Teraz jest 05 wrz 2025, 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Wystąpienie wspólnika ze spółki cywilnej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2013, 19:53

POSTY        8
Post Wystąpienie wspólnika ze spółki cywilnej
Witam! Mam problem ze spółką cywilną, a w zasadzie z wystąpieniem wspólnika (drugi nie zgadza się na rozwiązanie spółki). Wspólnik złożył oświadczenie o wystąpieniu 26.08.2013r. Do dnia dzisiejszego nie złożono dokumentów dot. likwidacji spółki. Faktury z NIP spółki, pracownicy zatrudnieni w spółce, która nie istnieje. Obaj wspólnicy zarejestrowani w CEIDG, kontrakt z NFZ na spółkę. Jak powinni rozliczać się po dacie rozwiązania spółki, co z pracownikami i płaconym podatkiem od pracowników? Jeżeli ktoś ma pomysł proszę o pomoc :)

25 paź 2013, 19:16

REJESTRACJA13 wrz 2013, 18:27

POSTY        18
Post Re: Wystąpienie wspólnika ze spółki cywilnej
Po wystąpieniu jednego z dwóch wspólników spółka cywilna ulega likwidacji z mocy prawa. Myślę, że to podobna sytuacja do śmierci jednego ze wspólników, a o tym jest mnóstwo orzeczeń. Z tą różnicą, że w prawa i obowiązki nie wstąpią spadkobiercy, tylko zostanie dalej ten były wspólnik. Ale jest piątek wieczór, mogę się mylić :)

25 paź 2013, 19:20
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Post Re: wystąpienie wspólnika ze Spółki Cywilnej
Racja, ale co zrobić z wpłatami zaliczek na PIT pracowników? Oficjalnie jeden ze wspólników chce to "bagno" wyprostować, ale w moim US są różne interpretacje. Ze strony Rejestracji wszystko jest proste (tak mi się wydaje), ale reszta?

25 paź 2013, 19:26

POSTY        18
Ale chodzi o nie wpłacone zaliczki za okres działania spółki czy? Nie bardzo rozumiem?
Jeśli tak to chyba dalej odpowiedzialność solidarna, decyzja na pana x i y byłych wspólników spółki Z.

25 paź 2013, 19:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Langsam, langsam…
To że złożył oświadczenie 26 sierpnia  to wcale nie znaczy jeszcze, że z tym dniem spółka przestała istnieć.

Art. 869. Kodeksu cywilnego
§ 1. Jeżeli spółka została zawarta na czas nie oznaczony, każdy wspólnik może z niej wystąpić wypowiadając swój udział na trzy miesiące naprzód na koniec roku obrachunkowego.
§ 2. Z ważnych powodów wspólnik może wypowiedzieć swój udział bez zachowania terminów wypowiedzenia, chociażby spółka była zawarta na czas oznaczony. Zastrzeżenie przeciwne jest nieważne.

Musisz zajrzeć do umowy spółki, a jak tan nic nie będzie o czasie trwania spółki, to spółka trwa jeszcze do końca roku (chyba ze to było wystąpienie z ważnych powodów z § 2).
I za ten okres odpowiadają za wszystko solidarnie.
Jakby co to masz jeszcze art.115 Ordynacji podatkowej.

Ostatnio edytowano 25 paź 2013, 19:43 przez tommy, łącznie edytowano 1 raz

25 paź 2013, 19:40
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Zaliczki płacone na NIP nieistniejącej już spółki. Może nie napisałam, że drugi wspólnik "nie współpracuje" z pierwszym i nie ma możliwości dogadania się co do podziału majątku. Sorry, miałeś rację-piątek wieczór i ciężko już się myśli :wacko:

25 paź 2013, 19:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Ale czemu nieistniejącej ?

Patrz okres "wypowiedzenia" z art. 869. Kodeksu cywilnego.

25 paź 2013, 19:44

POSTY        18
Ano racja :)
Spółki cywilne to ciekawy twór  :zeby:
Tak czy inaczej będą odpowiadać solidarnie.

25 paź 2013, 19:52

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: wystąpienie wspólnika ze Spółki Cywilnej
Seprenia                    

Racja, ale co zrobić z wpłatami zaliczek na PIT pracowników? Oficjalnie jeden ze wspólników chce to "bagno" wyprostować, ale w moim US są różne interpretacje. Ze strony Rejestracji wszystko jest proste (tak mi się wydaje), ale reszta?

I tak wszyscy wiedzą, że nieoficjalnie chodzi o art. 9 par. 3 kks  :dokuczacz:

26 paź 2013, 05:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]