Korekta po kontroli, ale złożona w dniu podpisania protokołu, czy jest prawnie skuteczna? Co wy na to?
02 mar 2013, 07:04
Re: Korekta zeznania
Ale złożona jeszcze przed podpisaniem protokołu czy już po podpisaniu protokołu? Kiedyś miałem ustalanie w dużej firmie budowlanej na kilkaset tysięcy (ok. godziny 13-tej), ale firma złożyła korektę w tym samym dniu - wpłata do banku podatku wynikającego z korekty była po godzinie 14-tej. Firma (oczywiście) "chciała" wpłacić już wcześniej, ale... bankowy system komputerowy był przez kilka godzin nieczynny. Co (oczywiście) poświadczył dyrektor banku...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
02 mar 2013, 16:24
Korekta w dniu podpisania protokołu , ale już po podpisaniu protokołu. Jak to potraktować?
02 mar 2013, 19:09
Jako korektę prawnie skuteczną.
04 mar 2013, 08:42
no tak, ale kontrola kończy sie w dniu podpisania w protokołu, i w ordynacji terminy liczy si na dni. Więc jeśli złozyli w dniu podpisania protokołu, ale po nim to w sumie należy uznać że Podatnik nie ma prawa do złozenia korekty. Chyba że macie jakieś wyroki w tej kwestii
04 mar 2013, 16:34
Nie widzę powodu żeby jej nie uznać. Trzeba spojrzeć na sprawę racjonalnie - przepis miał na celu uniemożliwienie utrudniania sporządzenia protokołu poprzez składanie korekt, więc jeśli korekta jest złożona po zakończeniu kontroli (albo w tym samym dniu) to ja bym ją uznał za złożoną po zakończeniu kontroli. Tak chyba będzie nawet lepiej dla nas i dla podatnika (?)
04 mar 2013, 17:55
ja też tak uważam, ale próbują mnie przekonać że nie mam racji.
04 mar 2013, 18:00
cpysia
no tak, ale kontrola kończy sie w dniu podpisania w protokołu, i w ordynacji terminy liczy si na dni. Więc jeśli złozyli w dniu podpisania protokołu, ale po nim to w sumie należy uznać że Podatnik nie ma prawa do złozenia korekty. Chyba że macie jakieś wyroki w tej kwestii
Tak, ale w ordynacji nie ma zapisu, że korektę trzeba złożyć jeden dzień po zakończeniu kontroli, ale po zakończeniu i jeżeli podatnik w uzasadnieniu do korekty powoła się na ustalenia kontroli to nie ma przeszkód w uznaniu prawa do korekty.
04 mar 2013, 18:07
ja też uważam że nie możemy postapić inaczej niż przyjąć korekte. Protokół został podpisany i wtedy Podatnik złożył korektę. W uzasadnieniu pisma wskazał że składa korektę po kontroli. Gdyby ustawodawca chciał zeby to było jeden dzień podpisaniu to by to wskazał. Szukałam jakiegoś orzecznictwa potwierdzającego moje zdanie ale nie mogę nić znaleść.
04 mar 2013, 19:30
Można złożyc korektę po podpisaniu protokołu i wtedy powiązac w podsystemie " kontrola" ustalenia z korektą.
05 mar 2013, 19:54
A jak, Waszym zdaniem, potraktować korektę zeznania/deklaracji złożoną po doręczeniu zawiadomienia i dokładnie w dniu podpisania upoważnienia do kontroli. Moim zdaniem kontrolę rozpoczyna się z dniem podpisania upoważnienia więc korekta nie wywołuje skutków prawnych (prawnie nieskuteczna).
08 kwi 2013, 19:23
A co było pierwsze złożenie korekty czy podpisanie upoważnienia przez kontrolowanego? Zawiadomienie nie określa daty wręczenia upoważnienia. Więc to co pierwsze to decyduje. .
____________________________________ "verba volant scripta manent"
08 kwi 2013, 20:22
Ważne jest ustalenie chronologi zdarzeń i potwierdzenie jej dowodamni np. godzina rozpoczęcia kontroli z protokołu; godzina nadania korekty - jeżeli nadana przez operatora pocztowego. Wątpliwości na korzyść strony
08 kwi 2013, 21:55
Witam! A czy mieliście przypadek złożenia korekty PIT-39 w związku z różnicą w poz. 26 (nie wydatkowano całości na cele mieszkaniowe ) przez podatnika nie w trakcie czynn. czy kontroli i jednocześnie wpłacenia zaległości? Jaką stawkę odsetek stosujecie 75 czy 100%. Z materiałów informacyjnych przesłanych z Min. Fin. do akcji zeznań za 2012 rok wynika, ża ma być 100% ale nijak to ma się do przepisów. Co wy na to?