Teraz jest 06 wrz 2025, 18:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Odwołanie złożone od decyzji francuskiego organu podatkowego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2009, 11:45

POSTY        3
Post Odwołanie złożone od decyzji francuskiego organu podatkowego
Witam.
Mam pytanie.
Do polskiego organu podatkowego zostało złożone odwołanie od decyzji wydanej przez francuski organ podatkowy (decyzja dot. zwrotu VAT).
Nie jestem pewien czy w tym przypadku odpowiednie zastosowanie ma art. 170 par. 1 Ordynacji podatkowej.
Czy istnieje jakaś szczególna (inna) podstawa prawna aby takie odwołanie przekazać zgodnie z właściwością ?

08 maja 2012, 13:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Odwołanie złożone od decyzji francuskiego organu podatko
Mike78                    

Witam.
Mam pytanie.
Do polskiego organu podatkowego zostało złożone odwołanie od decyzji wydanej przez francuski organ podatkowy (decyzja dot. zwrotu VAT).
Nie jestem pewien czy w tym przypadku odpowiednie zastosowanie ma art. 170 par. 1 Ordynacji podatkowej.
Czy istnieje jakaś szczególna (inna) podstawa prawna aby takie odwołanie przekazać zgodnie z właściwością ?

Ja bym się zastanowił czy francuski urząd podatkowy jest organem, o którym mowa w KPA czy w Op. Moim zdaniem można uznać, że nie i w takiej sytuacji zastosować art. 171 par. 3 Op (nie da się ustalić właściwego organu), czyli zwrócić podanie nadawcy.

KPA:
art. 5 § 2. Ilekroć w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego jest mowa o:       
       3)        organach administracji publicznej - rozumie się przez to ministrów, centralne organy administracji rządowej, wojewodów, działające w ich lub we własnym imieniu inne terenowe organy administracji rządowej (zespolonej i niezespolonej), organy jednostek samorządu terytorialnego oraz organy i podmioty wymienione w art. 1 pkt 2,

francuskich urzędów nie ma na tej liście, więc nie są organami w rozumieniu KPA, a już na pewno nie są organami podatkowymi w rozumieniu art. 13 Op, więc nie możemy na podstawie Op. czy KPA przekazać im czegoś zgodnie z właściwością.

08 maja 2012, 14:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]