Teraz jest 05 wrz 2025, 13:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Kupione faktury 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Post Re: Kupione faktury
Ależ ja nie mówie, że niemożliwe, ale bardzo, bardzo trudne wobec wystawcy. Nawet wskazałem taką drogę dojścia - od realnego nabywcy, poprzez fikcyjnego nabywcę do wystawcy.
Tylko jeszcze raz napiszę, że musisz na to patrzeć ze strony sprzedawcy (bo tak on się będzie bronił przed sądem).
Nie sztuka zrobić "domiar" (wydać byle jaką decyzję), sztuka to potem obronić przed sądem...

A sprzedawca nie może prowadzić śledztwa i jeśli klient przynosi 10 ORYGINALNYCH paragonów to na jakiej podstawie ma odmówić wystawienia faktury? Znasz taka podstawę prawną? Przecież klient może zgromadzić kilka paragonów i poprosić o jedną fakturę.
Tak on się będzie bronił przed sądem, że on nie może wezwać na przesłuchanie posiadacza karty, bo mu bank nie udzieli takich informacji.

23 wrz 2016, 08:55
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Tommy, ja przyznałam Tobie rację. To prawda, że trzeba patrzeć również na sprawę ze strony sprzedawcy czyli podatnika. Jednocześnie wiele osób płaci gotówką za paliwo, a w takim przypadku trudno nawet kontrolującemu cokolwiek udowodnić, a co dopiero ma powiedzieć sprzedawca. Może on jednak pamiętać swoich klientów, więc to wszystko polega na również jego uczciwości.
A nam zostaje jedynie żmudne zestawienie ilościowo - wartościowe.

23 wrz 2016, 17:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 08:03

POSTY        68
Jest jeszcze kwestia:
- że transakcja z przedsiębiorcą musi zostać udokumentowana fakturą (oczywiście o ile sprzedawca wie o tym, że zakup ma służyć działalności gospodarczej) jeżeli przedsiębiorca przez pół roku otrzymał ze stacji paliw 100 faktur wystawianych na podstawie paragonów to ja przepraszam trudno powiedzieć, że stacja nie wiedziała że to przedsiębiorca.
- ponadto fakturę na podstawie paragonu wystawia się nabywcy, jeżeli na 5 paragonach wystawianych w jednym dniu w ciągu 2 godzin istnieją różne rodzaje płatności w tym 3 różne numery kart to może chyba można się zorientować, że to nie nabywca prosi o fakturę.
- szczytem głupoty (albo bezczelności) było wpisywanie na fakturze wystawianej na podstawie większej ilości paragonów numeru rejestracyjnego pojazdu (pytam jak sprzedawca to zweryfikował).
- przecież tych paragonów przedsiębiorcy nie wyjmowali z koszy tylko były zbierane przez sprzedawcę.
Wszystko zależy od skali jak dla mnie 108 jak najbardziej choć może najpierw powinno się wezwać? (poinformować?) sprzedawcę o konieczności skorygowania takich faktur na 0 i wysłania oszustom. Zakładam że sprzedawca nie wiedział o procederze ale jak się dowie to powinien dążyć do wyeliminowania takich faktur z obrotu, on uwalnia się z odpowiedzialności z art 108 a kontrahenci (oszuści) będą mieli problem.  
A tak z ciekawości uważacie że można skorygować nierzetelną fakturę a jeżeli tak to kiedy przed kontrolą, w trakcie, przed postępowaniem podatkowym czy też można już po wydaniu decyzji?

24 lis 2016, 09:24
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2009, 10:36

POSTY        3
wlomar17                    

- ponadto fakturę na podstawie paragonu wystawia się nabywcy, jeżeli na 5 paragonach wystawianych w jednym dniu w ciągu 2 godzin istnieją różne rodzaje płatności w tym 3 różne numery kart to może chyba można się zorientować, że to nie nabywca prosi o fakturę.
- szczytem głupoty (albo bezczelności) było wpisywanie na fakturze wystawianej na podstawie większej ilości paragonów numeru rejestracyjnego pojazdu (pytam jak sprzedawca to zweryfikował).

Trochę odświeżam, ale chyba warto spojrzeć na temat z innej strony. W argumentach wymienionych zakładasz, że nabywcą jest FPHU Pan Mietek z jednym samochodem i jednym pracownikiem. Sytuacja z tankowaniami na różne pojazdy i różne płatności w krótkim okresie czasu jest zupełnie normalna w dużych firmach i flotą pojazdów.
Sam pracowałem w firmie gdzie w oddziale mieliśmy do dyspozycji ok. 50 pojazdów, prikaz był taki, żeby samochód pozostawiony przez pracownika na parkingu firmowy był w pełni zatankowany i gotowy do następnej jazdy.
Zatem tankowanie odbywało się w momencie powrotu na firmowy parking (w godzinach 14 -19). Każda płatność była z innej karty (karty flotowe, pracownicze, prywatne, czasem gotówka), później i tak było to zbierane do jednej faktury na całą firmę. Czy uważasz, że mimo, kilkudziesięciu tankowań różnych samochodów w ciągu <5 godzin dalej coś jest nie w porządku?

16 lut 2017, 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2