Teraz jest 07 wrz 2025, 21:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Tajemnica skarbowa - cele inne niż podatkowe 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2014, 12:07

POSTY        3
Post Tajemnica skarbowa - cele inne niż podatkowe
Witam,

mam pytanie czy wójt posiadający dane objęte tajemnicą skarbową może je wykorzystać w innych celach? Np. na potrzeby prowadzonego postępowania przed sądem cywilnym? Czy takie informacje wójt może przekazać upoważnionemu przez siebie kierownikowi gminnego ośrodka pomocy społecznej w celu realizacji ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów? Z góry dziękuję za pomoc

16 paź 2014, 11:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Post Re: Tajemnica skarbowa - cele inne niż podatkowe
sądowi może przekazać te dane art.297 do 299 OP. art.299 par.3 pkt.9 ordynacji podatkowej co do alimentów.

16 paź 2014, 17:34
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Moje pytanie jest takie, czy organ podatkowy (wójt, burmistrz, prezydent miasta) może wykorzystywać informacje, które objęte są tajemnicą skarbową także do innych celów np. w postępowaniu przed sądem cywilnym w innej sprawie, albo do innych postępowań administracyjnych. Mam wątpliwości

22 paź 2014, 11:24
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Może! Tylko trzeba wysokiemu sądowi zakomunikować, że dane objęte są tajemnicą skarbową, a wtedy sąd z tajemnicy zwolni. Kwestię jak to uczynić trzeba indywidualnie rozpatrzeć w zależności od charakteru sprawy. Problem pojawia się przy pozwach cywilnych, gdzie powód chce popierając własne żądanie powołać się na fakty i dowody stanowiące tajemnicę skarbową. Egzemplarz pozwu doręcza się również pozwanemu - pół biedy jak tajemnica dotyczy jego osoby ;) .

22 paź 2014, 12:23
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Inne stanowisko znalazłam w komentarzu: "Regułą jest bowiem wykorzystywanie informacji znajdujących się w posiadaniu organu podatkowego tylko wewnątrz jego struktur organizacyjnych i wyłącznie dla potrzeb podatkowych, zaś wyjątki od tego powinny być expressis verbis określone przez prawo (zob. Adamiak B., Borkowski    J., Mastalski R., Zubrzycki J., Ordynacja podatkowa, Komentarz 2011, str. 1162)."
Co więc w sytuacji, gdy potrzeba wykorzystania informacji objętych tajemnicą skarbową wynika z konieczności prowadzenia innego postępowania niepodatkowego?

22 paź 2014, 12:30
Znawca

POSTY        247

Dlatego potrzebne jest postanowienie sądu o zwolnieniu z tajemnicy skarbowej.

22 paź 2014, 17:12
Znawca

POSTY        247

No i jak tam Cezaria, pewnie cię nie przekonałem?
Art. 259.p. 2). KPC Świadkami nie mogą być: wojskowi i urzędnicy niezwolnieni od zachowania w tajemnicy informacji niejawnych o klauzuli „zastrzeżone” lub „poufne”, jeżeli ich zeznanie miałoby być połączone z jej naruszeniem.

Ponadto zgodnie z art. 153 KPC Sąd z urzędu lub na wniosek może wyłączyć jawność rozprawy.

23 paź 2014, 08:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]