Na weekend podrzucam II część pytań z finansów publicznych [
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
03 cze 2011, 11:54
Re: Gimnastyka umysłu
abcabc
Posłuchajcie, a czy ma ktoś z Was jeszcze jakieś zadania z tabelką albo może pamięta lub ma jakieś materiały co było w tamtym roku na teście z umiejętności.Może coś z doboru słówek, błędów w zdanich ;)
Zadania znalezione na forum Gimanstyka umysłu lub Postępowanie kwalifikacyjne w latach poprzednich 1. talent - uzdolnienie lekarstwo - .............. diagnoza, napój, osmoza, remedium, ?
Nie wiem, czy zadania te mają wszystkie wyrazy do wyboru. Wydaje mi się, że powinno być ich pięć, a zaprezentowane przykłady mają cztery. Ale może ktoś ma coś więcej i uzupełni.
03 cze 2011, 13:17
tolka
abcabc
Posłuchajcie, a czy ma ktoś z Was jeszcze jakieś zadania z tabelką albo może pamięta lub ma jakieś materiały co było w tamtym roku na teście z umiejętności.Może coś z doboru słówek, błędów w zdanich ;)
Zadania znalezione na forum Gimanstyka umysłu lub Postępowanie kwalifikacyjne w latach poprzednich 1. talent - uzdolnienie lekarstwo - .............. diagnoza, napój, osmoza, remedium, ?
Nie wiem, czy zadania te mają wszystkie wyrazy do wyboru. Wydaje mi się, że powinno być ich pięć, a zaprezentowane przykłady mają cztery. Ale może ktoś ma coś więcej i uzupełni. :wub: :wub:
Odpowiedź:
1. remedium
2. myślenie
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
03 cze 2011, 13:35
jolus2005
Znalazłam w swoim bałaganie przedegzaminacyjnym pytania z finansów publicznych więc dołączam plik. Opowiedzi jutro. ABCABC jak będziesz chciała jeszcze to jutro dorzucę resztę Miłej pracy
Ostatnio edytowano 03 cze 2011, 13:52 przez tolka, łącznie edytowano 1 raz
03 cze 2011, 13:36
Kilka analogii:
1. teatr - opera rola -
śpiew, aria, partia, uwertura
2. żubr - jeleń bizon -
antylopa, karibu, gnu, okapi, jak
3. hipoteza - działanie aksjomat -
kierunek, bezruch, dynamika, prawda
4. cyna - cynk mosiądz -
miedź, nikiel, tombak, blacha, brąz
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
03 cze 2011, 13:41
nowa
Kilka analogii:
Typuję
aria, karibu, bezruch, brąz
I co Wy na to?? Te zadania się już gdzieś pojawiały, ale ja nigdy nie wiem jaka powinna być poprawna odpowiedź.
Ostatnio edytowano 03 cze 2011, 14:23 przez tolka, łącznie edytowano 1 raz
03 cze 2011, 14:18
tolka
jolus2005
Znalazłam w swoim bałaganie przedegzaminacyjnym pytania z finansów publicznych więc dołączam plik. Opowiedzi jutro. ABCABC jak będziesz chciała jeszcze to jutro dorzucę resztę Miłej pracy
Naprawdę niezłe Jolus przygotowałaś - niezła jak dla mnie jazda po ustawach Ale takie właśnie lubię
Mam podobnie jak Tolka z wyjatkiem, wg mnie powinno być:
2 - 2 12 - 2 (chociaż tu mam wątpliwość, bo w ustawach które przegladałam jest tylko mowa o sporządaniu sprawozdań do Sejmu) 14 - 1 21 - wydaje mi się że wszystkie odpowiedzi sa błędne
Moje odpowiedzi do zamówień publicznych wrzuconych przez Mambę999 w załączniku
oraz wielkie dla Jolus i Tolki za odpowiedzi do pytań z USC (III częśc)
Fajnie że tak się ożywiło forum oraz dla wszystkich, którzy je tak tworzą w takiej atmosferze, pomimo wiadomo jakiej liczby kandydatów
03 cze 2011, 14:20
Oczywiści,że Budżet J.s.t wykonuje zarząd. Takie proste pytanie.
03 cze 2011, 14:28
ABCABC masz rację z odpowiedzią na pytanie z finansów publicznych zamieszczonych przez Jolus2005: 14.Samorządowy zakład budżetowy: 1. jest jednostką gospodarowania netto, 2. jest jednostką gospodarowania brutto, 3. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa.
Koryguję swoją poprzednią odpowiedź
powinno być 1- Samorządowy zakład budżetowy jest jednostką gospodarowania netto. Natomiast jednostką gospodarowania brutto jest jednostka budżetowa
dla ABCABC. Z pytaniem 12 i 21, co do których mamy wątpliwości - poczekamy na Jolus2005. Jolus sprawdzi odpowiedzi w swoich zapiskach i nam napisze.
03 cze 2011, 17:33
Witam serdecznie, a ma ktoś z Was wypełnione tabelki 4,5,6 z testu z tamtego roku?
Ostatnio edytowano 03 cze 2011, 18:03 przez Toya, łącznie edytowano 1 raz
03 cze 2011, 17:40
ABCABC, Twoje odpowiedzi do pytań z zamówień publicznych ...z wyjątkiem 9-ego
03 cze 2011, 18:26
Mamba999
ABCABC, Twoje odpowiedzi do pytań z zamówień publicznych :brawa: ...z wyjątkiem 9-ego
9-c
03 cze 2011, 19:22
jolus2005
Załącznik:
Pytania finanse publiczne II część_odp..doc
03 cze 2011, 19:50
jolus2005
propozycje odpowiedzi do pytań z finansów publicznych w załączniku
zadanie na dobranoc Tata Anny ma pięcioro dzieci: Si, Sa, Os, Su. Jak ma na imię piąte dziecko?
oraz pytanie które na pewno nurtuje wszystkich
W 2011 roku do postępowania kwalifikacyjnego przystąpi a) 1750 osób b) 1709 osób c) 1850 osób d) 2000 osób