Kiedyś na oświadczeniu był napis (zastrzeżone po wypełnieniu). Dziś nasze oświadczenia nie mają już tej klauzuli. Czy to oznacza, że dostęp do nich nie podlega żadnym ograniczeniom?
Art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne: Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę prawnie chronioną i podlegają ochronie przewidzianej dla informacji niejawnych o klauzuli tajności „zastrzeżone” określonej w przepisach o ochronie informacji niejawnych, chyba że osoba, która złożyła oświadczenie, wyraziła pisemną zgodę na ich ujawnienie. W szczególnie uzasadnionych przypadkach osoba uprawniona, zgodnie z ust. 4, 5 lub 6, do odebrania oświadczenia może je ujawnić pomimo braku zgody składającego oświadczenie. Oświadczenie przechowuje się przez 6 lat.
Jestem USC, złożyłam oświadczenie do 31. marca, bez kopii zeznania. Dziś przychodiz do mnie gościu od oswiadczeń i mówi, że mam złożyć kopię pita. Pytam na jakiej podstawie. Odpowiada mi, że to takie wewnętrzne podstawy. Mówie, że nie wynika z przepisów, że mam coś takiego złożyć, a on, że mam złożyć, bo NUS też składa. I co ja mam teraz począć, głową muru nie przebiję...?
Obowiązek dołączenia kserokopii zeznania do oświadczenia wynika z art. 8b ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych: Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem – kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
oraz z art. 39 ust. 2b ustawy z dnia 28 września 1991 r. o kontroli skarbowej: Inspektorzy i pracownicy urzędów kontroli skarbowej będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem – kserokopią zeznania o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
08 maja 2012, 22:48
Re: Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc
maro
Obowiązek dołączenia kserokopii zeznania do oświadczenia wynika z art. 8b ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych: Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem – kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
No właśnie maro, pracownicy służby cywilnej mają ten obowiązek, a mamy rozróżnienie na pracowników sc i urzedników sc. WW. przepis odnosi się do pracowników.
09 maja 2012, 06:37
maro
Oświadczenie przechowuje się przez 6 lat.
Takie pytanie może pojawić się na egzaminie na usc..
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
09 maja 2012, 06:59
witam:) czy mogę swoje oświadczenie włożyć w kopertę i takową oddać NUS?
10 maja 2012, 06:49
katarina2009
czy mogę swoje oświadczenie włożyć w kopertę i takową oddać NUS? B)))
A jakiś przepis zabrania?
JUTRO OSTATNI DZIEŃ SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 maja 2012, 06:43
Nadir
katarina2009
czy mogę swoje oświadczenie włożyć w kopertę i takową oddać NUS?
A jakiś przepis zabrania?
A jest jakiś przepis zabraniający otwarcie takiej koperty? Ot tak, w celu ujednolicenia sposobu przechowywania oświadczeń załogi. Bo jakby to wyglądało, że jedne oświadczenia są w kopertach a inne bez.
14 maja 2012, 07:07
rychu
A jest jakiś przepis zabraniający otwarcie takiej koperty? Ot tak, w celu ujednolicenia sposobu przechowywania oświadczeń załogi. Bo jakby to wyglądało, że jedne oświadczenia są w kopertach a inne bez.
Skoro "Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę prawnie chronioną i podlegają ochronie przewidzianej dla informacji niejawnych o klauzuli tajności „zastrzeżone” określonej w przepisach o ochronie informacji niejawne" - to rozumiem, że ustawa z dnia 5 sierpnia 2010r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2010 r. Nr 182 poz. 1228)
14 maja 2012, 07:20
Nadir
rychu
Skoro "Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę prawnie chronioną i podlegają ochronie przewidzianej dla informacji niejawnych o klauzuli tajności „zastrzeżone” określonej w przepisach o ochronie informacji niejawne" - to rozumiem, że ustawa z dnia 5 sierpnia 2010r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. z 2010 r. Nr 182 poz. 1228)
A co ma piernik do wiatraka? Wyjęcie oświadczenia z koperty, przez osobę zajmującą się gromadzeniem ich w us nie jest równoznaczne z naruszeniem powyższych przepisów. Osobę posiadającą odpowiedni certyfikat dostępu do informacji niejawnych. Osoba taka bez mrugnięcia okiem otwiera kopertę i wpina oświadczenie do segregatora, po uprzednim sprawdzeniu czy jest dołączone zeznanie i czy aby nie użyto przestarzałego formularza oświadczenia. A na pytanie dlaczego tak postępuje informuje beznamiętnie, że takie rozwiązanie zostało przyjęte w tut us, a przepisy nie zobowiązują do zachowania specjalnych rygorów przechowywania tych dokumentów w zamkniętych i zaplombowanych kopertach. Na dictum, że pracownik nie życzy sobie żeby jego kopertę otwierano udzielona jest odpowiedź: Ależ oczywiście, jeśli to jest dla p... takie istotne. I już po zamknięciu drzwi słyszalny jest odgłos rozdzieranego papieru. Późniejsza prośba o pokazanie w jakiej formie przechowywane jest oświadczenie, oczywiście poza stroskanym spojrzeniem spotyka się z uprzejmą informacją, że dostęp do tych dokumentów mają jedynie osoby uprawnione z odpowiednim certyfikatem i to jedynie w określonych przepisami okolicznościach. To się nazywa "Paragraf 22". O naruszeniu przepisu można byłoby mówić dopiero gdyby pracownik powziął podejrzenie, że treść jego oświadczenia została ujawniona osobie nieuprawnionej lub w sytuacji nie stanowiącej podstawy do wglądu przez osobę uprawnioną. Powodzenia. A co jeśli osoba nieuprawniona zatrzyma wiedzę na ten temat? I wykorzysta ją w trakcie podejmowania decyzji np. o charakterze personalnym? Udowodnienie związku w takiej sytuacji jest baaaardzo trudne. I wiąże się z otwartą wojną.
14 maja 2012, 09:11
Pakowanie w kopertę dotyczy oświadczeń, które mają być wysłane, ma to na celu zabezpieczenie informacji w trakcie transportu. Nie ma powodu, żeby dokument taki składany w US był szczególnie pakowany.
A tak poza tematem, czy członkowie korpusu s.c. mają nagle taki przyrost majątku, że trzeba coś ukrywać??? Mnie z roku na rok maleje, chociaż akurat w oświadczeniu majątkowym tego nie widać.
14 maja 2012, 09:20
gaagaaz
Pakowanie w kopertę dotyczy oświadczeń, które mają być wysłane, ma to na celu zabezpieczenie informacji w trakcie transportu. Nie ma powodu, żeby dokument taki składany w US był szczególnie pakowany.
Exactly.
gaagaaz
A tak poza tematem, czy członkowie korpusu s.c. mają nagle taki przyrost majątku, że trzeba coś ukrywać?? Mnie z roku na rok maleje, chociaż akurat w oświadczeniu majątkowym tego nie widać.
Niektórzy mogą chcieć ukryć "ubytek" majątku. Niektórym nie pasuje liczenie posiadanych hektarów. Niektórym nie do końca pasuje porównywanie metrażu lokalu mieszkalnego, lub ilości tychże lokali. Udziały w sh i tak wyjdą na zeznaniach. Ale gdzie ile i od kogo pożyczam wolałbym żeby pozostało moją gorzką tajemnicą. No chyba żeby zaszły przesłanki do zbadania mojego oświadczenia, to trudno.
14 maja 2012, 10:45
@ Rychu
Może i TY masz rację. Niedługo będziemy już jechać tylko na pożyczkach, więc po co wkopywać tych, którzy jeszcze mogą komuś pożyczać. Jak ich braknie to będzie .......
14 maja 2012, 11:40
Jeszcze do północy można wysłać oświadczenie majątkowe...
15 maja 2012, 19:58
Zdziwiłam się, gdy mój znajomy Samorządowiec powiedział mi, że w oświadczeniu majątkowym w pozycji dot. zasobów finansowych- zgromadzonych środków pieniężnych, w wykazanej kwocie należy uwzględnić nie tylko te środki zgromadzone na rachunkach bankowych, lokatach czy w domu, ale także środki zgromadzone w ramach ubezpieczenia emerytalnego w III filarze i udzielone osobom trzecim pożyczki, bowiem nie ma tu żadnego znaczenia, że w dniu 31 grudnia osoba składająca oświadczenie nie może tymi środkami rozporządzać. Z tego co twierdzi Znajomy wynika, że skoro w dniu 01.12.2012 r. pożyczyłam rodzicom 10000 zł, to mimo, że mają mi tę kasę zwrócić w lipcu 2013 roku (zatem ja nie będę tymi środkami dysponować w dniu 31.12.2012 roku) to w oświadczeniu mam wpisać jedną kwotę: 10600 zł, będąca sumą tych 10000 zł i kwoty 600 zł, którą zgromadziłam na dzień 31.12.2012 r. na rachunku bankowym, przy czym nie muszę wskazywać, że 10000 zł przechowywane u osoby obcej, a 600 zł na rachunku bankowym. Co o tym myślicie? Czy u was w urzędach są jakieś szczegółowe instrukcje wypełniania oświadczeń
16 sty 2013, 19:26
Ciekawe podejście. Jakoś nie widzę właściwych rubryk w oświadczeniu majątkowym. Jeżeli założyć "racjonalne" działanie normodawcy, to gdyby uznał taką wiedzę za niezbędną, stosowna rubryka byłaby w formularzu. Uzasadnić można wszystko i do wszystkiego wymyślić teorie (czasem nawet przekonujące). Czy nie lepiej czytać wprost, bez doszukiwania się podtekstów?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.