Witam. Jestem na forum nowy, dotychczas nie zabierałem na nim głosu. Przeglądając różne posty widzę wiele merytorycznych odpowiedzi na różne pytania więc postanowiłem spróbować rzucić i moje wątpliwości.
Sprawa wygląda następująco.
Czy jeżeli organ podatkowy prowadzący postępowanie odwoławcze (dyrektor izby celnej), w jego trakcie wystąpił z prośbą do Ministra Finansów, aby ten zwrócił się do włoskiej administracji podatkowej z zapytaniem w kwestii niezgodności w harmonizacji katalogu wyrobów akcyzowych w Polsce i we Włoszech (z niezgodności tej w odwołaniu wywodzę skutki prawne), to czy mogę wystąpić do M.F. powołując się na art. 178 O.P. z prośbą o sporządzenie uwierzytelnionej kopii zapytania, które skierował do administracji włoskiej a dalej przeglądając akta sprawdzić, kiedy z takim zapytaniem się zwrócił etc.
Szukałem w komentarzach i orzecznictwie do O.P. ale nic nie znalazłem odpowiedzi wprost. Wg mnie ogę przyjąć, że obowiązek udostępnienia akt będzie w opisanej sytuacji spoczywa również na M.F., choć to nie on prowadzi postępowanie (wyda decyzję). Jest jednak organem podatkowym a obowiązek udostępniania akt istnieje
w każdym stadium postępowania. Nie widzę więc przesłanek dlaczego nie miałby mieć zastosowania w opisanej sytuacji.
Pozdrawiam,
Arek.
Hn, po przemyśleniach doszedłem jednak do wniosku, że 178 niekoniecznie znajdzie zastosowanie. Dla mnie jako strony postępowania organem podatkowym jest Dyrektor IC. MF nim nie jest. W postępownaiu występuje tylko jako podmiot, do którego zwrócono się o podanie określonych informacji (które staną się dowodem w sprawie).
Sam już nie wiem