Teraz jest 05 wrz 2025, 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Odsetki podatkowe o wartości niższej niż 8,70 zł 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2017, 19:30

POSTY        4
Post Odsetki podatkowe o wartości niższej niż 8,70 zł
Witam.

Trafił mi się przypadek, którego do tej pory nie miałem - tj. dłużnik, któremu na dzień dokonywania zwrotu środków naliczona kwota odsetek za zwłokę (liczonych jak dla zaległości podatkowych), jeszcze przed ewentualnym zaokrągleniem z art. 63 ordynacji podatkowej, wyniosła 8,60 PLN.

Problem bowiem w tym, czy zapisy art. 54 § 1 pkt 5 o.p. należy odnosić do niezaokrąglonej kwoty odsetek, czyli 8,60 PLN, co skutkowałoby w tym przypadku ich nienaliczaniem w ogóle, czy do kwoty zaokrąglonej do pełnych złotych, czyli tutaj 9,00 PLN? Pytanie więc dotyczy tak na prawdę pierwszeństwa stosowania art. 54 § 1 pkt 5 o.p. przed art. 63 o.p., czy też na odwrót - art. 63 o.p. przed art. 54 § 1 pkt 5 o.p.

Czy ktoś znalazł się już w podobnej sytuacji i mógłby doradzić, co począć ewentualnie odesłać do pomocnych orzeczeń lub interpretacji? Niestety komentarze i artykuły dostępne w internecie są dość leciwe i nie wskazują na podstawę prawną wysuwanych wniosków.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

11 kwi 2019, 13:11
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Odsetki podatkowe o wartości niższej niż 8,70 zł
8,60 PLN = 9 PLN, a więc przekracza trzykrotność... (wg mnie oczywiście ).

11 kwi 2019, 14:11
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
http://www.ordynacjapodatkowa.pl/artykul,1679,16941,odsetki-podatkowe-do-870-zl.html                    

Gazeta Podatkowa nr 40 (1497) z dnia 17.05.2018
Odsetki podatkowe do 8,70 zł

Nie uregulowałem w terminie podatku VAT za marzec 2018 r. Odsetki za zwłokę na dzień wpłaty zaległości podatkowej wynoszą 8,60 zł. Czy muszę je zaokrąglić do 9 zł i wpłacić?

NIE. Nie wpłaca się odsetek za zwłokę, których kwota wyliczona z dokładnością co do groszy nie przekracza 8,70 zł na dzień uiszczenia zaległości podatkowej.

Zaległość podatkową reguluje się wraz z odsetkami za zwłokę. Wylicza się je według następującego schematu: kwotę zaległości podatkowej mnoży się przez liczbę dni zwłoki oraz obowiązującą w tym czasie stawkę odsetek, a uzyskany wynik dzieli przez 365. Otrzymaną kwotę zaokrągla się do pełnych złotych. Końcówki kwot wynoszące mniej niż 50 gr pomija się, a wynoszące 50 gr i więcej podwyższa do pełnych złotych. Jeżeli dług istniał w okresach, w których obowiązywały różne stawki odsetkowe, odsetki za zwłokę nalicza się odrębnie za każdy z nich. Zaokrągleniu podlega natomiast suma kwot za poszczególne okresy.

Odsetek za zwłokę nie wpłaca się, jeżeli ich wysokość nie przekracza trzykrotności wartości opłaty pobieranej przez Pocztę Polską S.A. za traktowanie przesyłki listowej jako poleconej. Przewiduje to art. 54 § 1 pkt 5 Ordynacji podatkowej. Wspomniana opłata pocztowa wynosi 2,90 zł. Stanowi ona element składowy ceny listu poleconego w obrocie krajowym wynoszącej od 5,20 zł do 14,50 zł (zgodnie z "Cennikiem usług powszechnych w obrocie krajowym i zagranicznym" Poczty Polskiej S.A. obowiązującym od 1 kwietnia 2018 r.). Wpłacie nie podlegają więc odsetki podatkowe nieprzekraczające 8,70 zł (3 × 2,90 zł). Przyjmuje się, że chodzi o kwotę przed zaokrągleniem do pełnych złotych, czyli ustaloną z dokładnością co do groszy. Takie zwolnienie obowiązuje bez względu na to, jaką stawkę zastosowano do ustalenia odsetek podatkowych: podstawową, obniżoną czy podwyższoną.

11 kwi 2019, 22:39
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2017, 19:30

POSTY        4
Dziękuję za wklejenie tego znanego mi już wcześniej artykułu, lecz jak już wcześniej napisałem, niestety komentarze i artykuły dostępne w internecie nie wskazują na podstawę prawną wysuwanych wniosków. Sęk w tym, na jakiej podstawie "przyjmuje się" tą weryfikację wysokości odsetek przed ich zaokrągleniem pod kątem art. 54 § 1 pkt 5 o.p.

12 kwi 2019, 10:01
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
W komentarzach do art. 63 OP " L.Etel twierdzi, że najpierw ustala się wysokość odsetek, a gdy odsetki nie przekraczają trzykrotności... (przed zaokrągleniem) to się one nie należą, gdyż nie można zaokrąglać czegoś, czego nie ma. Przyznam, że mnie to przekonuje i wg takiego rozumowania art. 54 "ma pierwszeństwo" przed art. 63 OP.
Ale wg mądrzejszych 8,60 = tylko 8,60 !

12 kwi 2019, 11:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]