Nie wiem czy zwróciliscie uwagę, że ostatnia nowelizacja do ustawy o służbie cywilnej skreśliła przepis, że zdanie egzaminu uprawnia do otrzymania świadectwa potwierdzajacego kwalifikacje do pracy na wysokich stanowiskach Dz. U 123, poz 847 z.9 lipca 2007 r. Zmiany wchodzą 23 lipca i może trzeba poczekać aż ten termin minie. Przepis dotyczył wprawdzie tylko tych co dostali mianowanie i mają 5-letni staż pracy ale władze nie chcą mieć chyba wątpliwości.
A poza tym to dopiero powołano Radę Służby Publicznej, której jednym z zadań jest ocena sposobu przeprowadzenia egzaminów do SC.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:56 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
15 lip 2007, 01:06
pawian
Nie wiem czy zwróciliscie uwagę, że ostatnia nowelizacja do ustawy o służbie cywilnej skreśliła przepis, że zdanie egzaminu uprawnia do otrzymania świadectwa potwierdzajacego kwalifikacje do pracy na wysokich stanowiskach Dz. U 123, poz 847 z.9 lipca 2007 r. Zmiany wchodzą 23 lipca i może trzeba poczekać aż ten termin minie. Przepis dotyczył wprawdzie tylko tych co dostali mianowanie i mają 5-letni staż pracy ale władze nie chcą mieć chyba wątpliwości.
A poza tym to dopiero powołano Radę Służby Publicznej, której jednym z zadań jest ocena sposobu przeprowadzenia egzaminów do SC.
Zmiany wchodzą od 24 lipca. Szkoda, że to nam nie pozwolono oszacować czasu potrzebnego na sprawdzenie - zamiast wypelniać dobrowolne ankiety i klaskać po usłyszeniu wiadomości, że najpóźniej do przyszłego piątku będą wyniki - naprawdę wolałabym jeszcze jedno zadanie. Gratulacje dla KSAP za perfekcjonizm w dezinformacji - pokazali taki profesjonalizm!!!
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:56 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
16 lip 2007, 12:52
Najlepsze było to, że nie przygotowali miejsc do siedzenia dla egzaminowanych w czasie przerwy, było parę stolików ale to nic nie dało , kawa droga za 6 zł u barmana, podobna była za 1,5 zł w automacie, który nie działał - same kolejki a na dodatek WC było non-stop zablokowane... I jeszcze jedno "czy mają państwo na ławce czarny długopis, dokument tożsamości, kopertę z imieniem i nazwiskiem, a to nie była koperta tylko koszulka PCV - widocznie nie odróżniała facetka - spikerka koperty od przezroczystych koszulek PCV - gratulacje. <brawo>
____________________________________ Dla zasady nie ma sprawy
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:57 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz
16 lip 2007, 19:28
zenekzenek
Najlepsze było to, że nie przygotowali miejsc do siedzenia dla egzaminowanych w czasie przerwy, było parę stolików ale to nic nie dało , kawa droga za 6 zł u barmana, podobna była za 1,5 zł w automacie, który nie działał - same kolejki a na dodatek WC było non-stop zablokowane... I jeszcze jedno "czy mają państwo na ławce czarny długopis, dokument tożsamości, kopertę z imieniem i nazwiskiem, a to nie była koperta tylko koszulka PCV - widocznie nie odróżniała facetka - spikerka koperty od przezroczystych koszulek PCV - gratulacje. <brawo>
Obawiam się, że co roku był to swoisty "standard" tego egzaminu. Widzę, że przejęcie egzeminu od USC przez KSAP niewiele w nim zmieniło. :angry:
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:58 przez misiek05, łącznie edytowano 1 raz
16 lip 2007, 19:51
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Gratulacje dla KSAP za perfekcjonizm w dezinformacji - pokazali taki profesjonalizm!!! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jeśli już mowa o profesjonalizmie, to nie mogę powstrzymać się od komentarza. Uważam, że ten cały egzamin był jedną wielką kompromitacją dla KSAP. Pytania na teście wiedzy były zupełnie "ni przypiął, ni przyłatał", na zasadzie, co komu w przeddzień egzaminu "wypadło z rękawa". Do pozostałych części również mam moc zastrzeżeń, np. tabelki z testu na inteligencję wymagały mnóstwa obliczeń. Czy to miała być olimpiada matematyczna? To ma być zespół profesjonalistów? To było żenujące, podobnie jak niedoróbki organizacyjne tegoż przedsięwzięcia, że o zamieszaniu z ogłoszeniem wyników nie wspomnę. Nasze pieniądze za egzamin przepadły i jestem ciekawa, ile procent przekroczy wymagany próg?
Mam nadzieję, że ktoś w KSAP-ie poniesie odpowiedzialność za ten cały cyrk.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:58 przez sila, łącznie edytowano 1 raz
16 lip 2007, 20:09
A mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza to, że osoby przystępujące do egzaminu do pzk zdając egzamin muszą, uwaga, zgromadzić całe 33,33% z każdej z czterech części egzaminu. A my biedaczki zdający na urzędników (głównie po to aby zwiększyć swoje wynagrodzenie) musimy wykazać się wiedzą na poziomie 60% z każdej części egzaminu. Czy znacie jeszcze jakiś kraj, w którym wymagania na stanowiska kierownicze są o połowę mniejsze :mur:?
