Teraz jest 05 wrz 2025, 13:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Właściwość miejscowa 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2009, 09:30

POSTY        27
Post Właściwość miejscowa
Witajcie.
Jak się wam wydaje, który US jest właściwy do rozpatrzenia wniosku o stwierdzenie nadpłaty z tytułu nadpłaconych odsetek. Wniosek został złożony do mojego US, ale podatnik w okresie za który ma zaległości i wydano mu decyzje ratalną i dokonał już całkowitej spłaty zaległości i odsetek był w inny US. Teraz dopatrzył się że odsetki były za duże i żąda zwrotu tych odsetek od mojego US.
Jak patrzę na przepisy Op to my jesteśmy właściwi do prowadzenia postepowania, a jak patrzę na kwestie wierzycielskie to u mnie nie ma niczego, ani zaległości, ani decyzji ratalnej, ani przerw w naliczaniu odsetek. W takiej sytuacji trudno jest badać sprawę prawidłowości naliczenia odsetek i ewentualnie powstania nadpłaty.
Macie jakieś pomysły, może jakieś orzecznictwo

21 maja 2014, 10:38
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Właściwość miejscowa
Zgadza się, zgodnie z art. 18a Op właściwym w tej sprawie jest Twój NUS. Sorry, ale taki mamy u nas klimat !

22 maja 2014, 08:07
Zaawansowany

REJESTRACJA07 lip 2009, 13:45

POSTY        48
A ja mam pytanie troche innej maści. Wiem, że może już musztarda po obiedzie ale powiedzcie mi jak wygląda to u WAS. Mam zeznanie PIT-37 za rok 2013 (podatnik nie ma działalności) w cz. A podatnik wpisał np. I US Wrocław, a adres podlegający pod właściwość mojego US i zeznanie złożył do I us Wrocław a oni mi odsyłają zgodnie z właściwością bo adres podlega pod mojego us. Albo ja czegoś nie kumam albo szkolenie, na którym byłam było do bani bo tam nam natłukli, że właściwość dla peselowców ustalamy w oparciu o urząd wskazany przez Podatnika.

23 maja 2014, 08:58

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
lucy7                    

...Albo ja czegoś nie kumam albo szkolenie, na którym byłam było do bani bo tam nam natłukli, że właściwość dla peselowców ustalamy w oparciu o urząd wskazany przez Podatnika.

W przypadku zeznań rocznych, raczej w oparciu o adres wskazany przez podatnika w podpisanym przez niego dowolnym dokumencie. Skoro stwierdził, że na dzień 31 grudnia roku podatkowego mieszka na waszym terenie, to jest niestety wasz. To czy adres podał właściwie wie tylko Chuck Norris. Niemniej bierzcie i nie dyskutujcie z pomysłami naszej ukochanej władzy.  :piwo:

23 maja 2014, 16:52
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
lucy7                    

A ja mam pytanie troche innej maści. Wiem, że może już musztarda po obiedzie ale powiedzcie mi jak wygląda to u WAS. Mam zeznanie PIT-37 za rok 2013 (podatnik nie ma działalności) w cz. A podatnik wpisał np. I US Wrocław, a adres podlegający pod właściwość mojego US i zeznanie złożył do I us Wrocław a oni mi odsyłają zgodnie z właściwością bo adres podlega pod mojego us. Albo ja czegoś nie kumam albo szkolenie, na którym byłam było do bani bo tam nam natłukli, że właściwość dla peselowców ustalamy w oparciu o urząd wskazany przez Podatnika.

jeśli to elektroniczne zeznanie to zawsze mógł się pomylić wybierając z listy US :) Albo nie wie gdzie jego adres podlega ;)

23 maja 2014, 19:59

REJESTRACJA19 lis 2013, 07:55

POSTY        67
Skąd wasza pewność? Przecież deklarację PIT-37 składa się do urzędu właściwego dla adresu na dzień 31.12.2013 r., ale w samej deklaracji podaje się aktualny adres (przykładowo na dzień 30.04.2014 r.).

Jeżeli podatnik zmienił w lutym 2014 adres zamieszkania z Wrocławia na Zieloną Górę, to właściwym organem za 2013 r. nadal będzie NUS we Wrocławiu, a nie w Zielonej Górze.

23 maja 2014, 20:44

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Wygląda na to, że masz rację. Na podstawie aktualnego adresu, a taki jest podawany w zeznaniu, nie można ustalić gdzie powinno być ono złożone. Z tym, że:

Art. 18a. Jeżeli po zakończeniu roku podatkowego (2013 rok niewątpliwie się skończył) lub innego okresu rozliczeniowego nastąpi zdarzenie powodujące zmianę właściwości miejscowej organu podatkowego (nastąpiło, nowy adres podlegający pod inny urząd, zgłoszony przez podatnika), organem podatkowym właściwym miejscowo w sprawach dotyczących poprzednich lat podatkowych lub innych okresów rozliczeniowych jest organ właściwy po zaistnieniu tych zdarzeń (nowy organ).

