Teraz jest 05 wrz 2025, 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Nie będzie stawki 75% ? 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 14:53

POSTY        155

Ministerstwo Finansów zamierza znieść 75-procentowy podatek z tytułu nieujawnionych źródeł przychodów i stosować do nich skalę podatkową.

Już teraz wiadomo jednak, że likwidacja 75-proc. stawki (art. 30 ust. 1 pkt 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych), jaką objęte są dochody z nieujawnionych źródeł przychodów lub nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach, ma wielu zwolenników.

(…)

Ministerstwo Finansów rozważa zmianę zasady opodatkowania lewych dochodów. Zamiast 75-proc. sankcją chce je opodatkować na zasadach ogólnych, z możliwością korygowania deklaracji po kontroli podatkowej lub skarbowej. Będzie to możliwe, ponieważ decyzje wydawane przez dyrektorów urzędów kontroli skarbowej nie będą już miały charakteru ustalającego, lecz określający. W ten sposób osoba, której skarbówka udowodni posiadanie majątku, z którego nie potrafi się wytłumaczyć, będzie miała 14 dni na złożenie korekty deklaracji PIT. Wtedy zapłaci podatek według obowiązującej w danym roku skali podatkowej razem z odsetkami za zwłokę. – Podatek ten będzie zatem mniej restrykcyjny. Bo nawet jeżeli kontrolowany zapłaci 40 proc. od ujawnionego dochodu, a z odsetkami od zaległości podatkowych, powiedzmy, 50 proc., to i tak będzie to mniej niż dzisiejsze 75 proc. – mówi jeden z wysokich rangą urzędników.

(…)

(Rzeczpospolita/27.11.2007)

Koniec z ukrywaniem dobytku w obrębie najbliższej rodziny. Nowe zasady opodatkowania pozwolą rozliczać majątek także małżonków. Nie jest żadną tajemnicą, że przepisy podatkowe, dotyczące nieujawnionych źródeł przychodów, wymagają zmiany.

Również z tego względu, że tak skomplikowaną materię regulują tylko dwa lakoniczne przepisy. A mianowicie, art. 20 ust. 3 i art. 30 ust. 1 pkt 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT).

(…)

Podatek w obecnym kształcie przysparza też sporo problemów służbom skarbowym przy ustalaniu dochodów małżonków. Zwłaszcza gdy decydują się oni na rozdzielność majątkową albo gdy majątek odrębny stanowi otrzymana przez jednego z małżonków darowizna czy spadek, z którego korzystają wspólnie. To jednak ma się wkrótce zmienić. Jeśli bowiem rozważane propozycje zyskają akceptację kierownictwa ministerstwa, wówczas urząd skarbowy bądź urząd kontroli skarbowej będzie wydawał jedną decyzję dla dwojga małżonków lub jednego z nich, w zależności od tego, czy korzystają ze wspólnego opodatkowania czy też nie. Pomysłodawcy uspokajają – obawiać się powinni tylko przestępcy podatkowi. Służby interesują się tymi, którzy nie wykazują dochodów z działalności gospodarczej, oraz tymi, którzy wyliczają, że różnice między dochodami a ponoszonymi przez nich wydatkami sięgają kilkuset tysięcy złotych. Tymi, którzy notorycznie nie płacą podatków, a inwestują na giełdzie, w nieruchomości, wnoszą olbrzymie wkłady do spółek prawa handlowego albo udzielają pożyczek czy darowizn na dużą skalę. Pozwala im na to art. 7 ustawy o kontroli skarbowej (DzU z 2004 r., nr 8, poz. 65). Zmiana zasad opodatkowania przychodów z nieujawnionych źródeł ma zachęcić podatników do wychodzenia z szarej strefy i płacenia podatków.

(…)

27 lis 2007, 14:44
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164

27 lis 2007, 17:01
Własny awatar

Ministerstwo Finansów zamierza znieść 75-procentowy podatek z tytułu nieujawnionych źródeł przychodów i stosować do nich skalę podatkową.
(…)

To nie cuda. To kpiny  :angry:

27 lis 2007, 17:39
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315
Bracia Skarbowcy! Nie bądźcie tacy!  Zaufajcie Polakom! Wracamy do normalności! By żyło się lepiej! Wszystkim!?