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 13:59 przez doal, łącznie edytowano 1 raz
16 lip 2007, 21:50
Z tego wynika, że kadra kierownicza musi wiedzieć mniej niż jej pracownicy. :brawa: Egzamin był rzeczywiście zbitkiem wszystkiego co się komu przypomniało, ale jak to się miało do zakresu egzaminu??? Były pytania z Kodeksu Pracy, ubezpieczeń, giełd światowych... itp. A z tymi wynikami to po prostu parodia, żeby szkoła, która ma w tym wprawę tak się grzebała...
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 14:00 przez Madziara76, łącznie edytowano 1 raz
17 lip 2007, 06:24
DOAL. Tak, zgadza się, ale suma wszystkich punktów ze wszystkich części musi przekraczać 60%. Czyli tak jak na urzędnika służby cywilnej, z tą tylko różnicą, że tu w każdej części musi przekraczać 60%.
____________________________________ Akacja
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 14:00 przez koksa3, łącznie edytowano 1 raz
17 lip 2007, 10:24
doal
A mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza to, że osoby przystępujące do egzaminu do pzk zdając egzamin muszą, uwaga, zgromadzić całe 33,33% z każdej z czterech części egzaminu. A my biedaczki zdający na urzędników (głównie po to aby zwiększyć swoje wynagrodzenie) musimy wykazać się wiedzą na poziomie 60% z każdej części egzaminu. Czy znacie jeszcze jakiś kraj, w którym wymagania na stanowiska kierownicze są o połowę mniejsze :mur:?
Do PZK trzeba mieć 5 lat doświadczenia, no i jednak zakres tematyczny sprawdzianu wiedzy i umiejętności jest inny.
Ja na razie nie mam i 3 a co mówić 5 lat doświadczenia. W każdym razie mam kumpla ze studiów co już w na uczelni pracował w administracji na pół etatu. Z tego co mówił i do PZK i na UC egzaminy prościzna, więc czym tu się przejmować.
____________________________________ <!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->The grass is always greener on the other side of the fence<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 14:02 przez unlawful, łącznie edytowano 1 raz
17 lip 2007, 11:14
pawian
Dziś telefonicznie uzyskałam w KSAP informację, że w poniedziałek wyniki idą do Premiera i (o zgrozo!) do następnego PIĄTKU zostaną ogłoszone. A więc już na pewno do PZK bez kolejnego egzaminu nie wejdziemy, nie wiem jeszcze jak wygląda nabór do SKARBOWEGO zasobu kadrowego.
Ostatnio edytowano 17 lip 2007, 14:04 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
17 lip 2007, 13:32
Arya, może nie będzie tak żle bo o tym czy urzędnik SC wchodzi do PZK decyduje art. 6 ustawy o PZK. Tu zmieniono (ten sam Dz.U co zmiany do SC) tylko to, że teraz nie trzeba mieć 5-letniego stażu pracy aby być w PZK. Poza tym jak wejdziesz teraz to na 10 lat (zmiana art. 6 ust.2) i to jest cały plus tej sprawy. Poza tym dziwne było aby zdać egzamin na urzędnika SC i otrzymać świadectwo uprawniające do pracy na wysokich stanowiskach państwowych. Z drugiej strony stan prawny po zmianach to dla urzędników SC ni pies ni wydra. Bo wchodzą do PZK ale świadectwa nie mają, a więc co...? Póki co to start do SC jest najlepszym wyjściem --- jesteś w PZK przez 10 lat, PZK wchodzi automatycznie do zasobu skarbowego (taki projekt). Czego chcieć jeszcze więcej?
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 07:01 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
17 lip 2007, 20:44
Czego chcieć jeszcze więcej?
Pozytywnego wyniku!
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 09:59 przez Kasik, łącznie edytowano 1 raz
18 lip 2007, 09:56
"Arya, może nie będzie tak źle".
Pawianku, właśnie brzmienie art. 6 w ustawie PZK budzi moje wątpliwości po skreśleniu w ustawie o SC zapisu o otrzymaniu świadectwa po uzyskaniu mianowania, zresztą nigdzie nie było jego wzoru, widziałam tylko wzór potwierdzający zdanie egzaminu do PZK.
Ale trzeba opanować emocje i poczekać na wyniki - ja już na urlopie będę na luzie śledzić stronę KSAP i własną pocztę - życzę dużo optymizmu (i cierpliwości) wszystkim Kandydatom!!!
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 22:14 przez Arya, łącznie edytowano 1 raz
18 lip 2007, 13:42
Arya
Dziś telefonicznie uzyskałam w KSAP informację, że w poniedziałek wyniki idą do Premiera i (o zgrozo!) do następnego PIĄTKU zostaną ogłoszone. A więc już na pewno do PZK bez kolejnego egzaminu nie wejdziemy, nie wiem jeszcze jak wygląda nabór do SKARBOWEGO zasobu kadrowego.
A ja na moje niewybredne zapytanie KIEDY? otrzymałem dzisiaj meila z KSAP następującej treści:
Szanowni Państwo,
niestety nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć Państwu, kiedy będą ogłoszone wynik :blink: postępowanie kwalifikacyjnego w służbie cywilnej.
Wynika zostaną ogłoszone najszybciej jak to będzie możliwe.
Przepraszamy za niedogodności i dziękujemy za cierpliwość.
Zespół ds. obsługi rekrutacji
Postępowanie kwalifikacyjne w służbie cywilnej Krajowa Szkoła Administracji Publicznej tel. 48 (0) 22 825-12-81 do 89
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 22:15 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz