Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Co robicie z aktualizacją NIP-3 od emigrantów? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Misiu, w tej sprawie było chyba jakieś pismo MF. O ile dobrze pamiętam osoba wyjeżdżająca za granicę, gdzie będzie miała miejsce zamieszkania, składa aktualizację na zgłoszeniu NIP-3 podając adres zagraniczny. NIP-3 składa się w USie właściwym dla jego ostatniego miejsca zamieszkania przed wyjazdem. Dobrze jest, aby taki delikwent podał również adres zameldowania w Polsce. Problem w tym, że przeważnie tego nie czynią, nie ustanawiają pełnomocnika i wtedy farewell miss Iza, farewell... :dupa:

Ostatnio edytowano 23 lut 2007, 19:12 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

23 lut 2007, 19:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
no tak - złożył aktualizację NIP-3 z adresem za granicą. Złożył zeznanie (przesłał) - należało je poprawić (zawieralo błędy) , wysłaliśmy pisemko za granicę na wskazany adres zamieszkania - i o dziwo przyszlo że taki ktos tam nie mieszka....

24 lut 2007, 10:16
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

Wiem, że było pismo z MF, ale nie wyjaśniało do końca, co robić z tym NIP-3. Trzymać w aktach, czy wysłać do III US W-wa-Śródmieście...

Misiu, dla mnie było zrozumiałe, że nanieść zmiany w POLTAXie i wpiąć do akt. Oj jakiś zaspany jesteś tej zimy, Misiu.  :czytaj: III US W-wa Śr. rejestruje chyba tylko osoby zagraniczne, które nie mają miejsca zamieszkania w Polsce. A ci nasi emigranci to nie są osoby zagraniczne.

Ostatnio edytowano 25 lut 2007, 22:53 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

24 lut 2007, 18:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2006, 23:32

POSTY        33
Czy można prosić o to pismo z MF, ewentualnie sygnature i datę?

24 lut 2007, 23:56

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Czy wszystko jest takie jasne, też nie mam przekonania.
( no i raczej mamy teraz pojęcia rezydenta/nierezydenta a nie osób zagranicznych )

Właściwość co do podatku należnego za dany rok po zmianie miejsca zamieszkania jest niby prosta:
US właściwy ze wzgledu na ostatni dzień zamieszkania w RP. Czy to się wprost przekłada na obowiązki nipowskie ?

W ustawie o NIPach mamy:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 9. 1. Podatnicy mają obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przez dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego do właściwego naczelnika urzędu skarbowego określonego w art. 4...

Art. 4. W sprawach określonych w art. 3 właściwymi naczelnikami urzędów skarbowych są:
...
3)  dla pozostałych podatników:
a)    będących podatnikami podatku dochodowego - naczelnik urzędu skarbowego właściwy w sprawach tego podatku,
b)    niebędących podatnikami podatku dochodowego - naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę podatnika, a jeżeli podatnik nie ma miejsca zamieszkania lub siedziby w Polsce - naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego Warszawa Śródmieście;<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

( nie pamiętam czy w ustawie o NIP poprawili na III US )

I teraz pytanie czy nasz podatnik po wyjeździe wysyłając NIPa jest czy nie podatnikiem podatku dochodowego. Podejrzewam, że może być jednak kilka możliwości.

A możemy też mieć przypadek:
wyjeżdża, a nie likwiduje działalności gospodarczej - wtedy wyznaczony w województwie NUS ( wg miejsca prowadznia dg )  par. 5/1 rozp. o właściwości
wyjechał, ale uzyskuje inne dochody za pośrednictwem płatnika NUS "wojewódzki" ( wg siedziby płatnika ) par. 5/2
no i mamy par. 10 jeśli nie możemy skumać to do III US W-wa Śródm. niech oni się martwią.

Nie wiem jak te wszystkie regulacje mają się do siebie, ale:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Możemy mieć rolnika z nadanym NIPem, który wyjechał uprawiać pola do Maroka - czy nie łapie się na art. 4 pkt 3 ppkt b)  :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 25 lut 2007, 23:19 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

25 lut 2007, 23:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
Czy adres zagraniczny w Poltax nanosicie jako zwykły RAD, czy też wpisujecie w uwagach.
Chciałbym to ustalić bo różnie to jest robione.

06 gru 2007, 17:37
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

A ja mam pytanie techniczne?
Czy adres zagraniczny w Poltax nanosicie jako zwykły RAD, czy też wpisujecie w uwagach.
Chciałbym to ustalić bo różnie to jest robione.

Tylko jako RAD. Z autopsji wiem, że rubryki UWAGI nie czyta w urzędzie nikt poza ewidencją.

06 gru 2007, 17:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

Misiu, w tej sprawie było chyba jakieś pismo MF. O ile dobrze pamiętam osoba wyjeżdżająca za granicę, gdzie będzie miała miejsce zamieszkania, składa aktualizację na zgłoszeniu NIP-3 podając adres zagraniczny. NIP-3 składa się w USie właściwym dla jego ostatniego miejsca zamieszkania przed wyjazdem. Dobrze jest, aby taki delikwent podał również adres zameldowania w Polsce. Problem w tym, że przeważnie tego nie czynią, nie ustanawiają pełnomocnika i wtedy farewell miss Iza, farewell... :dupa:

TAXSATOR podaj proszę podstawę prawną: "NIP-3 składa się w USie właściwym dla jego ostatniego miejsca zamieszkania przed wyjazdem."  Nie znalazłem tego w ustawie o NIP-ach

06 gru 2007, 18:27
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

<!--quoteo(post=6007:date=23. 02. 2007 g. 19:11:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 23. 02. 2007 g. 19:11) [snapback]6007[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

TAXSATOR podaj proszę podstawę prawną: "NIP-3 składa się w USie właściwym dla jego ostatniego miejsca zamieszkania przed wyjazdem."  Nie znalazłem tego w ustawie o NIP-ach
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
I nie znajdziesz dopóty, dopóki nie zaczniesz czytać pism MF które stanowią prawo ponad ustawami.
Taxator podał podstawę prawną: "było chyba jakieś pismo MF". Zapomniał tylko doprecyzować szczegóły. Powinno być "było chyba jakieś głupawe  pismo MF" sygn AP1-0683-7-MG/06/1725  z 3?.03.2006 r.
:zygi:
Jak tak sobie je czytam to wychodzi że dotyczy ono właściwości w roku wyjazdu za granice a od następnego moze jednak do "dwójki"???  <_<

Ostatnio edytowano 07 gru 2007, 09:53 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

07 gru 2007, 09:47
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
Ciekawa jestem na jakiej podstawie wymagane jest aktualizowanie adresu zamieszkania na zagraniczny przez wszystkich ludzi opuszczających nasz kraj. To jest ewidencja podatników, a nie ewidencja ludności. Znakomita część tych co wyjeżdżają to są BYLI podatnicy i wyjeżdżają najczęściej za pracą, a w momencie wyjazdu nie mają statusu popdatnika, więc jako tacy nie podlegają obowiazkom z ustawy o NIP. Właściwość DUS dla aktualizacji NIP dla podatników, taka jak dla zeznania jest według mnie oczywistą nadinterpretacją, niezgodną z zapisami ustawy.

07 gru 2007, 11:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
I właśnie o takie spostrzeżenia mi chodziło.

07 gru 2007, 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona