Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Nadpłata po nowelizacji 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Post Nadpłata po nowelizacji
Witam. Może ktoś z przerabiał temat nadpłat po nowelizacji od 01.01.2016 r. Mam taki oto problem:
Stan faktyczny:
- podatnik VAT w deklaracji wykazał zobowiązanie w kwocie 100 (wpłacił zobowiązanie),
- podatnik składa korektę tej deklaracji i wykazuje zwrot w kwocie 200,
- korekta deklaracji jest złożona wraz z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty w kwocie 300,
- US stwierdza, że korekta jest merytorycznie prawidłowa, podatnik nie skoryguje treści wniosku o stwierdzenie nadpłaty.
Nie potrafię wyjść z zapętlenia. Muszę odmówić stwierdzenia nadpłaty w kwocie 300, gdyż zwrot nie jest nadpłatą. Wydam decyzję na podstawie 75 par. 4a Ordynacji podatkowej? Wniosek jest niezasadny w części kwoty 200. Mogę odmówić stwierdzenia nadpłaty, nie mogę określić kwoty zwrotu, gdyż przepis stanowi tylko o kwocie zobowiązania. Jednocześnie mam art. 81b par. 2a Ordynacji. Jeśli się do niego zastosuję, to brak było podstaw do stwierdzenia nadpłaty, gdyż wracam do deklaracji pierwotnej.
Przepisy:
[75 § 4a.W decyzji stwierdzającej nadpłatę organ podatkowy określa wysokość zobowiązania podatkowego w prawidłowej wysokości w takim zakresie, w jakim powstanie nadpłaty jest związane ze zmianą wysokości zobowiązania podatkowego. W zakresie, w jakim wniosek jest niezasadny, organ odmawia stwierdzenia nadpłaty.
81b § 2.Korekta złożona w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1, nie wywołuje skutków prawnych. Organ podatkowy zawiadamia pisemnie składającego korektę o jej bezskuteczności.
§ 2a.Korekta złożona wraz z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty nie wywołuje skutków prawnych w razie odmowy stwierdzenia nadpłaty w całości lub w części oraz w razie umorzenia postępowania w związku z wycofaniem wniosku. W uzasadnieniu wydanej decyzji organ podatkowy wskazuje bezskuteczność takiej korekty

Celowo nie podaję opracowanego wyjścia z tej sytuacji, aby niczego nie sugerować.

16 lut 2016, 17:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Post Re: Nadpłata po nowelizacji
Grisza, podaj wyjście.

Jak piszesz prośbę o opinię do radcy prawnego, to musisz podać własne stanowisko, a jak podatnik prosi o wydanie interpretacji, to również musi podać własne stanowisko.

Dlaczego chcesz, aby wszystko rozwiązywać za Ciebie?

16 lut 2016, 19:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Nie odmawiał nikt nadpłaty w 2016 r.?

17 lut 2016, 23:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 lut 2016, 12:54

POSTY        7
Proszę o pomoc. Dot. to nadpłaty w godp.odp. komunalnymi. Mam podatnika, który zmarł w 2015, wcześniej wpłacił za cały rok z góry, a związku ze śmiercią zrobiono mu odpis i pozostaje nadpłata w wysokości 77,00 zł.
Wiem, że od nadpłat powyżej 23,20 należy liczyć odsetki.
Jak mam znaleźć jego spadkobiercę, żeby mu oddać pieniądze? Powinien mi dostarczyć jakiś akt notarialny że nabył spadek? Muszę wydać decyzję?

Bardzo proszę o pomoc. Przejęłam niedawno te odpady i nie wiem, co robić w takiej problematycznej sytuacji.

24 lut 2016, 11:33
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Emiliac                    

Proszę o pomoc. Dot. to nadpłaty w godp.odp. komunalnymi. Mam podatnika, który zmarł w 2015, wcześniej wpłacił za cały rok z góry, a związku ze śmiercią zrobiono mu odpis i pozostaje nadpłata w wysokości 77,00 zł.
Jak mam znaleźć jego spadkobiercę, żeby mu oddać pieniądze? Powinien mi dostarczyć jakiś akt notarialny że nabył spadek? Muszę wydać decyzję?

Bardzo proszę o pomoc. Przejęłam niedawno te odpady i nie wiem, co robić w takiej problematycznej sytuacji.

Podpinam się pod ten post :) Też poszukuję takich informacji.
I mam pytanie takie:
na koniec roku 2015 miałam ponad 100 nadpłat. Po czym w styczniu, po naliczeniu nowego podatku, większość nadpłat zaliczyła mi się od razu na bieżący podatek.
1. Czy na koniec 2015 powinnam dla wszystkich 100 nadpłat wydać jakieś pismo?
2. Teraz zostały mi nadpłaty, które są do zwrotu. Jakie pismo powinnam wystawić?

Ostatnio edytowano 25 lut 2016, 14:49 przez evelaina, łącznie edytowano 1 raz

25 lut 2016, 14:25
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Emiliac                    

Ordynacja podatkowa co do zasady nie obliguje organ podatkowy do poszukiwania spadkobierców.

Spadkobiercy muszą złożyć postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku bądź zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia. Zgodnie z uchyleniem art. 104 OP, od 01.01.2016 r.  spadkobiercy nie muszą już składać zgodnego oświadczenie woli wszystkich spadkobierców dotyczącego podziału należności (nadpłaty).

