Jak podobają się proponowane zmiany w Ordynacji podatkowej, w szczególności dotyczące skutków nieprzestrzegania przez organy właściwości miejscowej, pełnomocnictw czy doręczania korespondencji? Bardzo rozśmieszył mnie wstęp, w myśl którego czekają nas kilkuletnie prace legislacyjne z szerokimi konsultacjami, przy czym na konsultacje z organami podatkowymi przeznacza się całe 3 dni.
26 sty 2013, 23:01
Re: Projektowane zmiany w Ordynacji podatkowej
Możesz napisać, gdzie można się zapoznać z tym projektem?
27 sty 2013, 12:37
Właśnie to czytam, mój urząd dostał to chyba w piątek, omówienie zmian w PDF to 120 stron, i 44 w drugim dokumencie , termin wypowiedzenia się to chyba 30.01. Więc będzie tak jak zwykle - nie wnosimy uwag. Czy znalazł ktoś jakieś zmiany w art 70 ordynacji dot. zawiadamiania o wszczęciu postępowania karnego skarbowego??
27 sty 2013, 21:01
A u mnie cisza, nie mamy żadnego projektu zmian.
28 sty 2013, 10:22
haha, nikt tego nawet w przewidzianym terminie nie przeczytał, dostaliśmy na wypowiedzenie się 1 dzień, więc nawet tego nie otworzyłam. Śmiech na sali. Ale konsultacje są! W tą niedzielę ogarniam nowe wyroki w sprawie pustych faktur, za tydzień przeczytam projekt zmian, jeżeli nie stanowi tajemnicy. Ciężko zaczyna się ten rok.
03 lut 2013, 19:43
Wśród ciekawszych zmian na uwagę zasługuje m.in. ta, że nierespektowanie właściwości miejscowej nie będzie już skutkować nie tylko nieważnością ale nawet nie będzie uchybieniem...
03 lut 2013, 21:43
Projekt zmian do Ordynacji podatkowej, nie dość, że dotarł do nielicznych to w dodatku przemknął tak szybko, że nikt o zdrowych zmysłach nie był w stanie dokonać odpowiedniej analizy i przekazać autorom swoje wnioski. Niewiele to ma wspólnego z racjonalnością prawodawcy...