Czy mogę złożyć oświadczenie o treści "nie wiem"? TW Beata też myślała, że nie, no i się przeliczyła. Teraz wyleci z roboty!!! :brawa:
Gwoli ścisłości: nie TW a OZI.
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 11:55 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
20 mar 2007, 08:07
Jeżeli Lepper załatwi OZI Beatę to ja i parę znajomych oddamy mu głosy. Może ktoś wie, jak złapać kontakt z Lepperem?
Ostatnio edytowano 21 mar 2007, 07:26 przez josephe, łącznie edytowano 1 raz
20 mar 2007, 22:56
Mianowani urzędnicy, co się dzieje z waszymi oświadczeniami lustracyjnymi? Ja otrzymałem informację tel. z URM, że obowiązek taki istnieje z mocy prawa. Planuję takie oświadczenie złożyć. Wolę nie ryzykować.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2007, 06:47 przez wicek, łącznie edytowano 1 raz
12 kwi 2007, 18:55
wicek
Mianowani urzędnicy, co się dzieje z waszymi oświadczeniami lustracyjnymi? Ja otrzymałem informację tel. z URM, że obowiązek taki istnieje z mocy prawa. Planuję takie oświadczenie złożyć. Wolę nie ryzykować.
Nie otrzymałem stosownego zawiadomienia od swojego Dyrektora. Nie mam zatem możliwości. No i ochoty. :dupa:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2007, 06:48 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
12 kwi 2007, 19:02
Może i masz rację. Po co się wychylać. W razie czego wszystko można złożyć na pracodawcę, który nie dopełnił obowiązku. No to nie składam. Jestem kryty. Dzięki za dobrą myśl.
12 kwi 2007, 19:23
Uważaj Wicek, uważaj, bo nie daj Panie znajdzie się Interpretator rodem z IV RP i wywnioskuje z zapisu ustawowego, że brak "powiadomienia" wcale nie zwalniał z obowiązku złożenia oświadczenia... a wtedy Ryba - dupa zbita...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 13 kwi 2007, 06:48 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
12 kwi 2007, 22:28
elsinore
Uważaj Wicek, uważaj, bo nie daj Panie znajdzie się Interpretator rodem z IV RP i wywnioskuje z zapisu ustawowego, że brak "powiadomienia" wcale nie zwalniał z obowiązku złożenia oświadczenia... a wtedy Ryba - dupa zbita...
A ja składam! Nie uważam się za "Interpretatora ...", ale uważam, że takowe "oświadczenie" należy złożyć, bo tak stanowi prawo w tej materii i faktycznie niewiele tutaj może pomóc "brak powiadomienia". Wzywam więc Szanowne Koleżanki i Kolegów "mianowanych' do wypełnienia obywatelskiego obowiązku.
Ostatnio edytowano 15 kwi 2007, 21:14 przez Madagaskar, łącznie edytowano 1 raz
13 kwi 2007, 14:22
GAZETA PRAWNA NR 60 (1930) 2007-03-26 > Praca Administracja ADMINISTRACJA OBOWIĄZKI CZŁONKÓW KORPUSU SŁUŻBY CYWILNEJ Lustracja tylko na kierowniczych stanowiskach
Obowiązek złożenia oświadczeń lustracyjnych mają tylko osoby zajmujące kierownicze stanowiska w korpusie służby cywilnej. Zwolnieni z niego są zatrudnieni na podstawie mianowania.
Zgodnie z ustawą lustracyjną z 18 października 2006 r. obowiązek złożenia oświadczeń lustracyjnych mają między innymi osoby zajmujące kierownicze stanowiska w korpusie służby cywilnej. Zaliczają się do nich dyrektorzy departamentów lub jednostek równorzędnych i ich zastępcy oraz naczelnicy wydziałów lub jednostek równorzędnych.
W środowisku pracowników służby cywilnej pojawiły się jednak wątpliwości co do tego, czy oświadczeń lustracyjnych nie powinni składać również osoby, które są zatrudnione w służbie cywilnej, a nie zajmują kierowniczych stanowisk.
– Artykuł 4 pkt 12 ustawy lustracyjnej stanowi, że oświadczenia muszą złożyć osoby, które są powołane lub mianowane na zajmowane przez siebie stanowiska, m.in. przez premiera – pisze do naszej redakcji jeden z urzędników służby cywilnej.
Dodaje, że zgodnie z nową ustawą o służbie cywilnej to właśnie prezes Rady Ministrów mianuje urzędników tej służby Centrum Informacyjne Rządu uspokaja jednak zaniepokojonych pracowników i wskazuje, że art. 4 pkt 12 ustawy lustracyjnej obejmuje osoby pełniące funkcje publiczne, powołane lub mianowane na określone stanowiska, nie zaś osoby zatrudnione na podstawie mianowania.