Wystarczające będzie zatem złożenie przez jednego ze spadkobierców w/w dokumentu.
Oczywiście nadal zwrot nadpłaty dokonywany będzie proporcjonalnie do udziału spadkowego wnioskodawcy określonego prawomocnym postanowieniem sądu bądź aktem poświadczenia dziedziczenia. Sam zwrot nadpłaty będzie zatem czynnością materialno-techniczną bez wydawania aktu administracyjnego.

26 lut 2016, 15:50
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
evelaina                    

Emiliac                    

Podpinam się pod ten post :) Też poszukuję takich informacji.
I mam pytanie takie:
na koniec roku 2015 miałam ponad 100 nadpłat. Po czym w styczniu, po naliczeniu nowego podatku, większość nadpłat zaliczyła mi się od razu na bieżący podatek.
1. Czy na koniec 2015 powinnam dla wszystkich 100 nadpłat wydać jakieś pismo?
2. Teraz zostały mi nadpłaty, które są do zwrotu. Jakie pismo powinnam wystawić?

Również mam podobna sytuacje, widnieją mi nadpłaty na wyzerowanych kontach śmieciowych. Już myślałam, żeby tym co mają nieruchomość i płacą podatki przelać na konto podatkowe na bieżące zobowiązania. Ale pozostaje i tak mi duża część osób u których te drobne nadpłaty wiszą i nie mam kontaktu z tymi podatnikami.
Na jednym szkoleniu nam mówili,że do każdej nadpłaty powinno się decyzję wydać i zrobić zwrot, ale nie mam rachunku bankowego od tych podatników.
Niedawno zaczęłam pracę i moja poprzedniczka zostawiała te nadpłaty, z racji tego, że do 11,60 z automatu były zaliczane na przyszłe zobowiązania, ale wg nowelizacji każdą trzeba oddać. Jak u was to wygląda ?

03 mar 2016, 09:00
Znawca

POSTY        198
Właśnie mam ten sam problem. Nie wiem co zrobić z tymi nadpłatami :( A na śmieci mam mała część, którą mogę przekazać.

03 mar 2016, 09:21
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
evelaina                    

Właśnie mam ten sam problem. Nie wiem co zrobić z tymi nadpłatami :( A na śmieci mam mała część, którą mogę przekazać.

A wydajesz jakąś decyzję w zawiązku z tymi nadpłatami?
Wiszą mi takie drobne kwoty, nawet grosze i co mam z tym zrobić   :glare:  U nas w podatkach też jeszcze nic z takimi nadpłatami nie robią, ale powinniśmy się za to zabrać, tylko jak?

03 mar 2016, 10:37
Znawca

POSTY        198
Na te nadpłaty, które można przeksięgować na opłatę, to pewnie wydam jakieś postanowienie, chociaż nie wiem na pewno czy tak można  boje--==  A te co trzeba zwrócić, na razie będą sobie wisieć, bo nie wiem jak do nich podejść  :(

04 mar 2016, 14:24
Znawca

POSTY        198
Bardzo proszę o podpowiedź w sprawie tych nieszczęsnych nadpłat. Czy jeśli wiszą mi nadpłaty, np. po sprzedaży nieruchomości itp., to co w tym przypadku zrobić? Czy muszę pisać dla każdej decyzję o stwierdzeniu nadpłaty? Czy w inny sposób informować podatnika, że jest taka nadpłata? Czy nikt nie zajmuje się nadpłatami w podatkach?

25 maja 2016, 08:08
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Też dalej wiszą mi nadpłaty, ścigam ludzi aby wypełniali wnioski o zwrot, ale niektórym chyba nie zależy na pieniądzach. Nie wiem jak zrobić zwrot z urzędu, przede wszystkim skąd wziąć rachunek bankowy podatnika.

31 maja 2016, 09:56
Znawca

POSTY        198
Emiliac                    

Też dalej wiszą mi nadpłaty, ścigam ludzi aby wypełniali wnioski o zwrot, ale niektórym chyba nie zależy na pieniądzach. Nie wiem jak zrobić zwrot z urzędu, przede wszystkim skąd wziąć rachunek bankowy podatnika.

No właśnie ja też nie wiem jak zrobić. JEśli ktoś nie musi posiadać rachunku bankowego, to zwraca się przekazem pocztowym. Nie wymagany jest rachunek. Tylko wtedy potrąca się koszty takiego przekazu. Ale czy się wydaje jakiś konkretny dokument, to nie wiem :( Coś pani od szkolenia jak ostatnio rozmawiałam wspominała o stwierdzeniu nadpłaty, ale nie wyjaśniła do końca co i jak. I dalej się z tym bujam :/

02 cze 2016, 08:24
Znawca

POSTY        198
Czy ktoś już zwracał w tym roku te nieszczęsne nadpłaty? Pomóżcie, bo nie bardzo wiem od czego zacząć. Czy jeśli stwierdzam że podatnicy mają nadpłatę, bo wynika ona np. ze sprzedania ziemi, ulgi itp., to czy muszę najpierw wysłać do nich postanowienie o stwierdzeniu nadpłaty?
Sytuacja następująca: podatnik ma nadpłatę 100 zł bo sprzedał ziemię. Nie mogę tej nadpłaty na nic zaliczyć, brak bieżących zobow., przyszłych nie będzie, zaległości też brak. I co teraz?
Na pewno ktoś już miał do czynienia z nadpłatami, pomóżcie pliss :)

23 cze 2016, 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona