Witam i proszę o pomoc. Wpłynął wniosek o rozłożenie na raty zwrotu ulgi za zakup kasy fiskalnej (Podatniczka nie spełniła warunków i po likwidacji działalności musi zwrócić ulgę). Czy można w tym przypadku zastosować art. 67a Ordynacji podatkowej (czy mżna potraktować tą ulgę jako podatek).
05 maja 2015, 15:28
Re: Rozłożenie na raty zwrotu ulgi za kasę fiskalną
Swego czasu ulgę tą traktowano jako coś co nie mieści się w OP, więc spokojnie można by umorzyć postępowanie w sprawie rat. Nawet kiedyś wytyk taki dostałem za zastosowanie ulgi. Ale to było parę lat temu. Teraz niektórzy twierdzą że jednak podchodzi to to pod OP jako niepodatkowe należności budżetu państwa.
05 maja 2015, 18:40
Uważam, że i w tym przypadku można zastosować art. 67a Op. Wg mnie pozwala na to analiza przep. Op ( art. 2.1 pkt 1 i 4, art. 3 pkt 3 i 6 a przede wszystkim art. 6 i pomocniczo np. art. 52.1 pkt 3 ) oraz właśnie art. 111 ust. 4 i 6 ustawy VAT, w którym się mówi że (...) mogą odliczyć od tego podatku kwote wydatkowaną na zakup każdej z kas. Jest to jednak tylko moje prywatne zdanie i dotychczas nie było takiej sprawy.
06 maja 2015, 10:44
Cziba7410
Witam i proszę o pomoc. Wpłynął wniosek o rozłożenie na raty zwrotu ulgi za zakup kasy fiskalnej (Podatniczka nie spełniła warunków i po likwidacji działalności musi zwrócić ulgę). Czy można w tym przypadku zastosować art. 67a Ordynacji podatkowej (czy mżna potraktować tą ulgę jako podatek).
Moim zdaniem ten przepis nie będzie miał zastosowania.
czere?nia
Swego czasu ulgę tą traktowano jako coś co nie mieści się w OP, więc spokojnie można by umorzyć postępowanie w sprawie rat.
Bardziej art. 165a Op.
06 maja 2015, 15:58
A więc albo 67a albo 165a Op (fakt - żadne umorzenie, chyba że podatnik ureguluje tę kwotę ).
07 maja 2015, 10:54
Dziękuję za podpowiedzi i myślę, że pomogą mi rozpatrzyć sprawę. Pozdrawiam
07 maja 2015, 11:38
mieliśmy ostatnio taką sprawę - rozłożyliśmy kwotę zwrotu na raty na podstawie 67a OP
07 maja 2015, 11:49
Cziba7410
My takie sprawy rozpatrujemy na podstawie art. 67a u.O.p.
Ostatnio edytowano 08 maja 2015, 11:54 przez april8, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2015, 11:53
proszę o pomoc do US wpłynął wniosek o umorzenie ulgi za kasę fiskalną. Czy powinno się rozpatrywać na podstawie art. 67 OP jako zaległość podatkowa lub niepodatkowa zaległość budżetowa? Jeśli nie, to w jaki sposób? Czy od tej ulgi powinny być naliczone odsetki?