Może więc lepiej od razu odesłać zeznanie do urzędu właściwego do przeprowadzenia czynności sprawdzających czy też postępowania podatkowego.

24 maja 2014, 04:35
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Sprawa dotyczy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Spółka zostaje założona w 2014 r. przez Polaka i zostaje zarejestrowana w zwykłym US.

Z uwagi na nieskładanie deklaracji w listopadzie 2015 r. US wykreśla spółkę z rejestru VAT.

W czerwcu 2016 r. UKS wydaje decyzję dla spółki. W uzasadnieniu są informacje o sprzedaży 100% udziałów w spółce w połowie 2014 r. nierezydentowi. Informacje te nie były zgłoszone do KRS, nie były znane w US w momencie wykreślenia z rejestru VAT. Poza tym US nie dostaje dokumentów potwierdzających sprzedaż udziałów, może się o tym dowiedzieć jedynie ten, kto przeczytał uzasadnienie decyzji UKS-u.

Który urząd powinien być właściwy do "obsłużenia" tej decyzji - zwykły US, czy wyspecjalizowany? Kierujemy się tym, co urząd wiedział, czy stanem faktycznym, o którym urząd nie wiedział?

23 sty 2017, 13:51
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
W podobnej sytuacji, kiedyś nasz radca prawny zawyrokował "Kierujemy się stanem faktycznym, choć US w danej chwili o tym nie wiedział".

25 sty 2017, 21:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2009, 07:32

POSTY        11
Mam pytanie trochę inne , czy ktoś zna odpowiedz?

Mamy wniosek podatniczki w sprawie ulg (raty, umorzenia) w zakresie podatki PIT i VAT. Na podaniu strona wskazała adres zagraniczny (Niemcy), wg rejestrów US adres jest w Polsce. Podatniczka jest więc chyba nierezydentem i właściwym organem w zakresie PIT dla woj. dolnośląskiego jest NUS Wrocław- Psie Pole (który wg uzyskanych przeze ze mnie informacji zmieni w Sercu adres zamieszkania strony na zagraniczny).
Tyle, że ww. osoba nie prowadzi już działalności gospodarczej, czy więc możemy tu zastosować przepisy § 5 ust. 1 i ust. 2  pkt 2 Rozp. Min. Fin.  z dnia 22.08.2005 r. w sprawie właściwości miejscowej organów podatkowych? .  
    W zakresie VAT – pozostajemy właściwi wg mnie, zgodnie z pismem Min. Fin. Z dnia 15.11.2007 r. nr AP 13-8012/974/PZ/07/5552 (ewentualnie prześlę jego skan) i zgodnie ze znalezionym przez mnie w LEX wyrokiem NSA z dnia 23.04.2013 r. (I FSK 318/12).
Czy tez może właściwym będzie N II US Warszawa- Środmieście? (zgodnie z § 10 ust. 2 ww. Rozp.)

15 mar 2017, 13:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2011, 19:20

POSTY        17
A ja proszę o pomoc w takiej sprawie . Podatnik ma zaległość w podatku VAT za I kwartał 2016r.,  15 lutego 2017r. zmienił miejsce zamieszkania (inny urząd skarbowy). W dniu 01.03.2017r. złożył w "starym" urzędzie o zapłatę zaległości w ratach  z nowym adresem zamieszkania, nadal prowadzi działalność. Który urząd urząd jest właściwy do rozpatrzenia wniosku.

15 mar 2017, 15:43
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Cziba7410                    

A ja proszę o pomoc w takiej sprawie . Podatnik ma zaległość w podatku VAT za I kwartał 2016r.,  15 lutego 2017r. zmienił miejsce zamieszkania (inny urząd skarbowy). W dniu 01.03.2017r. złożył w "starym" urzędzie o zapłatę zaległości w ratach  z nowym adresem zamieszkania, nadal prowadzi działalność. Który urząd urząd jest właściwy do rozpatrzenia wniosku.

Czy zmiana miejsca zamieszkania została ujawniona w CEIDG?

15 mar 2017, 17:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 17:24

POSTY        18
A czy równocześnie ze zmiana miejsca zamieszkania zmieniło się miejsce prowadzenia działalności. Jeżeli zmieniło to właściwy jest urząd wg obecnego adresu chyba, że zobowiazanie wynika z decyzji.

15 mar 2017, 18:25
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
zkarbowca                    

A czy równocześnie ze zmiana miejsca zamieszkania zmieniło się miejsce prowadzenia działalności. Jeżeli zmieniło to właściwy jest urząd wg obecnego adresu chyba, że zobowiazanie wynika z decyzji.

A jakie to ma znaczenie, czy miejsce prowadzenia działalności się zmieniło. W VAT od 1.01.2016 właściwość w przypadku osób fizycznych określa się jedynie wg miejsca zamieszkania. Czyli ten sam urząd jest właściwy w VAT i PIT.

15 mar 2017, 19:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona