Nie wiem na ile to będzie Tobie pomocne, ale ja odchodząc z urzędu w kwietniu 2014 r. (nie będąc urzędnikiem) musiałem złożyć dwa oświadczenia - za stan na 31 grudnia 2013 r. i na dzień odejścia.
13 maja 2015, 11:25
Re: Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc
Dzięki. Z tego co się zorientowałem w kilku sąsiednich urzędach, to praktyka jest różna, a ja chciałbym wiedzieć jak być powinno. Na pewno nie mieli prawa żądać od ciebie jako pracownika, oświadczenia wg stanu na dzień rozwiązania umowy. Osoby, które "zbierają" oświadczenia często same nie wiedzą jak to powinno być i tak na "wszelki wypadek" wolą mieć więcej niż mniej. Moja sytuacja jest taka, że już nie jestem pracownikiem, rozliczyłem obiegówkę i dostałem świadectwo, a teraz kadry telefonicznie proszą mnie o złożenie oświadczenia (wg stanu na 31.12.2014 r.), a mój kłopot polega na tym, że jestem teraz za granicą i planowałem powrót za dwa tygodnie czyli po 15 maja.
13 maja 2015, 11:47
Mir
Dzięki. Z tego co się zorientowałem w kilku sąsiednich urzędach, to praktyka jest różna, a ja chciałbym wiedzieć jak być powinno. Na pewno nie mieli prawa żądać od ciebie jako pracownika, oświadczenia wg stanu na dzień rozwiązania umowy. Osoby, które "zbierają" oświadczenia często same nie wiedzą jak to powinno być i tak na "wszelki wypadek" wolą mieć więcej niż mniej. Moja sytuacja jest taka, że już nie jestem pracownikiem, rozliczyłem obiegówkę i dostałem świadectwo, a teraz kadry telefonicznie proszą mnie o złożenie oświadczenia (wg stanu na 31.12.2014 r.), a mój kłopot polega na tym, że jestem teraz za granicą i planowałem powrót za dwa tygodnie czyli po 15 maja.
Jeżeli nie jesteś już pracownikiem służby cywilnej to nie ciążą na Tobie obowiązki przypisane ustawą pracownikom SC. Tak samo jak to, że nie ciąży już na Tobie odpowiedzialność dyscyplinarna za naruszenie obowiązków członka korpusu SC, nie podlegasz ocenie okresowej itd.
13 maja 2015, 12:41
Mir
... Moja sytuacja jest taka, że już nie jestem pracownikiem, rozliczyłem obiegówkę i dostałem świadectwo, a teraz kadry telefonicznie proszą mnie o złożenie oświadczenia (wg stanu na 31.12.2014 r.), a mój kłopot polega na tym, że jestem teraz za granicą i planowałem powrót za dwa tygodnie czyli po 15 maja.
Olej to. Przecież cię nie zwolnią
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 maja 2015, 15:27
Załącznik:
A czy TY już zlożyłeś swoje oświadczenie!.jpg
15 maja mija termin do złożenia oświadczeń o stanie majątkowym przez pracowników służby cywilnej. W tym roku kserokopie zeznań podatkowych nie są wymagane.
Podstawa prawna: Art. 8b. 1. ustawy z dnia 21.06.1996 r. o urzędach i izbach skarbowych. Pracownicy izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani składać corocznie, w terminie do 15 maja, oświadczenie majątkowe Tekst jednolity Dz. U. z 2015 r. poz. 578 z dnia 28.04.2015 r.
Poprzednie brzmienie: Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem – kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt.
Ktoś ruszył głową, bo po co komu były te kserokopie zeznań?
Notabene ustawa traci moc z dniem 1.07.2016 r...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 maja 2016, 17:47
Ale od 1.7.16 wchodzi ustawa o administracji podatkowej - DU 2015 poz.1269 ze zm. - i tam dalej jest obowiązek składania oświadczeń majątkowych - art.27
13 maja 2016, 08:42
Przecież ta ustawa w tym kształcie NIGDY nie wejdzie w życie. Albo do tego czasu zostanie opublikowana ustawa o KAS i ją "skasuje", albo - raczej - znowu ją odroczą "o pół roku"
13 maja 2016, 18:36
Mam pytanie. Bardzo proszę o pomoc. Jestem od paru lat urzędnikiem służby cywilnej, więc jak na razie składam swoje oświadczenie majątkowe wg stanu na 31 grudnia danego roku- do 31 marca roku następnego- co wynika z aktualnie obowiązującego art. 10 ust. 1, 2 i 4 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne. ostatnie oświadczenie złożyłem wg stanu na 31.12.2015 roku- do 3.03.2016 r. Tyle, że z dniem 31.05.2016 r. opuściłem stanowisko kierującego komórką w jednym US i od dnia 01.06.2016 jestem p.o. kierownika zupełnie innej komórki w innym US (ta sama Izba). Moje pytanie brzmi- czy powinienem złożyć kolejne oświadczenie majątkowe - na dzień opuszczenia stanowiska tj. na dzień 31.05.2016 r.? Moim zdaniem chyba tak- patrz art. 10 ust. 4 ww. ustawy. Proszę pomóżcie...
____________________________________ "verba volant scripta manent"
22 mar 2017, 10:15
Witam. Temat oświadczeń w nowej odsłonie, dzięki zatwierdzonemu przez p. B. Zbaraszczuka Szefa KAS, dokumentowi z 29.12.2022 r. pt. Zalecenia ws analizy oświadczeń majątkowych składanych przez pracowników oraz funkcjonariuszy dyrektorowi izby administracji skarbowej oraz dyrektorowi KIS. Czy w Państwa Izbach dyrektorzy dokonali zmian w regulaminach składania oświadczeń majątkowych (OM)? Czy wprowadzili instytucję "kontroli formalnej" przy składaniu OM? Czy wskazali osoby upoważnione do tej analizy? Czy OM składają Państwo w otwartych kopertach?... Pytania można mnożyć...
16 sty 2023, 08:47
Tak I juz robi sie szum wśród pracowników bo wróciło "ogladanie" oświadczeń i znów wrócą plotki - o ten tyle zarobił! a wiesz gdzie pracuje jej mąż/jego zona bo tyle zarabia, ale maja duzy dom itp. itd Niestety u nas tak było a że te same osoby sa wyznaczopne do "oglądania" to wróciły obawy...