Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Pełnomocnik do odbioru korespondencji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2013, 03:02

POSTY        11
Post Pełnomocnik do odbioru korespondencji
Mam w postępowaniu pełnomocnika (adwokat). Jego żona odbiera korespondencję dostarczaną przez Pocztę Polską (mam zwrotki). Próbowałem jej doręczyć pod adresem przez niego wskazanym wezwanie, ale odmówiła i stwierdziła, że ma upoważnienie wyłącznie do odbioru pism z Poczty oraz od kurierów, mąż nie udzielił jej natomiast upoważnienia do odbioru pism z urzędów i sądów. Czy mogę jej odmowę traktować jako odmowę odebrania pisma?

10 maja 2013, 15:35
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Pełnomocnik do odbioru korespondencji
Nie.

10 maja 2013, 22:02
Amator
Własny awatar

POSTY        11
A jeżeli ona ma pełnomocnictwo do obioru wszelkiej korespondencji z wyjątkiem pism o określonej sygnaturze?

14 maja 2013, 14:40
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Mazemi, musisz uzbroić się w cierpliwośc i planować czynności w tempie 21 dni naprzód  :wub: Wątpię byś miał możliwość zaPOznać się z treścią pełnomocnictwa do odbioru korespondencji  :dokuczacz: Adwokat wie co robi i najprawdoPOdobniej małżonka ma na bieżąco aktualizowany rejestr spraw, w których odbiór korespondencji przez nią (np. jako dorosły domownik lub upoważniony pracownik kancelarii) nie ma istotnego znaczenia  :D

14 maja 2013, 15:40
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Średnio mnie pocieszyłeś :) Ostatnio byłem na szkoleniu w którym prowadzący twierdził, że jeśli adresat wybiera sobie którą przesyłkę odbierze, a którą nie, to te nieodebrane traktujemy odmowa odebrania.

Przyspieszać trzeba, bo jak decyzja się nie wyda do 30 czerwca, to dyrektor zje naczelnika :D a jak się nie wyda do 30 września to bez tortur się nie obejdzie.

14 maja 2013, 15:51
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Mazemi                    

Średnio mnie pocieszyłeś :) Ostatnio byłem na szkoleniu w którym prowadzący twierdził, że jeśli adresat wybiera sobie którą przesyłkę odbierze, a którą nie, to te nieodebrane traktujemy odmowa odebrania.

I bardzo dobrze cię szkolili!
Rzecz w tym, że ty piszesz nie o adresacie ale tzw. "dorosłym domowniku". To zasadnicza różnica. Aby korespondencję doręczyć za pośrednictwem "dorosłego domownika", ten musi się zobowiązać doręczyć ją adresatowi. To jest wyłącznie wola tej osoby i nikt jej nie może zmusić do odbioru pisma. W takim wypadku to ona decyduje, które pisma zobowiąże się doręczyć adresatowi, a których nie. Pozostaje doręczenie pocztą, bo jak pisałeś, korespondencję od pocztyliona odbiera.
Mazemi                    

Przyspieszać trzeba, bo jak decyzja się nie wyda do 30 czerwca, to dyrektor zje naczelnika :D a jak się nie wyda do 30 września to bez tortur się nie obejdzie.

Olej to. To naczelnik będzie miał kłopoty, a nie ty. Jeśli zawalisz sprawę prawidłowego doręczenia, to ty oberwiesz po  :dupa:   :nonono:  Nie my stanowimy prawo. Nam przypadła rola jego stosowania i tyle  :dokuczacz:

14 maja 2013, 19:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]