– Zgodnie natomiast z ustawą o służbie cywilnej, pracownik tej służby może ubiegać się o uzyskanie mianowania, kierując do szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów zgłoszenie do postępowania kwalifikacyjnego – mówi Elżbieta Lis-Lastra z Centrum Informacyjnego Rządu.
Dodaje, że w związku z tym urzędnicy służby cywilnej nie są objęci obowiązkiem przedłożenia oświadczenia lustracyjnego, gdyż są zatrudnieni na podstawie mianowania, a nie pełniącymi funkcję publiczną mianowanymi przez określony organ.
Wszystkie osoby zajmujące kierownicze stanowiska w służbie cywilnej mają obowiązek złożenia oświadczenia w terminie miesiąca od dnia, w którym zostali poinformowani o tym obowiązku przez ministra spraw wewnętrznych lub kierownika urzędu. Jeżeli tego nie zrobią, to stracą zajmowane przez siebie stanowiska..
Ostatnio edytowano 15 kwi 2007, 21:14 przez alik, łącznie edytowano 1 raz
13 kwi 2007, 17:30
Czyli możemy być spokojni.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2007, 17:36 przez Xi., łącznie edytowano 1 raz
13 kwi 2007, 17:34
alik
GAZETA PRAWNA NR 60 (1930) 2007-03-26 > Praca ... Centrum Informacyjne Rządu uspokaja jednak zaniepokojonych pracowników i wskazuje, że art. 4 pkt 12 ustawy lustracyjnej obejmuje osoby pełniące funkcje publiczne, powołane lub mianowane na określone stanowiska, nie zaś osoby zatrudnione na podstawie mianowania.
– Zgodnie natomiast z ustawą o służbie cywilnej, pracownik tej służby może ubiegać się o uzyskanie mianowania, kierując do szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów zgłoszenie do postępowania kwalifikacyjnego – mówi Elżbieta Lis-Lastra z Centrum Informacyjnego Rządu.
Dodaje, że w związku z tym urzędnicy służby cywilnej nie są objęci obowiązkiem przedłożenia oświadczenia lustracyjnego, gdyż są zatrudnieni na podstawie mianowania, a nie pełniącymi funkcję publiczną mianowanymi przez określony organ.
Xi.
Czyli możemy być spokojni.
Ciekaw jestem czy w takim razie te pełniące funkcję publiczną mianowane przez określony organ osoby pełnią te zaszczytne funkcje społecznie, czy jednak też w wyniku mianowania zostają zatrudnieni na danym stanowisku?
Na razie większy problem mają pracodawcy, którzy powinni przysłać delikwentom oświadczenia do wypełnienia.
Cieszy zdroworozsądkowa interpretacja tych zapisów dokonana przez Centrum Informacyjne Rządu, pytanie tylko czy jest to gremium uprawnione do interpretowania prawa z mocą sprawczą.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 15 kwi 2007, 21:15 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
13 kwi 2007, 18:26
Ja natomiast rozmawiałem telefonicznie z pracownikiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i usłyszałem, że brak jest jednolitej interpretacji. Wysyłanie zawiadomień jest pracochłonne dla tej instytucji może więc dlatego przedstawia się taką wykładnię. Pytanie tylko czy uprawnioną. Żeby się potem nie okazała zgubna dla urzędników a radosna dla innych, którzy tylko na to czekają.
13 kwi 2007, 18:35
A swoją drogą WJAWOR masz rację, zobaczymy co zrobią do 16.04.2007r. nasi praworządni, dumni z nas i dobrze nam życzący pracodawcy.
My mamy czas na zastanowienie do 15.05.2007r.
14 kwi 2007, 01:19
Jak widać, za sprawą delegatów na Zjazd, sprawa lustracji wraca jak pijany po kolejną flaszkę. Pod komunikatem ze zjazdu jest mała dyskusja na ten temat. Bardzo chciałbym wiedzieć, czy WY uważacie, że lustracja w służbach skarbowych jest potrzebna, czy lepiej zacząć budować nowe, a stare rany niech się goją. Mam też drugie pytanie. Z komunikatu wynika, że lustracja (po mętnych wypowiedziach Banasiów o KAS) była jedynym tematem zjazdu. Czy w WASZYM przekonaniu w pracy skarbowca nie ma żadnych innych problemów? Może w dyskusji weźmie udział jakiś delegat. Bardzo chciałbym poznać zdanie głosujących za (i przeciw) tej uchwale.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 01 maja 2007, 22:04 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
01 maja 2007, 13:56
Dla mnie złożenie oświadczenia lustracyjnego nie jest problemem. A co do gojenia starych ran, to przypomina mi to politykę "grubej krechy", która do dziś nam się czkawką odbija. Czytelnikom GW od razu wyjaśniam: nie jestem oszołomem i nie jestem chory z nienawiści.