Teraz jest 05 wrz 2025, 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Odejście z pracy USC 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:32

POSTY        8
Post Odejście z pracy USC
Witam! Jestem urzędnikiem służby cywilnej, jednak obecna sytuacja w mojej firemce na tyle daje mi w kość, że zastanawiam się nad zmianą pracy. Niewykluczone że znalazłabym ciekawą pracę poza służbą i stąd moje pytanie: czy ktoś wie czy USC jest nadawany "dożywotnio", czy też jeśli odejdę z służby cywilnej to w przypadku ewentualnego powrotu w przyszłości koniecznym byłoby ponowne podchodzenie do egzaminu.  Z tego co przypominam sobie słowa Szefa S.C. w dniu mianowania to mówił on, że raz w życiu można być mianowanym USC, jednak nie znajduję potwierdzenia jego słów w przepisach. A może wszyscy USC na tyle kochają swoją pracę, że nie zastanawiają się nad zmianą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

27 maja 2013, 18:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Re: Odejście z pracy USC
juzeeek                    

Witam! Jestem urzędnikiem służby cywilnej, jednak obecna sytuacja w mojej firemce na tyle daje mi w kość, że zastanawiam się nad zmianą pracy. Niewykluczone że znalazłabym ciekawą pracę poza służbą i stąd moje pytanie: czy ktoś wie czy USC jest nadawany "dożywotnio", czy też jeśli odejdę z służby cywilnej to w przypadku ewentualnego powrotu w przyszłości koniecznym byłoby ponowne podchodzenie do egzaminu.  Z tego co przypominam sobie słowa Szefa S.C. w dniu mianowania to mówił on, że raz w życiu można być mianowanym USC, jednak nie znajduję potwierdzenia jego słów w przepisach. A może wszyscy USC na tyle kochają swoją pracę, że nie zastanawiają się nad zmianą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Art. 35 ust. 7, art. 40 pkt 1 i art. 42 ust. 1 ustawy o służbie cywilnej dają odpowiedź.

27 maja 2013, 18:48
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Kuraś1                    

juzeeek                    

Witam! Jestem urzędnikiem służby cywilnej ... czy ktoś wie czy USC jest nadawany "dożywotnio", czy też jeśli odejdę z służby cywilnej to w przypadku ewentualnego powrotu w przyszłości koniecznym byłoby ponowne podchodzenie do egzaminu.

Art. 35 ust. 7, art. 40 pkt 1 i art. 42 ust. 1 ustawy o służbie cywilnej dają odpowiedź.

Poczytajmy przepisy

Art. 35 ust. 7. Ponowne zatrudnienie osoby, która otrzymała wcześniej mianowanie w służbie cywilnej, dokonuje się na podstawie mianowania, z zachowaniem dotychczasowego stopnia służbowego urzędnika służby cywilnej, z zastrzeżeniem art. 70 pkt 1, art. 71 ust. 1 pkt 1 i 3 oraz ust. 7 i art. 114 ust. 1 pkt 6.
Art. 40 O uzyskanie mianowania w służbie cywilnej może ubiegać się osoba, która:
1) jest pracownikiem służby cywilnej;
Art. 42 ust. 1 Pracownik służby cywilnej kieruje do Szefa Służby Cywilnej zgłoszenie do po-stępowania kwalifikacyjnego. Zgłoszenie do postępowania kwalifikacyjnego w danym roku kalendarzowym składa się w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 maja.

Moim zdaniem w twojej sytuacji zastosowanie będzie miał (jeżeli nie zostanie zmieniony) wyłącznie art. 35 ust. 7. Czy twoje ponowne mianowanie będzie dokonane w ramach limitu na dany rok, czy też poza nim, to inna sprawa. Pozostałe cytowane przepisy dotyczą osoby kandydującej do mianowania i tym samym w mojej ocenie nie będą miały zastosowania.
Osobiście nie zetknąłem się z podobnym przypadkiem. Polecam rozmowę telefoniczną z DSC w KPRM. W przeciwieństwie do Szefa SC, to bardzo miłe i raczej kompetentne osoby (o ile w tym bałaganie prawnym ktokolwiek może być kompetentny).

Wszystkiego najlepszego na nowej drodze ....  :piwo:

27 maja 2013, 19:11
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Wg mnie zdaje się tylko raz i za każdym razem winno się być powołanym. Tak wynika z w.w. przepisów. Należy zwrócić jednak uwagę, że bycie usc nie ma żadnego przywileju przy naborach/konkursach. Zawsze udowadniasz swoją konkurencyjność i przydatność od nowa. Oznacza to tyle, że m.in. jeśli dyrektor generalny nie będzie miał kasy na dodatek to zatrudni tańszego kandydata bez dodatku ;). Dotyczy to również przeniesień wewnętrznych.

27 maja 2013, 20:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2013, 13:43

POSTY        9
juzeeek                    

JUUZIU (a raczej JUUZEFO) - trzymam kciuki za dokonanie tej jedynie słusznej zmiany.  :brawa: niech ci nie braknie odwagi, jakiej brakuje tysiącom; wiecznie narzekającym, niczego nie zmieniającym... B)))

28 maja 2013, 18:36
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
RomkuMac  :wub: Szerokiej drogi  :wysmiewacz: Jako jeden z tysięcy POzostaję  :nonono:

28 maja 2013, 19:35
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
oktan                    

RomkuMac  :wub: Szerokiej drogi  :wysmiewacz: Jako jeden z tysięcy POzostaję  :nonono:

Ja też. I na domiar złego - nie narzekam na pracę  :wub:  (na zarobki zresztą też nie).

03 cze 2013, 12:15
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
juzeeek                    

I co u Ciebie słychać dzisiaj?
Odeszłaś? Zostałaś?

Ja wczoraj miałem Srebrny Jubileusz  :blush:
17 stycznia 1990 roku rozpocząłem swoją "karierę" w skarbowości...
I wygląda na to, że chyba już zostanę. Do emerytury :D

18 sty 2015, 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]