Przecież jeżeli nawet taki Uczciwy od Urodzenia Polak - ukryje przez przypadek jakieś źródło swoich przychodów i nie zapłaci podatku, a gburowaty i u****liwy urzędnik to udowodni i opodatkuje - to i tak ten Uczciwy od Urodzenia Polak zapłaci przecież ODSETKI! A mógłby nie zapłacić tych odsetek gdyby ujawnił te przychody!

O so wam chodzi? Przecież mówili, że są przygotowani do rządzenia!

27 lis 2007, 19:02
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Zaczynają się rządy neoliberałów pod dyktando ich koleżków z wypchanymi hajsem kieszeniami.

27 lis 2007, 19:06
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Czy po likwidacji art. 20 następnym krokiem będzie likwidacja Kokeksu Karnego Skarbowego??? :o

27 lis 2007, 19:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
A może tak ABOLICJA dla tych co się teraz ujawnią? Inaczej trzeba jakieś giełdy wymyślać, n'est-pas monsieur Piskorski?

27 lis 2007, 19:52
Amator

REJESTRACJA08 lis 2006, 17:06

POSTY        18
Czemu to Was tak rusza???, przecież czy opodatkowujemy dochody stawką 19 % czy 75 % to i tak tyle samo zarabiamy. Mi osobiscie jest wszystko jedno.

27 lis 2007, 19:55
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164

Czemu to Was tak rusza???, przecież czy opodatkowujemy dochody stawką 19 % czy 75 % to i tak tyle samo zarabiamy. Mi osobiscie jest wszystko jedno.

Robiłaś/eś kiedyś kontrolę z nieujawnionych źródeł?

27 lis 2007, 19:59
Specjalista

POSTY        315
A mnie nie jest wszystko jedno. Właśnie przez takich ludzi i kolesi co ich chronią mało zarabiamy. Gdyby nikt nie płacił podatków to zarabiałbyś 0 zł. Z Twoich poborów odprowadzona jest każda złotówka należnego podatku.  A taki cwaniak nie zapłaci w ogóle albo wg tej samej skali co Ty. No straszna kara za nieuczciwość.

Blue - chyba nie rozumiesz na czym polega Twoja praca.

27 lis 2007, 20:11
Amator

REJESTRACJA08 lis 2006, 17:06

POSTY        18
Nie jestem zawistna ani zazdrosna i nie ma dla mnie znaczenia, że ktos zapłaci podatek wg tej samej skali co ja albo nie zapłaci wogóle. Wcale nie obwiniam jakichś tam ludzi o to, że mało zarabiam, ponieważ uważam, że każdy jest kowalem swojego losu i jeżeli ktoś jest winny to tylko ja sama, że jeszcze pracuje w urzędzie a nie szukam ambitniejszego i lepiej płatnego zajęcia.

27 lis 2007, 20:30
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Dla mnie to jawna obrona bogaczy. I w tej kwestii  popieram KASIK.  Jeżeli każdy jest kowalem swego losu jak stwierdza BLUE no to za kilofy Bracia skarbowcy i zacznijmy wykuwać nasze zarobki!

27 lis 2007, 21:11
Specjalista

POSTY        315

#  mario33 skomentował (-a):
27/11/2007 o godz. 14:28 |

Pierwszym podatkiem za jakie bierze się rząd Tuska jest … podatek od nieudokumentowanych dochodów. Zamiast karnej stawki 75% ma byc opodatkowany na zasadach ogólnych skali podatkowej. Nie ważne skąd macie kasę, możecie nawet kraść, my Was i tak lubimy, mordy Wy nasze…

27 lis 2007, 21:16
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Zmiana zasad opodatkowania przychodów z nieujawnionych źródeł ma zachęcić podatników do wychodzenia z szarej strefy i płacenia podatków.

(…)

Przepraszam, ale cna czym polega ta "zachęta" do wychodzenia z szarej strefy?
Obecnie oszust ma do wyboru: zapłacić uczciwie (zazwyczaj 19%) lub ryzykować zapłatę 75%.
Będzie miał wybór:
Zapłacić na pewno 19% w terminie lub zapłacić 19% być może w przyszłości. Odsetki podatkowe i tak są mniejsze niż większość kredytów. Ja bym wybrał opcję 2.
A WY którą? Czy mogę zwrócić się do swojego szefa, aby wypłacał mi pieniądze "do ręki" oczywiście bez potrącania podatku? Szansa wpadki jest naprawdę znikoma, a sądząc po kierunkach myślenia w MF żadna.

27 lis 2007, 21:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona