie znalazłam na BIP Mazowieckiego urzędu wojewódzkiego instrukcję wypełniania oświadczeń, w której wprost wskazuje się na konieczność doliczania udzielonych pożyczek, więc mam jeszcze prawie cztery miesiące na ustalenie (TYLKO z KIM??) co mam wykazać. http://bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?D;943
16 sty 2013, 19:54
Re: Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc
Witam mam pytanie dotyczące wypełniania treści oświadczenia. Zawarłem związek małżeński i zastanawiam się co powinienem wpisać w pozycji zasoby pieniężne, czy tylko moje oszczędności zgromadzone na moim indywidualnym koncie czy sumę naszych oszczędności z naszych kont + nasze gotówkowe oszczędności. Z góry dziękuję za pomoc
24 lut 2013, 15:59
Nie zapomnij wpisać Żony.
24 lut 2013, 19:26
Dostojewski1
Witam mam pytanie dotyczące wypełniania treści oświadczenia. Zawarłem związek małżeński i zastanawiam się co powinienem wpisać w pozycji zasoby pieniężne, czy tylko moje oszczędności zgromadzone na moim indywidualnym koncie czy sumę naszych oszczędności z naszych kont + nasze gotówkowe oszczędności. Z góry dziękuję za pomoc
Wpisujesz majątek swój odrębny oraz stanowiący małżeńską wspólnotę majątkową (jeżeli nie masz odrębności majątkowej to wpisujesz wszystko. Oświadczenie nie nadaje ci prawa do majątku, który wykażesz ale jest dupochronem przed oskarżeniem, że coś ukryłeś). UWAGA! - w pozycji dotyczącej ciężarów nie zapomnij wpisać teściowej
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
24 lut 2013, 20:33
Dzięki za radę tak planowałem zrobić ale wolałem się upewnić. Przezornego Pan Bóg strzeże
26 lut 2013, 21:58
Jestem USC w Policji i w związku z tym nie mam się kogo poradzić bo w moim urzędzie jestem jedynym cywilem, który musi składać oświadczenia majątkowe. Policjanci mają inną podstawę prawną i inne wzory oświadczeń. Mam pytanie odnośnie do rubryki "inne dodatkowe dane o stanie majątkowym". W instrukcji wypełniania oświadczeń, którą znalazłem na stronie Mazowieckiego UW jest informacja o tym, że należy wykazać wszelkie dochody z wynagrodzenia, renty, emerytury, a także te niepodlegające opodatkowaniu, poza dochodami wykazanymi w innych częściach oświadczenia. W związku z tym zastanawiam się czy w tej rubryce wpisywać również dochody żony (małżeńska wspólność) czy tylko dochody osiągnięte przeze mnie. Uważam, że logiczne byłoby wykazanie jedynie moich dochodów, tym bardziej, że rubrykę podsumowuje zdanie: Z tego tytułu osiągnąłem w roku ubiegłym dochód w wysokości...
11 mar 2013, 09:28
... Urzędniku służby cywilnej, pamiętaj!
Zostały Ci jeszcze tylko 3 dni do złożenia oświadczenia majątkowego...
(Do oświadczeń nie trzeba załączać kserokopii rocznych zeznań podatkowych)
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 mar 2013, 07:19
A ja sobie beztrosko chodzę po tym świecie, myślę, jakiego mazurka upiec, a tu: oświadczenie majątkowe
28 mar 2013, 15:05
Pani w moim urzędzie domaga się ode mnie podania podstawy prawnej złożenia przeze mnie oświadczenia majątkowego. Twierdzi, że obowiązek ten dotyczy wyłącznie wyższych stanowisk urzędniczych. To ja już nic nie rozumiem Podobnie jak Rysio z Klanu jestem jedyna, i do tego z "mundurowych". Sama radość
02 kwi 2013, 10:26
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne, art. 10 ust. 2
Art. 10. 1. Osoby określone w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1–5 i 7–11 są obowiązane do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym. Oświadczenie o stanie majątkowym dotyczy majątku odrębnego oraz objętego małżeńską wspólnością majątkową. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności informacje o posiadanych zasobach pieniężnych, nieruchomościach, udziałach i akcjach w spółkach prawa handlowego, a ponadto o nabytym przez tę osobę albo jej małżonka od Skarbu Państwa, innej państwowej osoby prawnej, jednostek samorządu terytorialnego lub ich związków mieniu, które podlegało zbyciu w drodze przetargu. Oświadczenie to powinno również zawierać dane dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz pełnienia funkcji w spółkach lub spółdzielniach, o których mowa w art. 4. 2. Urzędnicy służby cywilnej zajmujący inne stanowiska niż określone w art. 2 są obowiązani do złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 1.
Z powyższego wynika, że oświadczenia majątkowe składają wszyscy urzędnicy służby cywilnej, nawet ci, którzy nie zajmują "wysokich stanowisk urzędniczych", o których mówi pani z Twojego urzędu.
02 kwi 2013, 12:07
Jarzyna
Pani w moim urzędzie domaga się ode mnie podania podstawy prawnej złożenia przeze mnie oświadczenia majątkowego. Twierdzi, że obowiązek ten dotyczy wyłącznie wyższych stanowisk urzędniczych. To ja już nic nie rozumiem Podobnie jak Rysio z Klanu jestem jedyna, i do tego z "mundurowych". Sama radość
Po pierwsze: niech ta pani sama poczyta przepisy, np. art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.), Po drugie: jeśli uważa, że masz termin do 15 maja, to masz prawo złożyć je w kwietniu, marcu, lutym, a nawet w styczniu, Po trzecie: chyba ta pani nie uważa, że nie masz w ogóle obowiązku składania oświadczenia majątkowego?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
02 kwi 2013, 12:09
Po pierwsze: niech ta pani sama poczyta przepisy, np. art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.)
Nie wiem czy to coś da, niektórym czytanie ze zrozumieniem przychodzi bardzo trudno...
02 kwi 2013, 12:18
Dzięki, Rysio i Nadirze, już się "przepisowo" wytłumaczyłam ze swojej "nadgorliwości W porę, bo chcieli mi oświadczenie odesłać
02 kwi 2013, 12:26
Jutro Zofii. I ostatni dzień składania oświadczeń majątkowych pracowników służby cywilnej.