Teraz jest 04 wrz 2025, 02:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Nieujawn. dochody darczyńcy-odpowiedzialn. obdarowanego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2022, 16:19

POSTY        7
Post Nieujawn. dochody darczyńcy-odpowiedzialn. obdarowanego
Załóżmy taką sytuację. w 2017 roku dostałem od mamy darowiznę pieniężną powiedzmy 200 tys zł. Darowiznę zgłosiłem do US w wymaganym terminie razem z potwierdzeniem przelewu i zostałem zwolniony z podatku jako osoba najbliższa. Miesiąc później kupiłem za te pieniądze mieszkanie. US wszczął wobec mamy postępowanie o nieujawnione źródła przychodu odnośnie tej darowizny (skąd miała żeby mi dać). Postępowanie zakończyło się wymierzeniem mamie stawki 75% karnej. Na chwilę obecną mama nie ma żadnego majątku z którego urząd mógł by pobrać ten podatek. Czy wobec zaistniałej sytuacji US może w jakiś sposób próbować ściągnąć ten podatek np obciążając i sprzedając moje mieszkanie (kupione przecież za pieniądze z tej darowizny) za mamy nieujawnione dochody, które mi darowała np hipoteka przymusowa? Czy jest to w ogóle możliwe żebym w jakiś sposób za to odpowiadał jako obdarowany? Przejrzałem już setki forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

21 lip 2022, 13:00
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Nieujawnione dochody darczyńcy a odpowiedzialno obdarowa
Uważam, że skoro mama pomogła Ci kupić mieszkanie, to Ty powinieneś jej pomóc zapłacić ww. podatek. Bo tak mi się wydaje, że to Ty powinieneś ten podatek zapłacić, a nie mama.

04 sie 2022, 10:11
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Madagaskar                    

Uważam, że skoro mama pomogła Ci kupić mieszkanie, to Ty powinieneś jej pomóc zapłacić ww. podatek. Bo tak mi się wydaje, że to Ty powinieneś ten podatek zapłacić, a nie mama.

Mnie interesuje to co mówią przepisy a nie co ktoś uważa. Sytuacja mnie osobiście nie dotyczy ale potrzebuję wiedzieć czy obdarowany odpowiada w jakiś sposób gdy otrzymał darowiznę uznaną w późniejszym czasie za pochodzącą z nieujawnionych dochodów darczyńcy. Bo na zdrowy rozum nie musi znać pochodzenia pieniędzy od kogoś otrzymanych. Obowiązkiem obdarowanego jest jedynie powiadomienie US o otrzymanej darowiźnie i ew. zapłata podatku jeśli kwota otrzymana przekracza limit wolny. Jeśli zatem Pani uważa że to obdarowany powinien zapłacić karny podatek nałożony na darczyńce w wyniku postępowania o nieujawnione dochody w związku z przekazaną darowizną to proszę o podparcie swojego stanowiska konkretnymi przepisami. Dziękuję.

06 sie 2022, 10:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 mar 2020, 21:15

POSTY        76
W jakim wieku jest mama ?
Czy decyzja jest ostateczna czy zostało złożone od niej odwołanie do IAS ?

06 sie 2022, 11:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2019, 09:41

POSTY        48
vaderrrr                    

Załóżmy taką sytuację. w 2017 roku dostałem od mamy darowiznę pieniężną powiedzmy 200 tys zł. Darowiznę zgłosiłem do US w wymaganym terminie razem z potwierdzeniem przelewu i zostałem zwolniony z podatku jako osoba najbliższa. Miesiąc później kupiłem za te pieniądze mieszkanie. US wszczął wobec mamy postępowanie o nieujawnione źródła przychodu odnośnie tej darowizny (skąd miała żeby mi dać). Postępowanie zakończyło się wymierzeniem mamie stawki 75% karnej. Na chwilę obecną mama nie ma żadnego majątku z którego urząd mógł by pobrać ten podatek. Czy wobec zaistniałej sytuacji US może w jakiś sposób próbować ściągnąć ten podatek np obciążając i sprzedając moje mieszkanie (kupione przecież za pieniądze z tej darowizny) za mamy nieujawnione dochody, które mi darowała np hipoteka przymusowa? Czy jest to w ogóle możliwe żebym w jakiś sposób za to odpowiadał jako obdarowany? Przejrzałem już setki forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Decyzja jest na matkę nie na Ciebie. Równie dobrze "Madagaskar" może zapłacić. Olać, zapomnieć?

07 sie 2022, 12:28
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Macieje                    

vaderrrr                    

Decyzja jest na matkę nie na Ciebie. Równie dobrze "Madagaskar" może zapłacić. Olać, zapomnieć?

A jak się ma do tego art 43 Ordynacji Podatkowej?

07 sie 2022, 15:16
Specjalista

POSTY        307
Nie mówię, że powinien, a jedynie że może syn zapłacić za matkę (art. 62b. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej ).

09 sie 2022, 09:42
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Madagaskar                    

Nie mówię, że powinien, a jedynie że może syn zapłacić za matkę (art. 62b. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej ).

Tu się zgadzam, a jak sie ma do tego art 34 Ordynacji podatkowej? tzn w tym konkretnym przypadku założenie hipoteki przymusowej przez US na nieruchomosci syna za nieujawnione dochody matki?

09 sie 2022, 09:57
Specjalista

POSTY        307
To pytanie skieruj do sądu, gdyż wpisu hipoteki przymusowej do księgi wieczystej dokonuje właściwy sąd rejonowy, a nie US.

12 sie 2022, 10:28
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Post Re: Nieujawn. dochody darczyńcy-odpowiedzialn. obdarowanego
Mam jeszcze inne pytanie odnośnie zgłaszania darowizny od osoby z zerowej grupy podatkowej. Mianowicie: Córka dostała od matki w lutym 2021 roku darowiznę 15.000 zł. Darowiznę zgłosiła w terminie do US na SD-Z2. W listopadzie tego samego roku dostała kolejną darowiznę na kwotę 2.000 zł. Czy:

1.Tą kolejną darowiznę (2.000zł) też musi zgłosić do US? Czy może limit wolny wraz z głoszeniem poprzedniej się odnawia jest liczony na nowo i nie musi jej zgłaszać?

2. Czy przy zgłaszaniu tej pierwszej darowizny na SD-Z2 powinna być wpisana kwota 15.000 zł czy 15.000-9637 = 5363zł?

Dziękuję za odpowiedź

28 lis 2022, 15:43
Zaawansowany

REJESTRACJA16 gru 2015, 20:24

POSTY        72
Ciekawa jestem tych rozwiązań odnośnie darowizny od mamy. Chociaż patrząc na różne sprawy nawet w innych tematach i lini orzeczniczej to syn powinien zapłacić. Po pierwsze skoro po latach urzędy przenoszą odp za długi firmy np za czas gdy w obrocie były lewe fv a przecież prezes mógł spr co to była za firma i jakie wystawia fv zatem syn mógł się zainteresować skad mama ma pieniążki na darowiznę. Po drugie syn mógł kombinować załatwić kasę i niby ze darowiznę mama daje aby niby Ok to wyglądało. Skoro ujawniono ze mama nie miała możliwości posiadania tej kasy to i darowizna była nie Ok.
Jak wspomniałeś. To przypuszczenie na podstawie czytania różnych wyroków. Jednak gdyby się sprawdziło ukróciłoby kombinacje. Konsekwencje działań i współuczestnictwa w takim działaniu :)

07 gru 2022, 06:10
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
To że urzędy skarbowe tak robią nie oznacza wcale, że jest to uczciwe. Nikt nie powinien odpowiadać za pochodzenie cudzego majątku. Ktoś mógł dostać darowiznę od najbliższej rodziny z którą na co dzień nie utrzymuje kontaktu. Podobnie można dostać darowiznę od zupełnie obcej osoby, zgłosić do US i zapłacić należny podatek. I w związku z tym obdarowany musi się interesować skąd darczyńca posiadał środki które mu darował? Podobnie rzecz może dotyczyć spadku po najbliższych. Z jakiej racji spadkobierca ma wiedzieć skąd spadkodawca miał majątek który po nim odziedziczył gdy ten żył? Każdy powinien odpowiadać za własne poczynania. W tym i za własne zobowiązania podatkowe. A przyjąć darowiznę czy spadek każdy ma prawo i jego obowiązki powinny się kończyć na ewentualnym zgłoszeniu tego faktu organom podatkowym oraz zapłacie podatku lub skorzystaniu z przysługującego zwolnienia. Jest to ciekawa sytuacja i chciałem wiedzieć jak to wygląda w praktyce i w świetle obowiązujących przepisów :)

09 gru 2022, 15:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]