Teraz jest 05 wrz 2025, 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Darowizny  udzielone na obcym terytorium 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2009, 08:45

POSTY        16
Post Darowizny  udzielone na obcym terytorium
witam  :)
mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z umowami darowizn udzielonych na terytorium obcego państwa (nie należy do UE, blok wschodni) przedłożonymi w trakcie postępowania z art. 20 updof.
Należy zbadać czy kwoty przeznaczone na te darowizny pochodziły ze źródeł opodatkowanych lub wolnych od opodatkowania. Proszę o wskazówki :P

23 paź 2012, 10:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Darowizny  udzielone na obcym terytorium
Po pierwsze jeśli w dacie nabycia darowizny obdarowany był polskim obywatelem lub miał miejsce zamieszkania w Polsce to powinien zapłacić od tego podatek. W przypadku obywateli obcych państw dobrym pomysłem jest sprawdzenie w wydziale ds. cudzoziemców jakie dane tam podawał - możliwe że oświadczył tam, że od dawna mieszka w Polsce.
Z blokiem wschodnim mamy umowy o unikaniu, więc możliwe jest skorzystanie z wymiany informacji (tylko trzeba sprawdzić czy umowa dopuszcza pytanie o inne podatki niż dochodowe).
Poza tym można poprosić podatnika o zaświadczenie z zagranicznego organu podatkowego.

24 paź 2012, 07:15
Amator
Własny awatar

POSTY        16
podatnik nie jest obywatelem polskim, a zaświadczenia się nie doczekam bo on nie ma ochoty współpracować z urzędem  :o

24 paź 2012, 08:21
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
katarina2009                    

podatnik nie jest obywatelem polskim, a zaświadczenia się nie doczekam bo on nie ma ochoty współpracować z urzędem  :o

a miejsce zamieszkania?
Można go wezwać w ramach CS do wyjaśnienia przyczyn niezłożenia SD-3 z tytułu tej darowizny.

24 paź 2012, 08:32
Amator
Własny awatar

POSTY        16
to obywatel Ukrainy, zamieszkuje w Polsce ponoć od 2003 roku, darowizny są w roku 1996-1997, prowadzę postępowanie z zakresu nieujawnionych więc cs odpada muszę sprawdzić umowę o unikaniu opodatkowania

24 paź 2012, 08:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Niestety w umowie z Ukrainą wymiana dotyczy tylko podatków objętych umową. Zresztą za takie stare lata wątpię żeby udzielili informacji. Kiedyś miałem podobną sprawę i urząd ukraiński wydał odmowę zaświadczenia ze względu na odległy okres (po przedawnieniu).

24 paź 2012, 11:11
Amator
Własny awatar

POSTY        16
:) zawodowiec
leon zawodowiec :D

24 paź 2012, 12:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Nie taki zawodowiec, przecież nie musimy mu wierzyć na słowo że taka darowizna była. Powinien pokazać na to jakiś dokument. Jak rozumiem chodzi o większą kwotę, więc powinien coś mieć.
Jak mi kiedyś Wietnamczyk oświadczył, że pieniądze ma ze sprzedaży ziemi w Wietnamie to poprosiłem go o jakiś dokument i złożył umowę notarialną z tłumaczeniem.

25 paź 2012, 07:14
Amator
Własny awatar

POSTY        16
oczywiście złożył mi umowy darowizn w języku rosyjskim, później przetłumaczone na język polski, ale nie mam żadnych dowodów, że ta transakcja miała miejsce to tylko papier, a on wszystko przyjmie...

25 paź 2012, 08:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]